HIRDETÉS

Hóeltakarítás: „nem lehet tökéletesen elvégezni”

Fülöp-Székely Botond 2017. január 09., 10:48

Noha többnyire rendelkeznek hóeltakarításra alkalmas gépekkel a vidéki önkormányzatok, a munka gyorsaságának és hatékonyságának érdekében külsős cégeket is foglalkoztatnak. A havat nem lehet teljesen eltakarítani az utakról és az utcákból, azok járhatóvá tétele a fő feladat. A járdákat sehol sem takarítják szívesen.

Van saját felszerelésük is, ugyanakkor községi útjaik egy részének hótalanítását külsős szakcégre bízták Homoródszentmártonban – tudtuk meg Jakab Attila polgármestertől. Mint mondta, községükhöz tizenkét falu tartozik, így nem tudnak egyszerre mindenhol ott lenni, ezért is béreltek fel egy szakcéget. Ennek köszönhetően egyszerre több helyszínen kezdhetik el a munkát, így hamarabb járhatók lesznek útjaik. A polgármester hozzátette, a hivatalnak egy ekével és utánfutóval ellátott traktorja van erre a munkára. Készültek a télre, hiszen még a jövő évre is elegendő csúszásgátló anyagot vásároltak.

„Nagyjából negyven kilométernyi utat takaríttat a polgármesteri hivatal, a maradék húsz kilométeren a megyei tanács által megbízott cég dolgozik” – mondta el lapunknak Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester. Rámutatott, az önkormányzat hatáskörében lévő utak jó részét egy megbízott cég takarítja, a többin saját gépeivel dolgozik a hivatal. „Nem lehet tökéletesen elvégezni ezt a munkát, hiszen az igények hatalmasok. Egyébként mindamellett, hogy sok hó esett, nem volt baj” – fogalmazott az elöljáró.

Etéd községben havazás esetén két-három helyszínről indulnak egyszerre a hótolókkal és ekékkel felszerelt gépek, hogy a lehető leggyorsabban járhatókká váljanak az utak – tudtuk meg Szőcs László polgármestertől. A hó teljes eltakarításához itt sincs elég felszerelés, ezért egy helyi cégtől kértek segítséget a munka elvégzésére. Szőcs elmondta, ők vásárolták meg a csúszásgátló anyagot, melynek kiszórását a hivatal munkatársai és a szociális segélyből élők közösen végzik.

Benedek László kápolnásfalusi polgármester rámutatott, mivel csak egy település utcáit kell takarítaniuk, ezt saját járművével is el tudja végezni a hivatal. Az alkalmazottak nyolcórás munkaidőben takarítják az utakat. Hasonló a helyzet Lövétén is, ahol szintén elegendő a hivatal hótolóval ellátott markológépe – fogalmazott Mihály Dénes polgármester. Náluk is a szociális segélyből élők szórják meg csúszásgátlóval az utakat, a hivatal traktorjáról.

Nem mindenhol elégedettek a megyei utakat takarító vállalkozással. Így van ez Szentmártonban is, ahol a községet átszelő megyei utakat takarítja az említett vállalkozás, ám az általában megkésve kezdi el a munkát – mondta el Jakab Attila, hozzátéve, hogy emiatt már több autó is csúszott be a sáncokba.

„Amikor megszólítjuk őket, elindulnak, csak az a baj, hogy nem kéne várni a felszólításra. Tartják a jó szokást, hogy váratlanul éri őket a decemberi és a januári havazás” – fogalmazott. Egyébként pénteken dél körül jártunk a községközpontban, ahol találkoztunk a helyi önkormányzat által megbízott cég egyik hótolóval felszerelt markológépével. A sofőrtől megtudtuk, hogy a Hargita Megye Tanácsa által megbízott cégnek „segít be”, amelynek gépei még nem értek el a faluba.

Nehézkes járdatakarítás

Az említett települések többségében nem jellemző, hogy a lakosok eltakarítanák a havat a járdákról – közölték a polgármesterek. A hivatalok ugyan tájékoztatták a háztulajdonosokat, hogy ez az ő feladatuk lenne, mégis jegesek a gyalogutak. Az oroszhegyi polgármester szerint az emberek inkább az úton járnak, mint hogy a járdáról ellapátolják a havat. Hasonló a helyzet Kápolnásfaluban is. Az etédi és a szentmártoni elöljárók szerint náluk ha nem is „jókedvvel”, de megtakarítják a járdákat a lakók.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS