HIRDETÉS

Visszahoznák a vadhúst a székely konyhákba

Bíró Blanka 2017. október 10., 19:21
HIRDETÉS

Románia legvékonyabb és legvastagabb kolbászát töltik meg Sepsiszentgyörgyön az október 27–29. között rendezendő Kolbászparádén és Káposztafesztiválon. Kiemelt szerep jut majd a vadhúsnak is.

Fotó: Kocsis B. János

A Bertis cég – amely több éven keresztül partnere volt az eseménynek – kiemelkedő teljesítményt szeretne nyújtani. Berszány Tibor, a cég tulajdonosa elmondta, az októberi fesztiválon az ország legvékonyabb, 13–15 milliméter átmérőjű cérnakolbászát töltik meg, 100 kilogramm vadhúsból, a Dino parkkal és az Abies Hunting céggel közösen pedig a legvastagabb, 60–80 mm átmérőjű kolbászt is elkészítik. A látogatóknak gasztronómiai élményt nyújtanak: sült kolbászt és töltöttkáposztát kínálnak a fesztivál ideje alatt. A versenyre benevező csapatok számára a Bertis biztosítja az alapanyagot, emellett

felajánlották, hogy a nyertes csapat receptje alapján készített terméket a Bertis üzletekben árusítják.

HIRDETÉS

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is a rendezvény partnere, Édler András elnök elmondta, szükség van arra, hogy a közintézmények is felkarolják a magánszféra kezdeményezéseit. Mint kifejtette, a közös munkának máris látszik az eredménye, hiszen egy év alatt 1,6 százalékról 2 százalékra növekedett a turisztikai vállalkozások forgalma a megyében, az év első hét hónapjában pedig 15 százalékkal több turista fordult meg Háromszéken, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A háromszéki kolbászparádé tizenöt éves történetében először fordul elő, hogy vadhúsból is készítenek kolbászt,

erre külön versenyszám lesz, a vaddisznó és a szarvashúst a helyi Abies Hunting vadászati cég biztosítja. Sárkány Árpád, a cég tulajdonosa, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke rámutatott, szeretnék a vadhúst visszavezetni a köztudatba, hiszen egészséges biotermék, ám az elmúlt 50–60 évben teljesen eltűnt a helyi konyhákból.

A székelyföldi történelmi családok receptes könyvei bizonyítják, hogy régen milyen sokféle vadat, rengeteg módon elkészítve fogyasztottak, de a kommunizmusban erre már nem volt lehetőség.

A statisztikák szerint Nyugat-Európában egy főre évi 2–4 kilogramm vadhúsfogyasztás jut, Magyarországon ez 75 dekagramm, Romániában nem is mérik. Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékből évente 9 tonna vadhús kerül eladásra, de ennek 95 százalékát külföldön értékesítik.

Sárkány Árpád elmondta, a kolbászfesztiválra vadból készült pörkölttel is készülnek, ezzel felmérik a piacot, ha lesz rá igény, beindítanak egy kisboltot, ahol vadhúst, gombát, erdei gyümölcsöt és mézet árusítanak. A csapatok a versenyre október 20-áig regisztrálhatnak a kolbaszparade.ro oldalon.

A háromnapos fesztiválon fellép a Bagossy Brothers Company, az Akcent román popzenekar, a Székelylend, illetve Nagy Feró és a Beatrice.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS