HIRDETÉS

Sokan beálltak polgárőrnek a gyilkosság után

Fülöp-Székely Botond 2017. április 20., 15:25 utolsó módosítás: 2017. április 21., 09:34
HIRDETÉS

Saját kezébe vette sorsát a nagyjából ezerháromszáz főt számláló almási közösség, melynek már több mint száz tagja csatlakozott a januárban megalakult önkéntes polgárőr-egyesülethez. A falu lakóit megrázó decemberi gyilkosság óta eggyel csökkent a rendőrök száma a településen, ahol kirívó bűncselekmények ugyan nem történtek, de kisebb bűnesetek igen. A polgárőrök jelenleg a termőföldekről történő lopások megfékezésére készülnek.

Összefogás Almáson. Van kire számítani a rendbontókkal szemben Fotó: Barabás Ákos

Inkább gyengült, mintsem erősödött volna a rendőrség munkája Homoródalmáson, miután nemrég a településen szolgálatot teljesítő háromból egy rendőrt áthelyeztek Szentegyházára – vázolta a jelenlegi helyzetet Tikosi László polgármester a januárban alakult, önkéntesekből álló polgárőr-egyesület keddi gyűlésén. Mint mondta, a községben maradt két rendőr ugyan jó szándékkal végzi munkáját, ám nincsenek a helyzet magaslatán, és nem is abba az irányba tartanak. A településvezető ugyanakkor beszámolt róla, hogy nemrég tárgyalt a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokával, aki azt ígérte, hamarosan versenyvizsgát hirdetnek a megüresedett almási poszt betöltésére.

HIRDETÉS

Tikosi szerint a tavaly decemberi gyilkosság óta összességében kezdett javulni a helyzet Almáson, ahol azért is fajulhattak el ennyire a dolgok, mert a roma közösség egyes tagjai

azt hitték, bármit megtehetnek, hiszen nem voltak megfelelően felelősségre vonva tetteikért.

Tikosi szerint törvényes úton kell megálljt parancsolni a bűnözőknek. Óva int az önbíráskodástól Fotó: Barabás Ákos

A bűncselekmények csökkenését az önkéntesekből álló polgárőr-egyesület megalakulásának tulajdonítja a polgármester. Az egység mostanra több mint száz tagot számlál, de folyamatosan érkeznek új jelentkezők. Tikosi példásnak nevezte az almásiak összefogását, amiből kitűnik, hogy mindenkinek fontos a közbiztonság.

Noha a gyilkosság óta nem voltak kirívó rendbontások a településen, kisebb bűntények azért történtek.

Tikosi arra kérte a polgárőröket, hogy törvényes úton próbáljanak megoldást találni a településen élő roma közösség egyes tagjai által elkövetett rendbontások megfékezésére, semmiképpen se lépjék túl hatáskörüket, és ne kezdjenek önbíráskodásba.

Fotó: Barabás Ákos

A polgárőrök feladata főként a megfigyelés és az, hogy szép szóval próbáljanak megoldást találni a kisebb problémákra. Ha mindez csődöt mond, akkor a hatóságokat kell értesíteni, az erőszakot mindenképp el kell kerülni

– fogalmazott a polgármester. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy a bűnözők ne érezzék jól magukat a helyi közösségben – tette hozzá Rigó Mihály alpolgármester.

Fotó: Barabás Ákos

Noha eddig este tíztől hajnali öt óráig járőröztek az önkéntesek, Deák László, a polgárőr-egyesület elnöke szerint jó volna változtatni az időponton: éjszaka járőrözhetnének az ezzel megbízott biztonsági cég munkatársai, akik az egyesületnek is tagjai, az önkéntesek pedig este hét és tíz óra, valamint reggel hat és kilenc óra között. A program módosítása azért fontos, mert a gazdák az említett időszakokban vannak elfoglalva a mezőről hazatérő vagy oda tartó állataik rendezésével, és ilyenkor őrizetlenül maradnak földjeik. Ezt használják ki a tolvajok, akik fát vagy szénát lopnak. Felvetésével a jelenlévők is egyetértettek. A polgárőrök egyike azt javasolta, hogy a tagok mindenhova vigyék magukkal mellényüket és sapkájukat, amit bármikor felvehetnek, ha rendbontást tapasztalnak.

A ruhának elrettentő hatása van

– érvelt. Ebben is egyetértettek a jelenlévők.

Fotó: Barabás Ákos

A gyűlés lejártával a decemberben meggyilkolt idős asszony házához látogattak el az önkéntes polgárőrök. Deák László elmondta, fontos, hogy az emberekben tudatosuljon – különösen az egyedül élő vagy beteg idősekben –, nincsenek egyedül, a polgárőrökre lehet számítani, hiszen a közbiztonság megerősítéséért küzdenek. A másik lényeges dolog, hogy a bűnözők is lássák a lakosok összefogását.

„A probléma súlyossága abból is látszik, hogy az összlakosságnak közel egytizede csatlakozott az egyesülethez, köztük több nő” – magyarázta Godra Vencel, az egyesület alelnöke. A cél, hogy mindenhol jelen legyenek – iskolákban, orvosi rendelőben stb. –, és megelőzzék a rendbontásokat.

Főhajtással és gyertyagyújtássál emlékeztek a polgárőrök a falujukban meggyilkolt asszonyra Fotó: Barabás Ákos

Az elhunyt házánál főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek meg a jelenlévők. A szomszédból már elköltözött az a család, amelynek egyik kiskorú tagja követte el a gyilkosságot.

Adományokból vásárolt felszerelés

Egyelőre adományokból tartja fent magát a zetelaki mintára megszervezett almási polgárőr-egyesület, hiszen nincs lehetőségük pályázni – derült ki a gyűlésen. Adományokból vásároltak kabátokat, fluoreszkáló mellényeket és jelzéssel ellátott sapkákat. A felszerelések egy részét éppen a keddi gyűlésen osztották ki. Tervezik, hogy autót is vásárolnak, amelybe kamerát szereltetnek. Hatékonyságuk növelése érdekében bármilyen adományt szívesen fogadnak.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS