Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Több ezren maradhatnak ivóvíz nélkül hétfőtől Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. március 11., 11:40
HIRDETÉS

Lezárta a fő vízcsapokat hétfőn reggel a regionális vízszolgáltató, az Aquaserv Marosvásárhelyen, miután más módon nem tudja behajtani a többéves elmaradásokat. Az intézkedés nyomán víz nélkül maradnak egy-egy lépcsőházban azok is, akik rendszeresen törlesztették a szolgáltatás ellenértékét.

Az Aquaserv évente kétszer-háromszor lezárja a fő vízcsapokat a nagy adósságokat felhalmozott tömbházaknál. Képünk illusztráció

Kétmillió lejes kintlévőséget akar behajtani a regionális vízszolgáltató a kilátásba helyezett megszorító intézkedésekkel. Mint Nicu Tomuleţiu, az Aquaserv sajtószóvivője elmondta,

március 11-étől, hétfőtől elkezdik a nagy adósságokat felhalmozott marosvásárhelyi  tömbházakban a fő vízcsapok lezárását.

„Március 11–22. között összesen 36 tulajdonosi társulásnál fogjuk lezárni a fő vízcsapokat. Ezekhez a társulásokhoz több lépcsőház is tartozik, és mindegyik tartozása 90 napnál régebbi. Van olyan tulajdonosi társulás, amelynek többéves adóssága is van, egynek még 2009-ből is. Az érintetteket értesítettünk a megszorító intézkedésekről, kértük, hogy törlesszék az adósságokat, felszólítottuk, hogy tároljanak vizet a mindennapi szükségleteikre” – mondta az illetékes.

A legnagyobb kintlévőségük a marosvásárhelyi Tudor lakótelepen lévő Szorgalom utcai szociális tömbházaknak van, összesen 247 322 lej. Ezek a tömbházak a polgármesteri hivatalhoz tartoznak, a lakókkal is a városnak van bérleti szerződése. A legkisebb adósságuk, 688 lej a Călăraşilor utcai 37. szám alatti lakóknak van.

A fő vízcsap lezárása egyaránt érinti a jól fizetőket is,

és ez Călin Moldovan önkormányzati képviselő, lakótársulási adminisztrátor szerint elfogadhatatlan. Mint kifejtette, a tavaly megjelent lakótársulási törvény szerint a szolgáltatónak első körben be kellene perelnie az adóst, s kérnie kellene, hogy bemehessen a lakásába és csak nála zárja le a szolgáltatást. „Egy-egy lépcsőházban lehetnek idősek, mozgáskorlátozottak, kisgyermekesek, akik nem tudnak több napra elegendő vizet felhalmozni. Ez egy önkényes intézkedés.”

HIRDETÉS

Pápai László marosvásárhelyi önkormányzati képviselő szerint mivel az Aquaserv legnagyobb részvényese az önkormányzat, részéről módosítani lehetne a szolgáltatói szerződést, és lehetővé tenni, hogy a nagy adósságokat felhalmozott lépcsőházakban ne szüntessék be teljesen a szolgáltatást, hanem korlátozzák azt, például napi pár órára. Javasolta, hogy erről tárgyaljanak a tanácsülésen is.

Hol zárják el a vízcsapokat?

Az Aquaserv hétfőn reggel lezárta a fő vízcsapokat a marosvásárhelyi Kövesdombon lévő 498-as tulajdonosi társulásnál, ahova három tízemeletes lépcsőház tartozik, a Hosszú utcában lévő 153-as lakótársulásnál, a Călăraşilor utcában, majd következnek a Kudzsír és a Raktár utcai tömbházak. A szolgáltatást akkor indítják újra, ha az érintett társulások képviselői kifizetnek egy nagyobb összeget a kintlévőségből és szerződésben vállalják, hogy az adósságot felosztva, határidőkre kifizetik.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS