Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Visszaemelni a felnőttek világába a mesemondást

Székelyhon 2018. szeptember 12., 17:11
HIRDETÉS

Népmesemondó-versenyt hirdet a Hagyományok Háza. A nevezési kategóriák lehetőséget kínálnak szinte bárkinek, aki elmúlt 18 éves és szeretné megmérettetni magát, legyen akár gyakorlott vagy kezdő mesemondó.

Képünk illusztráció Fotó: Szucher Ervin

A Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel meghirdetett népmesemondó versenyére 2018. október 10-ig várják a 18 év feletti pályázók jelentkezését. A felhívást közreadóinak szándékáról Szabad Boglárka, az intézmény népmese-szakelőadója osztott meg részleteket.

A mesemondó versenyek rendezett formában és keretben újabb kori jelenségek.

Régen, a hagyományos kultúrában szintén megvolt a versengés, több példát tudnék idézni, amikor ügyes mesemondók egymással rivalizáltak: ki a jobb, a tréfásabb, ki tudja lekötni jobban a hallgatóság figyelmét

– fogalmazott Szabad Boglárka, hozzátéve, hogy az idők folyamán a mesemondó versenyek prózamondó karaktert öltöttek, a népmesék szóról-szóra történő interpretálása, bemagolása – feszengő légkörben – zsűri előtt, zsákutcába vitte a szándékot. Holott

a népmese élőszóban, improvizatív módon előadott folklórműfaj,

a mesemondónak folyamatosan figyelnie kell arra, mi történik körülötte, ki a hallgatóság, és hogyan reagál, a mesemondónak és a résztvevőknek milyen közös tudása van.

Egykor ez jóval természetesebb volt, mivel a falu 2–3 mesemondójának háttértudása nagyjából megegyezett.

HIRDETÉS

A mai mesemondóknál az említett háttértudás nincs meg feltétlenül. Innen fogant a mesemondó verseny ötlete: újra visszaemelni a felnőttek világába a mese eredeti műfaját. A verseny szervezői a felhívásban az „élőszavas, improvizatív módon” történő előadást hangsúlyozták. A megjelölt folklórgyűjtések a tiszta forrásból erednek, nincsenek kigyomlálva, elferdítve; az élőszavas beszéd jegyeit hordozzák, a „hát”, az „aszongya”, a „hogyismondjam” töltelékszavak is ugyanúgy részei.

A határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyre Marosvásárhelyről, illetve Maros megyéből is várják a jelentkezőket. Aki jól tud mesét mondani, úgy érzi, előadásával lenyűgözi a hallgatóságát, képes improvizálni, a környezetéhez alkalmazkodni, annak érdeklődését folyamatosan fenntartani, jelentkezzen. Bővebb tudnivaló a Hagyományok Háza honlapján található.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS