Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elhunyt id. Péter Attila

Veres Réka 2016. október 20., 12:46 utolsó módosítás: 2016. október 20., 18:10

Meghalt id. Péter Attila nyugalmazott székelyudvarhelyi tanár csütörtökre virradóra. Nemcsak pedagógusként, hanem didaktikai eszközök építőjeként, illetve feltalálóként is ismertté vált. Nyugdíjasként hely- és művelődéstörténeti munkákat írt.

Fotó: Farkas Antal

Id. Péter Attila 1922. március 11-én született, egyetemi tanulmányait a budapesti a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakán végezte, majd tanárnak állt. 1945-től a Római Katolikus Főgimnáziumban (ma Tamási Áron Gimnázium) tanított, harminchét évig volt tanár. A tanítás mellett létrehozta a gimnázium matematikalaboratóriumát, a Romániai Matematikatársaság székelyudvarhelyi fiókjának elnöke, a Matematikai Lapok szerkesztőbizottságának tagja, valamint az Univerzum Csillagászati Egyesület alapító elnöke volt.

Több helytörténeti jellegű könyvet írt, Életem filmkockái című írása pedig visszaemlékezéseit tartalmazza, a cikkgyűjtemény – amelyből több anyagot az Udvarhelyi Híradó Örökségünk hasábjain is olvashattak – nemcsak az életéről, hanem Székelyudvarhelyről is szól, a régi Udvarhely hangulatáról, az ipari fejlődésről, a város sportéletéről. A könyvből kiderül, hogy igazi szenvedélye a csillagászat volt, ám szülővárosában nem igazán volt lehetősége ezzel foglalkozni, ezért tanulmányozta többek között Hell Miksa életútját is. Dokumentumfilmeket is készített, 1974-ben pedig szabadalmazták a távirányítással működő diafilmvetítő rendszerét. 2012-ben, kilencvenévesen Székelyudvarhely városának kulcsát és az ezzel járó díszoklevelet vehette át a közismert pedagógus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS