Sötétségből világosság ragyogjon fel

Sötétségből világosság ragyogjon fel

Ki kell lépnünk a világosságra, fel kell ébrednünk, és cselekvő hittel kell mindennapjainkat élnünk! Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

Isten ugyanis, aki ezt mondta: „Sötétségből világosság ragyogjon fel”, ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán. (2Kor 4,6)

2024. március 31., 18:262024. március 31., 18:26

Mennyire fontos évről évre átadni magunkat a húsvét nagyheti eseményeknek és újra átélni mozzanatról mozzanatra ezt az egyedülálló, világot átformáló drámát, amely olyan sok regiszterben képes megérinteni a lelkünket és hitünket! Mennyire nagy kincs, hogy egyházunk megőrizte a passió nagypénteki eléneklésének hagyományát – és egyre több gyülekezetünkben térnek vissza ehhez –, amely által gyermek és idős átélheti Jézus életének utolsó napjait!

Mert csak akkor tudjuk igazán átélni a húsvéti feltámadás örömüzenetét, ha nagypénteken együtt szenvedünk a kereszten utolsót sóhajtó Jézussal, és vele együtt éljük át az elhagyatottság, az eget ostromló igazságtalanság és emberi gonoszság tobzódását,

ha a Jézussal átélt elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom fellázad bennünk is, és kimondatja, amit Szilágyi Domokos kimondott a Lázadás című versében: „hát mutasd meg, hogy nem igaz, / azértsem igaz, sose volt, / hogy az élet megdöglik, és / nem igaz, hogy halott a holt.”.

A húsvéti feltámadást elhozó isteni terv egyik fontos eszköze éppen ez az örök emberi lázadás az igazságtalanság, a megsemmisítő sötétség erői ellen, amely nemcsak kimondatja, hogy „nem igaz!”, de a maga eszközeivel szembeszáll velük és az elmúlással, és kétezer év történelemformáló utóélete,

Jézus ma is ható tanítása bizonyítja, hogy Isten is az emberrel lázad: „nem igaz, hogy halott a holt”!

Miként nem igaz, hogy a sötétség véglegesen győzedelmeskedik a világosság felett mindazok ellenére, hogy vannak végtelennek tűnő sötét éjszakák és napfogyatkozások, vagy a napot eltakaró sötét, viharos felhők.

Virágvasárnaptól húsvét hajnaláig Jézus kínszenvedésének történetében mintha a sötétség és a világosság végső kozmikus csatája játszódna le, amelyben egyszer s mindenkorra eldől e küzdelem végkimenetele.

A virágvasárnapi bevonulás fényes, hozsannázó hangulatában is ott van már a jézusi evangélium világosságának és a tömeg félreértésének sötét, tragédiát sejtető kontrasztja. És ott van a nagycsütörtöki belső vívódás ólomfelhős sötétségének és az Isten akaratába belenyugvó hit világosságának a küzdelme.

Nagypéntek a teljes sötétség napja. Tragédiájával és fájdalmával a sötétség és halál látszólagos győzelme az életet jelentő világosság felett, amely az egész Földet beborító kozmikus méreteket ölt:

„Tizenkét órától egészen három óráig sötétség lett az egész földön” (Lk 23,44).

Képzeljük el ezt a mindent beborító, súlyos sötétséget, ami elárasztja a Földet! Mintha a láthatatlan isteni kéz teljes napfogyatkozást idézne elő, minden fényforrást kioltana… De a földi tájakra boruló sötétségnél még sötétebb az a lelkekre nehezedő sötétség, amely emberi számítás szerint Jézus halálával az ő evangéliumának a halálát is előrevetítette…

Húsvét hajnalán felderül az ég, a világosság és sötétség küzdelme végérvényesen eldől: a sötétség felett győzedelmeskedik a fény, a halál felett az élet, a látszólagos vég felett az újrakezdés lehetősége és reménye.

Húsvét ünnepén teljes fényében mutatkozik meg az az isteni rend, amelyben ideig-óráig csatát nyernek ugyan a sötétség megsemmisítő erői, de a végső győzelmet Isten az életet jelentő világosságnak és az akarata szerinti magasztos dolgoknak tartja fenn.

Mi unitáriusok hiszünk a feltámadásban! Hiszünk a megsemmisítés szándékával keresztre feszített jézusi evangélium feltámadásában és annak világmegváltó küldetésében!

Hisszük, hogy a megkínozható, keresztre feszíthető, esendő emberi létünk igazi lényege a bennünk lakozó halhatatlan lélek,

amelyet a jó Isten azért lehelt belénk a teremtés hajnalán, hogy bennünk is „a sötétségből világosság ragyogjon fel”. Annak a hitében is igyekszünk megerősödni évről évre, hogy ez a bennünk felragyogó világosság annak szolgálatában kell kiteljesedjen, ami szép, jó és igaz, ami örök, ami nem mulandó, amit nem lehet elhallgattatni, rácsok mögé vagy korhadó deszkák közé zárni!

Ez a megváltó hit azonban gyakran gyengül el bennünk. Hétköznapjaink megpróbáltatásai, csalódásaink, veszteségeink vagy éppen emberi gyengeségeink, önzésünk sötét leplet borítanak ránk. És sajnos gyakran engedjük eluralkodni magunkon az árnyakat. Időnként erőnk fogytán, és ahelyett, hogy a fényre küzdenénk magunkat, hosszászoktatjuk szemünket a sötétséghez…

A sötétség pedig ma is kereszteket ácsol:

az imádságról való megfeledkezés és az Istentől való elfordulás keresztjét, a hitetlenség keresztjét, az egymást és a világot is kifosztani akaró önzés keresztjét, a minden áron győzni akaró hatalomvágy keresztjét, a puszta létünket újfent veszélyeztető háborúk és atomháború keresztjét, az alázat hiányának keresztjét, a szeretet hiányának keresztjét, az állandó nyugtalanság és békétlenség keresztjét, az állandó nyugtalanságba és békétlenségbe belebetegedett testünk keresztjét… és a végtelenségig sorolhatnánk azokat a kereszteket, amelyeket az Isten világosságától való elfordulásunk sötétsége ácsol egymás és önmagunk számára.

Jézus tanításaiban gyakran beszél arról, hogy nem szabad hozzászoktatunk szemünk a sötétséghez, mert világosságra teremtettünk, és fényünket nem szabad véka alá rejtenünk.

Ki kell lépnünk a világosságra, fel kell ébrednünk, és cselekvő hittel kell mindennapjainkat élnünk! Mindez úgy történhet meg, ha nem tévesztjük szem elől a fényforrást: Istent. Jézus tanítása, egész léte, megváltói műve által azt a sötét leplet igyekezett felszaggatni, ami szemünk elől eltakarja Isten ismeretét, „hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán.”

A húsvéti feltámadás örömüzenete bennünk kell valósággá váljon! A jó Isten gondoskodó szeretete támogat és segít, „ő gyújtott világosságot szívünkben”, de nekünk is el kell mozdulnunk a fény felé.

Nekünk kell évről évre kivergődnünk a sötétségből, nekünk kell az idén is újjászületnünk, feltámadnunk, és élni, megélni, hirdetni mindazt, amit Jézus tanításaiban ránk hagyományozott.

Mert mi vagyunk a világ világossága, és nem rejthető el a „hegyen épült város”. Általunk és bennünk él tovább a Jézusi örömüzenet, ha kitartó imádsággal méltókká vállunk e küldetésre!
S ha olykor el is alszanak a világ fényei, apró lámpásokként, vagy csak szentjánosbogarakként vigyük tovább, és töltsük be világossággal az életet!
Kívánok áldott, locsoló gyermekek nevetésétől derűs húsvéti ünnepet! Ámen.

Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 30., kedd

Minifesztivált szerveznek, zenés bicikliparádéval kezdenek

Állandó zenével, nappali programokkal, kézműves foglalkozásokkal, társasjátékkal, beerpong-bajnoksággal várja az érdeklődőket május 1–2. között Marosvásárhelyen a Vibe street minifesztivál.

Minifesztivált szerveznek, zenés bicikliparádéval kezdenek
2024. április 30., kedd

Haladnak a körforgalom építésével Székelyszentléleken, de akadnak nehezítő tényezők

Szemmel látható a haladás Székelyszentléleken, a 13A és 13C jelzésű országutak kereszteződésében épülő körforgalomnál, Farkaslaka község polgármestere szerint azonban számolni kell azzal, hogy a munkálatok becsült időtartama némileg kitolódik.

Haladnak a körforgalom építésével Székelyszentléleken, de akadnak nehezítő tényezők
2024. április 29., hétfő

A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve

Újabb csíkszeredai helyszínen feltűnt medve miatt kaptak Ro-Alert riasztást hétfőn este a csíkszeredaiak. A 23 óra 28 perckor befutott vészjelzés szerint a Tavasz utca 24. szám alatt látták a medvét.

A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve
A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve
2024. április 29., hétfő

A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve

2024. április 29., hétfő

Így ünnepelték a Tánc világnapját Csíkszeredában

Workshopok, táncszínház, előadások, majd Just dance-megmozdulás, és megannyi látványosság jellemezte a Csíkszeredában is megünnepelt táncnapot.

Így ünnepelték a Tánc világnapját Csíkszeredában
2024. április 29., hétfő

Bemutatják B. Kovács András Bukaresti naplóját

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban mutatják be a közönségnek április 30-án, kedden 18 órától a B. Kovács András közíró, a Székely Hírmondó korábbi munkatársa tavaly megjelent kétkötetes emlékiratát.

Bemutatják B. Kovács András Bukaresti naplóját
2024. április 29., hétfő

Iktatta jelölési dokumentációját Korodi Attila és csapata

Korodi Attila, Csíkszereda újabb mandátumra pályázó polgármestere, illetve az RMDSZ helyi tanácsosjelöltjei is iktatták hétfőn a június 9-ei helyhatósági választáson való rézvételhez szükséges dokumentumaikat.

Iktatta jelölési dokumentációját Korodi Attila és csapata
2024. április 29., hétfő

Megvan a harmadik polgármesterjelölt Kézdivásárhelyen

A Magyar Polgári Erő is indít polgármester-jelöltet Kézdivásárhelyen. Ugyanakkor tanácsosi listát is letettek – közölte érdeklődésünkre Kulcsár-Terza József, a párt ügyvezető elnöke.

Megvan a harmadik polgármesterjelölt Kézdivásárhelyen
2024. április 29., hétfő

Folytatná a munkát Lőrincz Csaba, Szentegyháza EMSZ-es polgármestere

Újabb mandátumot vállalna, csapatával pedig tovább folytatná a munkát Szentegyházán Lőrincz Csaba polgármester.

Folytatná a munkát Lőrincz Csaba, Szentegyháza EMSZ-es polgármestere
2024. április 29., hétfő

A Magyar Polgári Erő színeiben térne vissza Tusnádfürdő polgármesteri székébe Albert Tibor

Közel hatszáz támogatói aláírással iktatta a polgármesteri jelöltséghez szükséges iratcsomót Albert Tibor, Tusnádfürdő korábbi polgármestere, akit négy éve a függetlenként induló Butyka Zsolt győzött le.

A Magyar Polgári Erő színeiben térne vissza Tusnádfürdő polgármesteri székébe Albert Tibor
2024. április 29., hétfő

Kovács Hunor: én egészen esszenciálisnak érzem, hogy fejlesszem magam irodalomból és nyelvtanból

Már kiskorában elmerült az irodalom világában, egyre komolyabb műfajok és szerzők iránt kezdett érdeklődni, tudását pedig iskolai vetélkedőkön csillogtatta. Áprilisban, a Mikes Kelemen tantárgyversenyen tízes osztályzattal érdemelte ki az első díjat.

Kovács Hunor: én egészen esszenciálisnak érzem, hogy fejlesszem magam irodalomból és nyelvtanból
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!