Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Világbank: a gyenge teljesítményű romániai iskolák 83 százaléka vidéken van

Székelyhon 2018. június 13., 17:31
HIRDETÉS

A gyenge teljesítményű romániai iskolák 83 százaléka vidéken van, ugyanakkor az egyetemi szintű végzettek száma alig haladja meg a lakosság egynegyedét (25,6 százalék), ez a legalacsonyabb arány az Európai Unióban – derül ki a Világbank jelentéséből, amelyet szerdán tettek közzé egy bukaresti szakkonferencián.

Vidéki osztályterem. Lemaradásban. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Amint arra Halsey Rogers, a Világbank vezető közgazdásza rámutatott:

óriási különbség van a vidék és város között az iskolaelhagyás tekintetében is. Míg városon a tanulók 6,2 százaléka hagyja ott idő előtt az iskolát, vidéken ez az arány négyszer nagyobb, 26,6 százalékos

HIRDETÉS

– számol be az Agerpres.

„Románia számára létfontosságú, hogy többet és értelmesebben fektessen az oktatásba” – vonja le a következtetést a tanulmány.

A szakemberek ajánlatai között szerepel az is, hogy a legjobban teljesítő diákokat próbálják bevonni a didaktikai tevékenységbe, és hogy

terjesszék ki az oktatást a társadalom szélére szorult, hátrányos helyzetű társadalmi kategóriákból származó gyerekekre is.

A Világbank jelentés szerint európai szinten Románia az egyik olyan ország, ahol a legkevesebbet költenek az oktatásra, a nemzeti össztermék 3,1 százalékát, míg az UNESCO 4 százalék és 6 százalék közötti finanszírozást tart optimálisnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS