HIRDETÉS

Nekifutottak és sok adományt gyűjtöttek

Dávid Anna Júlia 2016. október 16., 19:45 utolsó módosítás: 2016. október 16., 23:41

Gyerekek, kismamák, idősek, fogyatékkal élők és egészségesek, futni szeretők és szurkolók kedvét az esős idő sem vette el a jótékonykodástól vasárnap Udvarhelyen. Az idei Fuss neki! szaladói vasárnap délelőtt tizenegy órakor rajtoltak a városi strandtól, hogy Udvarhelyszék civil szervezeteinek gyűjtsenek. Összesen 2005 kört futottak, ami 2606 kilométernek felel meg, ez éppen megegyezik a Székelyudvarhely és Barcelona közötti távolsággal.

Fotó: Dávid Anna Júlia

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Fuss neki! adománygyűjtő programja a helyi civil szervezetek törekvéseihez segít előteremteni a szükséges pénzalapot. Idén húsz közösségi projektet neveztek be, és 235-en szaladtak a nemes célokért, ami harmincszázalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A kezdeményezés évről évre több érdeklődőt vonz, ezért egyre komolyabb szervezést, több önkéntest igényel, mondta el Péter Attila főszervező. Hozzátette, szeretné, ha a szervezetek, intézmények mellett több vállalkozó is részt venne a programban, melynek fő célja, hogy megmozgassa, közösségi szerepvállalásra buzdítsa a városlakókat és ezáltal megerősítse az udvarhelyszéki civil szervezeteket.

Azt is megtudtuk, hogy 1967 online felajánlás volt, illetve 1930-an adományoztak különböző pénzösszeget a futóknak még a rajtot megelőzően. A futás napjáig összesen kilencvenegy településről adományoztak: a legnagyobb összeg 2500 lej volt, amely egy vállalkozástól érkezett, magánszemélytől 500 lej volt a legnagyobb felajánlás. A legtöbb fix összegű támogatást a Ficánka és Barátai Egyesület kapta, míg az egy körért járó legnagyobb, 50 lejes összeget az Ebremény Állatvédő Egyesületért szaladó Király Krisztina, valamint a Pro Theatrum Egyesületért szaladó Varga Márta kapta. Az idei rekordot, huszonnégy kört, Csizmadi Mihály Zsolt szaladta.

Az ötéves Lőrincz Eszter és édesanyja az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületéért szaladtak. Eszter elmondta, hogy nagyon szeret szaladni, és jól is megy neki. A Villanytelepi napközibe jár, és vannak barátai a szaladók között is. „Mert szerintem a kisbabáknak a legjobb dolog mindig anya közelében lenni” – fogalmazta meg szaladásának okát a közösségi alapítvány honlapján.

Bara Erika az Orbán Alapítvány célkitűzéseinek megvalósításáért szaladt, hiszen ismeri az ott gondozott gyerekeket, és szeretné, ha nekik is biztosítva lenne a sportolási lehetőség. Elmondta, nagyon örvend annak, hogy ily módon támogathatja ezeket a gyereket.

Kányádi Mónika Lindát tavaly még kolléganője vette rá, hogy vegyen részt a Fuss neki! programban, ekkor végigböngészte a civil szervezetek listáját, és az Ebremény Állatvédő Egyesület mellett döntött. Azért választotta őket, mert meglátása szerint az állatvédő egyesületek nem kapnak elég segítséget. Mindig is szerette az állatokat, és úgy érzi, kivételesen fontos, hogy segítséget kapjon az alapítvány a menhely felújítására, ami nagyon rossz állapotban van. Idén már természetes volt számára, hogy regisztráljon. Nem volt nagyon megerőltető leszaladni hat kört, de ezt csak úgy lehet, ha jó kedvvel, szórakozásból csinálja az ember – mondta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS