Sokkal több szülő dolgozhat külföldön, mint ahányan hivatalosan gondoskodnak gyermekük felügyeletéről

Sokkal több szülő dolgozhat külföldön, mint ahányan hivatalosan gondoskodnak gyermekük felügyeletéről

A hivatalos adatoknál akár kétszer nagyobb is lehet a külföldön dolgozó szülők száma. Képünk illusztráció

Fotó: Kristó Róbert

A hivatalos adatok szerint a székelyföldi megyékben több mint háromezer gyerek áll a szűkebb-tágabb családi körbe tartozó rokonok felügyelete alatt, mert szülei külföldön dolgoznak. A valóságban azonban ez a szám akár sokkal nagyobb is lehet, a gyermekvédelmi igazgatóságok vezetőinek a meglátása szerint. Sok szülő elmulaszt hivatalos nyilatkozatot tenni elutazása előtt arról, hogy ki felel a gyerekéért, ez pedig váratlan problémákat eredményezhet távolléte idején.

Széchely István

2023. január 03., 08:052023. január 03., 08:05

A három székelyföldi megye közül kettőben megnőtt idén azoknak a családoknak a száma, amelyekben a szülők külföldön vállaltak munkát és gyerekeik felügyeletét távollétük idejére rokonokra bízták. A megyei gyermekvédelmi igazgatóságok adatai szerint

mintegy 2600 család és összesen 3438 kiskorú gyerek van hasonló helyzetben Hargita, Maros és Kovászna megyében.

Az adatokat az érintett szülők által a polgármesteri hivatalokhoz benyújtott, a gyerekük felügyeletére vonatkozó nyilatkozatok alapján összesítik a gyermekvédelmi igazgatóságokon, így azok nem pontosak, ugyanis sok szülő elmulaszt nyilatkozatot tenni, noha ez kötelező.

Nőttek a számok idén

Hargita megyében a gyermekvédelmi igazgatósághoz a harmadik negyedév végéig, azaz szeptember utolsó napjáig beérkezett adatok szerint 952 családból dolgozott az egyik vagy mindkét szülő külföldön, ők összesen 1455 gyerek felügyeletéről gondoskodtak elutazásuk előtt – tudtuk meg Elekes Zoltántól, a Hargita Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetőjétől. A 2022-es adatok még úgy is nagyobbak az elmúlt években mértnél, hogy az utolsó negyedév számait nem tartalmazzák. 2021-ben ugyanis 1192 gyerek volt hasonló helyzetben, 2020-ban 1028, 2019-ben pedig 1388.

Nőtt ugyanakkor – szinte megduplázódott – azoknak a gyerekeknek a száma is, akiknek mindkét szülője, illetve egyszülős családok esetében az egyetlen szülő külföldön dolgozik: a hivatalos adatok szerint 602 ilyen gyerek van a megyében (2021 – 327, 2020 – 289, 2019 – 384). 853 olyan gyerek szerepel a nyilvántartásban, akinek csak az egyik szülője dolgozik külföldön.

A szülők nélkül itthon maradt gyerekek döntő többségének a felügyeletét rokonokra bízzák a szülők, csak ritka esetekben kell elhelyezze a gyermekvédelmi rendszerben az igazgatóság az itthon maradt kiskorúakat – mondta el Elekes Zoltán. A szülők sok esetben anyagi helyzetük rendezése érdekében vállalnak külföldi munkát, még a gyermekvédelmi rendszerbe bekerülő gyermekek szülei esetében is ez a jellemző – tette hozzá.

A vonatkozó kötelezettségeket illetően az igazgatóság vezetője elmondta: ha mindkét szülő külföldön vállal munkát, illetve egyszülős családok esetében az egyetlen szülő, akkor kötelesek ezt bejelenteni a helyi polgármesteri hivatalban 40 nappal az elutazás előtt, illetve egy bírósági végzést is kell szerezzenek arról, hogy ki felügyel gyerekeikre távollétük idején.

„Nagyon fontos lenne bejelenteni”

A hivatalos eljárást sok szülő nem tartja be, ez azonban váratlan gondokhoz vezethet, amíg ők külföldön dolgoznak.

Idézet
Nagyon fontos lenne bejelenteni, ugyanis ha ezt nem teszik meg és mindkét szülő elmegy, vagy egyszülős családok esetében az egyetlen szülő, nagyon nagy gondot okozhat a gyerek hivatalos képviseletének a hiánya. Történhet abban a periódusban bármi, orvosi beavatkozásra lehet szükség, előfordulhat más jogi probléma is, vagy csak az iskolában kellene aláírni különböző papírokat, de nincs aki ezt megtegye

– sorolta a lehetséges problémákat Miklea Hajnal, a Maros Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője.

Maros megyében is megnőtt kissé 2022-ben a külföldön dolgozó szülők által a polgármesteri hivatalokhoz benyújtott bejelentések száma. Szeptember végéig 1107 ilyen eset került nyilvántartásba, szemben a 2021-es 966, illetve a 2020-as 868 esetszámmal. Legutóbb a 2019-es adat (1298 eset) volt nagyobb az idei, háromnegyed évet felölelő esetszámnál.

A hivatalos adatok azonban nem tükrözik a valóságot, ugyanis valójában sokkal több szülő dolgozik külföldön, mint ahányan hivatalosan is gondoskodnak gyermekük felügyeletéről – véli Miklea Hajnal.

„Véleményem szerint sokkal, sokkal nagyobb azoknak a száma, akik elmennek, és a polgármesteri hivataloknál nem jelentik, de még a gyerekük iskolájában vagy a háziorvosnál sem szólnak, hogy elutaznak” – mondta a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője.

Nincs tétje a mulasztásnak

A három székelyföldi megye közül Kovászna az egyetlen, ahol a hivatalos adatok szerint csökkenő tendenciát mutat a külföldön dolgozó szülők száma – tudtuk meg Vass Máriától. A Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre közölte: adataik szerint 534 családból dolgozik az egyik, az egyetlen vagy mindkét szülő külföldön, ez pedig összesen 645 itthon maradt gyermeket érint. Ő is kitért azonban arra, hogy az adatok sajnos nem teljesen tükrözik a valóságot.

Idézet
Azért nem pontosak a számok, mert az önkormányzatoknál sem tudják pontosan, hogy hány szülő dolgozik külföldön. A mi adataink például mindig ellentmondásba kerülnek a tanfelügyelőségi adatokkal: lehet, hogy az ő adataik valamivel pontosabbak azon gyerekek esetében, akik iskolába vagy óvodába járnak. De amikor mi, az adataink alapján 600-700 vagy 1000 olyan gyerekről tudtunk, akiknek a szülei külföldön dolgoznak, akkor nekik ugyanerről 2000-es esetszámaik voltak

– vázolta a helyzetet. Vass Mária szerint is sok olyan szülő van, aki elmulaszt hivatalos bejelentést tenni arról, hogy külföldre utazik dolgozni, és véleménye szerint ez azzal is magyarázható, hogy törvény ugyan van, ami előírja a kötelezettséget, de a határátlépésnél senki nem ellenőrzi azt, hogy az érintett szülők eleget tettek-e annak.

Az országos gyermekvédelmi hatóság június végi adatai szerint egyébként 12 706 olyan gyereket tartottak számon országszerte, akinek mindkét szülője külföldön dolgozott. Az érintett gyerekek többségének, majdnem 12 ezer kiskorúnak a felügyeletét rokonokra bízták a szülők távollétük idejére.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 29., péntek

Maratoni tojásírásra készülnek Sepsiszentgyörgyön

Szombat hajnali 3-ig tartó maratoni tojásírást szervez a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány nagypénteken. A hagyománnyá vált éjszakai műhelyfoglalkozásra főtt vagy kifújt tojást kell vinniük a résztvevőknek.

Maratoni tojásírásra készülnek Sepsiszentgyörgyön
2024. március 29., péntek

Gyergyószentmiklósi kórházfelújítás: lift nélkül nem teljes az öröm

Öt évvel ezelőtt elkezdett fejlesztéseket kénytelenek újragondolni a gyergyószentmiklósi kórháznál, mivel sok tekintetben változtak az elvárások. Jelenlegi formájában az intézmény nem szeretné átvenni az új épületrészt. A megoldáshoz párbeszéd kellene.

Gyergyószentmiklósi kórházfelújítás: lift nélkül nem teljes az öröm
2024. március 28., csütörtök

Hamarosan kiírják a versenytárgyalást a Nyárádszereda-Sóvárad autópályaszakasz megépítésére

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság csütörtökön továbbította jóváhagyásra az Országos Közbeszerzési Ügynökségnek a Nyárádszereda-Sóvárad autópályaszakasz megépítésre kiírandó versenytárgyalás ajánlattételi dokumentációját

Hamarosan kiírják a versenytárgyalást a Nyárádszereda-Sóvárad autópályaszakasz megépítésére
2024. március 28., csütörtök

Akik pénz és taps nélkül tettek Sepsiszentgyörgyért

Sepsiszentgyörgy képviselő-testületének csütörtöki döntése értelmében idén kivételesen négy kitüntetett veheti át a Pro Urbe-díjat. Azért, mert több, a város hírnevét öregbítő jeles személyiség érte el a 70 éves életkort, amely feltétele a díjazásnak.

Akik pénz és taps nélkül tettek Sepsiszentgyörgyért
2024. március 28., csütörtök

Adja az ég, hogy sose kelljen még csak hasonlót se lássunk élesben

Látványos tűzoltósági gyakorlatot tartott a székelyudvarhelyi hivatásos és korondi önkéntes tűzoltóság Korond határában, csütörtökön. A nagyjából egyórás, szimulált bevetés alkalmával egy felborult üzemanyag-szállító mentését gyakorolták.

Adja az ég, hogy sose kelljen még csak hasonlót se lássunk élesben
2024. március 28., csütörtök

Önkormányzati szinten tesznek a kóbor kutyák elszaporodása ellen Sepsiszentgyörgyön

Ismét nekiveselkedik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat annak, hogy megfékezze a kóbor kutyák elszaporodását a városban és csökkentse a zoonózis (állatról emberre terjedő fertőzések) elterjedésének veszélyét.

Önkormányzati szinten tesznek a kóbor kutyák elszaporodása ellen Sepsiszentgyörgyön
2024. március 28., csütörtök

Mutatjuk, hogy mennyibe kerül a bárányhús Székelyföldön

A legtöbb érdeklődő fél bárányt szeretne vásárolni, esetleg a bárány különböző részeire van leginkább kereslet, így a comb- és lábrészekre. Körbejártuk a székelyföldi városokat, hogy képet kaphassunk a húsvéti bárányfelhozatallal kapcsolatban.

Mutatjuk, hogy mennyibe kerül a bárányhús Székelyföldön
2024. március 28., csütörtök

Egy kis huzavona után rábólintottak a Bolyai utca átalakítására

Vitát szült csütörtökön a marosvásárhelyi tanácsülésen a Bolyai utca átalakítása. De nem volt egyetértés abban sem, hogy a nagy befektetőknek kell-e de minimis támogatást adni vagy sem adókedvezmény formájában.

Egy kis huzavona után rábólintottak a Bolyai utca átalakítására
2024. március 28., csütörtök

Határellenőrzés nélkül utazhatunk vasárnaptól a repterekről

Március 31-től kezdve megszűnnek a légi és tengeri határellenőrzések Romániában: ez azt jelenti, hogy az állampolgárok határ- és vámellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni övezethez tartozó tagállamba a romániai repülőterekről és a tengeri kikötőkből.

Határellenőrzés nélkül utazhatunk vasárnaptól a repterekről
2024. március 28., csütörtök

A diákok fele zaklatás áldozatává válik

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet az oktatási minisztériummal együttműködve szervezte meg csütörtökön a Jog a zaklatásmentes szünethez – együttműködés és jó gyakorlatok a biztonságos oktatási közösségekért elnevezésű konferenciáját Marosvásárhelyen.

A diákok fele zaklatás áldozatává válik
A diákok fele zaklatás áldozatává válik
2024. március 28., csütörtök

A diákok fele zaklatás áldozatává válik

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!