Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Három nap Pilvax

Fülöp-Székely Botond 2017. március 13., 18:54
HIRDETÉS

Három napra Pilvaxra cserélte nevét a Szabad Európa Kávéház, amely az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) székhelyéül szolgál. A teremben 1848–49-es szabadságharcot idéző berendezési tárgyakat helyeztek el. Emellett tematikus, a forradalmat idéző vetélkedőket szerveznek a diákoknak.

Fotó: Pál Árpád

„A Szabad Európa Kávéház egy olyan tér, amit ki kell használni, ezért is gondoltunk arra, hogy egy háromnapos eseményt hozunk össze a szabadságharc emlékére” – fejtette ki egy hétfői sajtótájékoztatón Fancsali János, az UIET elnöke (fotón balra), hogy miért változtatták holnap estig Pilvax Kávéházra székhelyük nevét. Mint mondta, szeretnék, ha a tematikus napokon minél többen látogatnának el a kávéházba. 11 és 17 óra között

minden betérőnek egy kávéval és az Eötvös József Szakközépiskola diákjai által készített Kossuth-kiflivel kedveskednek.

HIRDETÉS

Kedden este hat órától levetítik a Petőfi '73, illetve a Mindenki című filmet, amire várják az érdeklődőket.

Fotó: Pál Árpád

A Pilvax dekorációját a Művészeti Tanoda diákjai készítették, Jakab Hunor (fotón jobbra) tanár segítségével. Jakab elmondta, kellemes, ingerekben gazdag környezet kialakítása volt a cél, ahol ők maguk is szívesebben dolgoznak. Az átalakítás során a korhű stílust ötvözték modern 21. századi színekkel: kazettás falakat hoztak létre, valamint neves magyar személyiségek portréit és régi bútorokat helyeztek el a helyiségben.

Kávéval és Kossuth-kiflivel várják a látogatókat a Pilvax Kávéházban Fotó: Pál Árpád

„Ezen a héten forradalmi hangulatban fogunk alkotni a tanodával, erre pedig mindenkit szeretettel várunk” – fogalmazott Jakab Hunor. Érdekességként régi újságcikkeket is kinyomtattak, illetve Kossuth Lajos egyik beszédét, amelyet az 1890-es évek elején írt. Utóbbi különlegessége, hogy a szöveg végét hangfelvételen is meg lehet hallgatni, igaz, a korabeli kezdetleges technológia miatt nem a legjobb minőségben.

Fotó: Pál Árpád

Elkezdődtek a vetélkedők
Fancsali elmondta, a korábban meghirdetett tematikus vetélkedőkre négy 5–8., valamint hét 9–12. osztályos csapat, összesen 47 diák jelentkezett. A versenyzőknek eddig himnuszt kellett írniuk, ezeket az UIET Facebook-oldalán lehet megtekinteni a napokban, a következőkben pedig a Kápolnási Zsolt és Gidó Csaba történelemtanárok segítségével összeállított versenyeken vesznek részt. A legügyesebbeket szerdán délután három órakor díjazzák: az 5–8. osztályosok fél napos Septimia-bérletet, Balu Park-belépőt és bowlingozást nyernek, míg a 9–12.-esek Double Rise Fesztivál-belépőt, Septimia-bérletet és bowlingozást. Emellett átadnak egy tortát is, amelyet Mihály Ágnes ajánlott fel.
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS