Soós Zoltán: az uniós pénzalapok nélkül sokkal nehezebb lenne

Soós Zoltán: az uniós pénzalapok nélkül sokkal nehezebb lenne

Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyre naponta hetvenezer ember jön be dolgozni, tanulni, jelentősen leterhelve a közúti forgalmat. Éppen ezért fontos az utak fejlesztése, a parkolóházak építése, de a tömegközlekedés korszerűsítése, kiterjesztése is. Az elmúlt négy évben a jelenlegi városvezetés nyolcszor több uniós pályázati támogatást hívott le, mint korábban, nagyrészt a fent említett fejlesztésekre. Ilyen ritmusban kell ezt folyatni – véli Soós Zoltán Marosvásárhely polgármestere.

Simon Virág

2024. május 29., 16:022024. május 29., 16:02

– A Dózsa György út felújítása és az elkerülőutak hiánya folyamatosan beszédtéma Marosvásárhelyen az elmúlt időszakban. Miért fontos a Dózsa György út felújítása és milyen szakaszban van most a munkálat?

– Fontos elmondani, hogy a nagy infrastruktúra felújítására a megyeszékhelyek 2028-ig tudnak uniós pénzalapokat lehívni. Ez azt jelenti, hogy aki nem újítja fel addig az utakat, az a régi, negyvenéves utakkal marad. Saját költségvetésből, saját forrásokból sokkal nehezebben, évtizedek alatt tudja csak egy-egy megyeszékhely, nagyobb város korszerűsíteni az utakat, járdákat. Az is lényeges, hogy

a meglévő utak felújítását ötven százalékban fedezi az Európai Unió, de elsősorban nem az aszfaltozást, hanem a kerékpárutak létrehozását, a zöldövezet bővítését, a járdák felújítását, a villanyvezetékek földbe helyezését.

A Dózsa György utcában mindezek elvégzése folyamatban van, a gázcsöveket is kicserélték, hogy az elkövetkező 15–20 évben ne kelljen az aszfaltot feltörni. A Dózsa György utca felújítása egy hatvanmillió lejes terv, ennek felét biztosítja az Európai Unió, a másik felét saját alapokból teremtjük elő. Ha az egészet önerőből kellett volna megvalósítsuk, akkor az éves beruházási pénzalapunk felét elvitte volna egyetlen utca felújítása, korszerűsítése. De így, hogy felét az unió támogatásából oldjuk meg, a megmaradt összegből más, kisebb felújításokat tudunk eszközölni, a közterületet, parkokat, kukákat, padokat karbantartani, kicserélni.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Jelenleg a Dózsa György utca felújítása 65 százalékban készült el, a két nagyobb szakaszon a munkálatok szinte teljesen kész vannak, a kerékpárutak aszfaltozása következik. Két kisebb szakasz maradt hátra, de ezeknek csak a vakációban fognak neki a megbízott cégek. Lesz az egyik szakasznak egy nehezebb pontja, ez a Béga utcánál levő patak hídjának felújítása, mert csak a megbontáskor derül ki, hogy milyen állapotban vannak a betongerendák. Azt szeretnénk hogy iskolakezdésre már a teljes útszakasz fel legyen újítva, esetleg a járdák, zöldövezetek maradjanak hátra a két kis szakaszokon.

– A Dózsa György utca felújítása során is kiderült, hogy nagy szükség lenne kerülőutakra. Milyen szakaszban vannak a Marosvásárhelyt elkerülő utak előkészítése, tervezése?

– El kell újra mondanom, hogy a marosvásárhelyi városvezetés 2021 előtt szinte egyáltalán nem foglalkozott az infrastruktúra építésével, így nekünk a tervezésnél kellett kezdeni. Hároméves papírmunka után mondhatom, hogy

a kerülőút hét szakaszából kettő előrehaladott állapotban van,

és a Náznánfalvát Marosvásárhellyel összekötő Maros híd előkészítése is jól halad. Két szakasz van, ahol előreláthatóan már idén elkezdődnek a munkálatok:

  • a 3-as szakasz, ami az autópálya-leállót összeköti a Bodoni utcával. Ez azt jelenti, hogy az autók nem fognak behajtani a Dózsa György utcába, hanem a Bodoni és Segesvári utak érintésével kikerülik a várost.

  • A másik, amelyet a tervek szerint már idén év végig el lehet majd kezdeni, az a 6-os szakasz, ami Marosvásárhely Koronka felőli bejáratánál lesz, és elkerüli a nagy bevásárlóközpontot.

E két szakasz esetében minden elő van készítve, hamarosan kiírják a közbeszerzést és kiválasztják a kivitelezőt. Ezek 98 százalékban uniós pénzalapokból készülnek és a kivitelezésük másfél év lesz.

Előrehaladott állapotban van a Náznánfalvát és a várost összekötő Maros-híd is, ami tulajdonképpen az elkerülőút 7-es szakaszához tartozik, itt még meg kell kötnünk a szerződést az uniós támogatásra, és ha nem is idén év végén, de jövő év elején annak a megépítése is elkezdődhet. A többi szakasz előkészítésén is dolgoznak a szakemberek.

– A városi tömegközlekedés jelentősen könnyíthet az autós forgalmon. Ezen a téren milyen fejlesztések lesznek még?

– Tavaly év végén már azt tapasztaltuk, hogy egyre többen utaznak a városi buszokkal, amelyek tiszták, pontosan érkeznek. Bővítettük a járatok számát egyes útvonalakon, hogy ki tudjuk szolgálni az utasokat. A napokban átadtunk egy új végállomást Jedd község határában, meghosszabbítva ezáltal az útvonalakat.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Folyamatban van a peremtelepülésekre kiterjesztett tömegközlekedés megszervezése,

őszig a város mellett lévő települések egy részéből már busszal lehet bejönni a városba, olyan településekről is, ahol jelenleg nincs tömegközlekedés.

A peremtelepülésekről, de távolabbról is 70 ezer ember ingázik be naponta Marosvásárhelyre dolgozni és iskolába, ezért fontos, hogy legalább egy részük ne autóval, hanem busszal jöjjön be.

– Pakolóházakra is szüksége van a városnak, ezen a téren mire számíthatnak a városlakók?

– A parkolóházak építése nagyon fontos Marosvásárhelyen, hiszen mindannyian tapasztaljuk, de a felmérések is azt mutatják, hogy például a belvárosban a gépkocsiforgalom harminc százaléka olyan autókból áll, amelyeket parkolóhelyet keresnek, körbe-körbe járnak, lassítják a forgalmat és szennyezik a levegőt.

A volt Park szálloda mögötti parkolóház helyszínét a napokban kerítették el, következik a közművek elköltöztetése és a 260 férőhelyes mélygarázs megépítése. A kivitelezőnek 2025 végéig kell befejeznie azt a parkolóházat.

Ha elkészül, akkor mintegy hatvan állomásozót felszámolunk a főtéren, az Enescu és Városháza utcákban is.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A Színház háta mögé tervezett mélygarázsnak most készül a megvalósíthatósági tanulmánya, ott magánberuházót szeretnénk bevonni a megépítésébe, és van is már érdeklődő. Készül két lakótelepi emeletes pakolóház is, egy a Hátszeg utcában, egy pedig a Csalhó utcában, itt a városháza szakosztálya most készíti elő a közbeszerzést, ezek saját beruházások lesznek.

– Az utak felújítása, a terelőutak megépítése, de a tömegközlekedés fejlesztése során is jelentős uniós pénzforrásokat vett, vesz igénybe Marosvásárhely. Számokban mit is jelentenek ezek?

– Az uniós pályázatokon nyert pénzek jelentős fejlesztési alapok Marosvásárhely számára. Hosszas a pályázatok előkészítése, nagy az átláthatóság és szigorú az elszámolás. Az előző városvezetés négy év alatt 38 millió lejt tudott bevonzani, mi 312 millió lejt hívtunk le az elmúlt négy évben. Jelenleg 55 projektünk van leadva iskolajavításra, tanfelszerelés és bútorzat beszerzésre, de az úthálózat korszerűsítésre, hőszigetelésekre is, minden téren, ahol lehetett. Például

május 31-én fogjuk megnyitni a Cserealja parkot, amely egy hétmillió lejes beruházás, és ott 70 százalékos az uniós támogatás.

Ezt az ütemet fent kell tartanunk, mert 2030-ig, amíg kifutnak a jelenlegi kiírások pályázatai, még akár 800–900 millió lejt lehetne lehívni, amire még rájön az önrész. Ezzel már látványos változást tudunk elérni Marosvásárhelyen. Ezért is mondjuk, hogy fontos a folytatás.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 30., vasárnap

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

Lakóházakba tört be a víz szombaton este a környéken tombolt felhőszakadás után. Egy személy a mentők ellátására szorult.

Áradás az ítéletidő után Bélborban
Áradás az ítéletidő után Bélborban
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

2024. június 29., szombat

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon

Mozgalmasan zajlott a szombat a kézdivásárhelyi városnapokon: a délelőtti gasztronómiai rendezvényen ízletes ételek, a vásártéren utcazenészek vonzották a látogatókat. Este fokozódik a hangulat, a Kalapács fogja „felrobbantani” a színpadot.

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon
2024. június 29., szombat

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok

Nem hiába kapta a Megmozdít mottót az idei Udvarhely Napok: a rendezvény alkalmával valóban megmozdult a város apraja-nagyja. Fotókon mutatjuk az első két nap néhány eseményét.

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok
2024. június 29., szombat

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át

Új sportkomplexummal gazdagodott Sepsiszentgyörgy egyik „leszakadtnak” tartott városrésze, a Csíki-negyed ezáltal is nagyot lépett előre a felzárkózásban. A szombati megnyitó könnyed hangulatban zajlott.

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át
2024. június 29., szombat

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon

Személyi és szervezeti változások következnek augusztus 1-jétől a gyulafehérvári főegyházmegyében. Számos plébánia új lelkészt vagy segédlelkészt kap, de Kolozsváron egy új román anyanyelvű katolikus plébánia is létrejön.

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon
2024. június 29., szombat

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász

A sepsiszentgyörgyi kerékpárút mellett esztenát felállító juhász még mindig nem költöztette el a nyáját. Sőt, a juhait is ott nyírja, jelentős mértékű környezetszennyeződést okozva. Most 10 ezer lejes bírságot róttak ki rá.

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász
2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

Elkezdődik szombaton a Gyergyújfalvi falunapok négy napon át tartó eseménysora. A hétvégén sportrendezvények szerepelnek a programban, hétfőn kulturális és szórakoztató műsorra számíthatnak a résztvevők. Kedden a Bikini koncertje jelenti a csúcspontot.

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

2024. június 29., szombat

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 28., péntek

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt

Bizonyos sofőrökkel szemben a közlekedési rendőrök kötelesek alkohol- és drogtesztet alkalmazni - írja elő egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet.

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!