Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Válaszokat várnak a szociális segítők alultámogatottságával kapcsolatos kérdésekre

Székelyhon 2018. június 14., 13:06
HIRDETÉS

Sürgősen növelni kell a szociális szolgáltatásokra kiszabott állami támogatások összegét Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselőjének elmondása szerint.

Fotó: Boda L. Gergely

„A munkaügyi minisztériumnak kötelessége növelni és napjaink igényeihez igazítani a magán szociális szolgáltatásokat biztosító szervezeteknek szánt állami támogatást. Elfogadhatatlan az a tény, hogy azok a szervezetek, akik hasonló, a társadalom számára elengedhetetlen hiánypótló munkát végeznek, alultámogatottságuk miatt a tevékenységük felfüggesztésére kényszerüljenek” – hívta fel a figyelmet Csép Éva Andrea képviselő (fotón), a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának titkára annak kapcsán, hogy kérdést intézett a munkaügyi minisztériumhoz, amelyben arról érdeklődik a szaktárcától, hogy az elmúlt kilenc évben miért nem emelte meg a szociális szolgáltatásokat nyújtó magán szervezeteknek szánt állami támogatások összegét.

HIRDETÉS

A képviselő elmondása szerint ezen szolgáltatások havi fenntartási átlagköltségének biztosítania kell a minimális minőségi standardokat, törvény szerint pedig ezek összege nem lehet kisebb a kormány által meghatározott minimális standard költségnél. Továbbá rámutatott arra is, hogy majdnem kilenc év telt el ezen összegek megállapítása óta, kilenc év alatt viszont a bruttó minimálbér 600 lejről 1900 lejre nőtt, ezzel egy időben nőtt a személyenkénti szociális szolgáltatások költsége is, ellentétben az állami havi támogatás összegével.

Havonta keresnek meg különböző szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek, az ország több megyéjéből, szakmai találkozókon és konferenciákon és minden alkalommal aggodalmukat hangsúlyozzák azzal kapcsolatban, hogy ezek az összegek költségeik 50 százalékát sem fedezik. Egy nappali foglalkoztató központnak például egy személy ellátáshoz havi 500 lejre van szüksége, ezzel szemben az állami hozzájárulás ebben a kategóriában 175 lej

– mutatott rá a szakpolitikus közleményében.

A Maros megyei képviselő annak következtében intézett hivatalos kérdést Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszterhez, hogy az elmúlt hónapokban több fórumon is az adott területen dolgozó intézményvezetők számos alkalommal hívták fel figyelmét alulfinanszírozottságuk problémájára, többek között a képviselő által nemrégiben létrehozott szakértői csoport első találkozóján, valamint az elmúlt héten az erdélyi diakóniai csoportok, szeretetszolgálatok számára szervezett marosvásárhelyi konferencián. A munkaügyekért felelős minisztériumnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy a feltett kérdésekre választ adjon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS