HIRDETÉS

Álomvár majd nyolcszáz diáktól

Bálint Kinga Katalin 2013. december 24., 13:54

Csikorgó hidegben, de hangulatos környezetben díjazták szombaton a Haáz Rezső Múzeum és Képtár által meghirdetett Az én váram című rajzpályázat legjobb alkotásait, alkotóit. A november végén közzétett felhívásra közel nyolcszáz gyerekrajz érkezett – az alkotásokat az Eötvös József Szakközépiskola tornatermében ki is állították.

Fotó: Bálint Kinga Katalin

A rajzpályázat célja volt hangsúlyozni a Székely Támadt-vár jelentőségét, valamint a felújítása köré szerveződő civil kezdeményezésbe bevonni az embereket: az általános iskolás diákokat az általuk elképzelt álomvár bemutatására kérték. A felhívásra 773 alkotás érkezett, nemcsak a székelyudvarhelyi iskolák diákjaitól, hanem Székelyföld több településéről, sőt Tatabányáról is. Ezeket az Eötvös József Szakközépiskola tornatermében ki is állították, így a rengeteg különböző stílusú alkotást a karácsonyi vásár látogatói is megcsodálhatták.

A legötletesebb, legjobban sikerült húsz rajzot az ötletgazda, Balázs Attila fotográfus, a várfelújítást támogató civil kezdeményezés tagja, valamint Miklós Zoltán múzeumigazgató díjazta december 21-én, szombaton délelőtt a várban, a karácsonyi vásár rendezvénysorozat egyik programpontjaként. Az alkotásokat kilenc kategóriába rendezték – az előkészítő osztályosok rajzaitól a nyolcadikosokéig – s ez alapján minden kategóriában legalább két díjat osztottak ki. Azok, akik nem voltak jelen az átadáson, nyereményeiket átvehetik a múzeumban – a díjazottak névsora megtalálható a Haáz Rezső Múzeum és Képtár Facebook-oldalán. A rajzok közül a Székelyföldi Legendárium csapata is kiválasztott kettőt, amelyeket felhasznál majd a készülő rajzfilmsorozat következő részeiben: ezeket Erdős Tamás, a Tompa László Általános Iskola, valamint Jakab Anna, az Orbán Balázs Általános Iskola hetedikes tanulója készítette.

A díjazással egy időben ugyancsak a várban zajlott más vásárprogram is: a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói saját alkotásaikat kínálták eladásra. Az iskola udvarának másik felében hagyományos disznóvágó versenyt tartottak, így a díjazásra és a vásárra érkezők kóstolót is kaphattak a helyben készülő hagyományos finomságokból.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS