Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Zavaró kétnyelvűség? Forgalmi táblák miatt bírságolt a közlekedésrendészet

Kovács Attila 2018. december 07., 12:12
HIRDETÉS

Pénzbírságot rótt ki a közlekedésrendészet a csíkszeredai polgármesteri hivatalra, mert szerintük két új, körforgalomnál kihelyezett forgalmi tábla nem felel meg a szabványoknak. A városháza nem fizetett, hanem pert indított.

Szabványra hivatkoznak, de a magyar felirat lehet az ok Fotó: Pinti Attila

Szeptemberben indult meg a forgalom a Csíkszereda északi peremén épült taplocai elkerülő úton, ahol a Rét utcánál, illetve az E578-as európai útnál két körforgalmat is kialakítottak. Az elkerülő út teljes szakaszán, amely a város ügykezelésébe tartozik, mindenütt kétnyelvű, román és magyar feliratokkal ellátott forgalmi táblákat helyeztek ki. Mindegyik táblán a települések román elnevezése van felül, a magyar pedig alul – korábban ugyanis a nyelvi sorrend felcserélése miatt pereket is veszített a város, amelyek nyomán új táblákra volt szükség. Ennek ellenére

az útszakasz átadása utáni hónapban a közlekedésrendészet két pénzbírságról készült jegyzőkönyvet is továbbított a polgármesteri hivatalnak.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip érdeklődésünkre azt mondta, a pénzbírságokat azért rótta ki a közlekedésrendészet, mert a körforgalommal rendelkező útkereszteződésben kihelyezett forgalmi táblák nem felelnek meg a vonatkozó szabványoknak. A szóvivő megjegyezte,

a kifogásolt forgalmi táblákat a közlekedésrendészet láttamozása nélkül szerelték fel,

holott erre szükség lett volna az előírások szerint. Hozzátette, a közlekedésrendészet egy másik, az E578-as európai út és az elkerülő út kereszteződésének közelében, a Román Autófelügyelet (RAR) székhelye mellett elhelyezett forgalmi táblát is kifogásolt, amely szerintük túl közel van az úttesthez, ezért veszélyeztetheti a közúti forgalom részvevőinek biztonságát.

Mindenkinek, még a rendőrségnek is be kell tartania a törvényt, aki ezt nem teszi meg, azt megbírságolják

– emelte ki Gheorghe Filip.

Az említett, 1848.1-es számú szabvány meghatározza a forgalmi táblák méreteit, formáit, színeit, a rájuk festett jelek, ábrák, betűk méreteit, színét, elhelyezését is. Ezek alapján a külső szemlélő számára egyetlen eltérés látszik, hogy az említett útkereszteződésekben és útszakaszon elhelyezett táblák kétnyelvűek, a szabványban példaként bemutatottak pedig nem.

A két pénzbírság értéke egyébként 30, illetve 35 büntetőpontnak felel meg, és mivel a büntetőpont értéke jelenleg 145 lej, az összeg így összesen 9425 lejt jelent. Filip szerint a megbírságoltnak minden esetben, így most is lehetősége volt a minimális érték felét befizetni a törvény által biztosított 15 napon belül, ugyanakkor joga van bírósági eljárás során kérni a bírság érvénytelenítését. A csíkszeredai polgármesteri hivatal utóbbi megoldáshoz folyamodott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS