Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Székelyudvarhelyen készült a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus bútorzata

Molnár Melinda 2019. május 27., 22:01
HIRDETÉS

A pápalátogatásra, a Hármashalom oltárhoz szánt liturgikus bútorzat utolsó simításait végzik a székelyudvarhelyi asztalosüzemben. A Szentatya által június elsején Csíksomlyón bemutatandó szentmiséjének nemes, egyszerű és míves bútorzatának készítési folyamatáról László Endre cégtulajdonost kérdeztük.

Fotó: Barabás Ákos

A terveket Bogos Ernő, Kájoni János-díjas építész, az MMA levelező tagja készítette. Homoródkarácsonyfalván néhány évvel ezelőtt készítettek egy liturgikus bútorzatot, formailag azt vették át, és azt fogadta el a pápalátogatást előkészítő vatikáni bizottság. A székelyudvarhelyi László Endrét és munkacsoportját bízták meg a kivitelezéssel, aki elárulta: a kimondhatatlan megtiszteltetés elfogadáshoz Tamás Barna plébánostól és László Attilától, a liturgikus bizottság tagjától kapott lelkiatyai biztatást. Imádkozott, hogy jó végre vihessék ezt a megtisztelő feladatot. Az elmúlt vasárnapon, amikor már minden bútordarabot teljes szépségében láthatott, szentmisén adott hálát értük.

Oltárasztal, ambók, zsámolyok

A cégtulajdonos elmondta:

óriási lelkesedéssel fogadták a felkérést a különböző felekezetű és keresztény hitükhöz ragaszkodó munkatársai.

Fotó: Barabás Ákos

Kimondhatatlanul megtisztelőnek érzik – nemhogy egy emberélet, de az elmúlt évezred páratlan lehetőségét. Az asztalosmesterek, Szabó Vencel és Gedő Ferenc is alig találtak szavakat az öröm kifejezésére. Felelősségteljesen, lelkesen állta a nyolctagú munkacsoport a kihívást. Fekete András műépítésszel igyekeztek megtalálni a legjobb megoldásokat.

Fotó: Barabás Ákos

László Endre példaként említette, hogy voltak a kereskedelemben nem kapható keresztmetszetek – szinte tíz éves anyagot használtak fel készletükből az oltárasztalhoz, amely két, a helyszínen összeilleszthető és ugyanígy szétválasztható részből áll. A csíksomlyói ferenceseké lesz, elmozdítható és bárhol használható.

HIRDETÉS

Egy hónapi munka után, tölgyfából készült el a liturgikus bútorzat,

amelynek elemei továbbá a rögzített illetve elmozdítható felolvasóállványok. A kredencián a kelyhek kapnak helyet.

Fotó: Barabás Ákos

A kisebb állványok egyikére a Szentatya által a csíksomlyói csodatevő Szűzanyának szánt Arany rózsát, a különleges pápai adományt, a másikra a Szent László-ereklyét helyezik ki – utóbbi Somogyvárról érkezik Csíksomlyóra.

A legszebb a pápai trónus

A munkacsoport a pápai trónus elkészítésére a legbüszkébb. A kárpitos munkát Brók István végezte. A papi székek és zsámolyok térbeli elhelyezését László Attilától tudtuk meg.

Ferenc pápa mellett a szertartásmesterek kapnak helyet, a zsámolyokon pedig a két diakónus.

Mellettük, jobb és bal felől főegyházmegyénk érseke, valamint a püspökkari konferencia elnöke helyezkedik el.

Fotó: Barabás Ákos

A fa természetes színét megőrizve, matt lakkal kezelték a felületeket. Különleges élmény volt látnunk, mennyire óvatosan és szeretettel bánnak a bútorzat elemeivel a készítőik. Amikor László Attila belepróbálta a gyönyörű húsvéti gyertyát a tartóba, egy pillanatra megállt a munka. Érezhető volt a lelki elégtétel. Bár sokféle egyházi, múzeumi és kastélybútor készítési megbízást teljesítettek eddig, a pápai liturgia bútorzata más. Hálát mondtak, hogy Isten segítségével időben, minőségi és esztétikai kívánalmaknak megfelelően sikerült teljesíteniük.

Fotó: Barabás Ákos

László Attila plébános úgy érzi:

A miénk. Nemes, egyszerű és minden megjelenül benne, amit elképzeltünk.

Fotó: Barabás Ákos

Addig is, amíg elszállítják az üzemből, őrző szemek vigyázzák, nehogy valami bajuk essék. László Endre hálás azért is, hogy székelyudvarhelyiekként egy kis részecskéjében hozzá tudtak járulni a történelmi látogatáshoz.

Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS