Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szent László, a lovagkirály ünnepe

Molnár Melinda 2019. június 27., 10:13
HIRDETÉS

Magyarország, a nagyváradi püspökség, több száz templom, számos város, köztük Győr, Nyitra, Pozsony, Zágráb és a határőrség patrónusa. Nevét hadosztály, de Szent László Társulat is őrzi. Ismert gyógynövény a Szent László füve.

Szent László alakja virágszoborként megörökítve Csíkszeredában. Archív Fotó: Pinti Attila

A Szent István király halálát követő belső viszályok miatt László, 1046 táján Lengyelországban született. I. András trónra lépését követően lehetővé vált, hogy apja, Béla visszatérjen Magyarországra.

A hadakozások során Kerlésnél a besenyők, Mogyoródnál Salamon ellen olyan hírnévre tett szert, hogy bátyja halála után az ország vezetői egyhangúan választották meg a trónra. A kortársak előtt a haza atlétájaként jelent meg, a lovagi eszmény tökéletes megtestesítője volt. Az egyházszervezés István által megkezdett munkáját ő folytatta.

HIRDETÉS

Tisztelete a magyar nép körében máig töretlen. Jelképe a lándzsa, bárd, kard. Legendájának legkvalitásosabb templomi falkép-ábrázolásait Székelyderzsben, Homoródkarácsonyfalván, Bögözben, Gelencén láthatjuk. Ünnepe június 27-e, amely a legendájából ismert csillagjelenés napja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS