HIRDETÉS

Hargita megyei APIA: nem mi ülünk a gazdák pénzén!

Széchely István 2010. november 15., 13:10

A területalapú támogatások előlegeinek kifizetésével kapcsolatos múlt heti cikkünkre számos komment érkezett, többen azzal vádolják a Hargita megyei kifizetési ügynökséget, hogy visszatartják a SAPS-támogatások előlegeit, és ezek kamatait zsebre vágva nyerészkednek a gazdák pénzén. Az ügyben újra megkerestük Vitos Zsuzsánnát, az ügynökség vezetőjét.

Fotó: Sándor-Nagy Tünde

A Hargita Megyei Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője egyebek mellett elmondta, hogy az előlegeket Bukarestből utalják a gazdáknak, ezeket nem a Hargita megyei ügynökség kezeli.

„A Hargita megyei gazdáknak, mint mindenkinek az országban, a kifizetést a központi APIA Bukarestből utalja, egyenesen a gazda számlájára, és nem a Hargita megyei APIA tartogatja a pénzt számláján, hogy az kamatozzon a mi zsebünkre” – közölte a SAPS-előlegek visszatartásával kapcsolatban Vitos Zsuzsánna. „A távérzékeléssel (teledetekció) végzett ellenőrzést egy temesvári cég végzi, innen várjuk az eredményeket. Ezt leghamarabb november végére ígérték. Fontosnak tartom ezt a dolgot, mert az itteni emberek azt hiszik, hogy mi nem végezzük rendesen a munkánkat, és nem akarjuk kifizetni az előleget, holott ez egyáltalán nem rajtunk múlik” – tájékoztatott az ügynökség vezetője.

Fotó: Sándor-Nagy Tünde

Azt is elmondta, hogy a teledetekciós ellenőrzést végző cég a központi ügynökségtől kapta a megbízást, a Hargita megyei ügynökség pedig nem kényszerítheti azt az ellenőrzések felgyorsítására.

Hargita megyében egyebek mellett azért késik az előlegek átutalása, mert nagyon sok az igénylő, ezért az ellenőrzések száma is magas – mondta el Vitos Zsuzsánna, majd hozzátette, a rengeteg apró, „nadragszíj” típusú parcella miatt is nehézkesen halad a kontroll. Hargita megyében az ellenőrzések szempontjából ugyanis a magasabb szintű kockázatot jelentő 0,30–0,50 hektáros parcellák a jellemzők, más megyékben viszont az átlag 2–3 hektár fölött van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS