Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Pünkösdi szentmise az összetartozás jegyében

Dobos László 2020. május 31., 15:45 utolsó módosítás: 2020. május 31., 15:49

Rendhagyó időkben különleges pünkösdvasárnapi szentmisét mutattak be Gyimesbükkben. A kontumáci templom melletti szabadtéri oltárnál tartott istentiszteletbe – a trianoni békediktátum századik évfordulójára emlékezve – bekapcsolódott a község testvértelepülése, Telki is.

Pünkösdi szentmise az összetartozás jegyében
galéria
Pünkösd ünnepe a Gyimesekben, amikor jöhettek zarándokok. Archív Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hideg, szeles és végig zuhogó esőben ünnepelték a gyimesi települések anyatemplomának udvarán álló szabadtéri oltárnál pünkösdöt. A szentlélek kiáradásának ünnepén, az összetartozás évében

az internet segítségével kapcsolódott össze a Pest megyei Telki és a közigazgatásilag ötven éve Csíkvármegyétől Moldvához csatolt Gyimesbükk közössége.

Hagyományosan a rózsafüzér-imádság előzte meg a szentmisét, majd a koronavírusos-járvány áldozataira emlékeztek, a betegek gyógyulásáért imádkoztak.

Salamon József helyi plébános a templom melletti kopjafák egyikére hívta fel a figyelmet: Erdély egykori ferences püspökére, a 17. században élt Damokos Kázmérra emlékeztet, aki 1674-ben

a pestis sújtotta betegeket ellátva maga is a járvány áldozata lett.

Az egykori pestisjárvány idejéből Vesztegzárként (latinul: Kontumacia) ismert helyen felépített Nagyboldogasszony-templomnál Salamon József gyimesbükki plébános celebrálta az ünnepi szentmisét, amelyen kihasználva a digitális technika adta lehetőségeket, virtuálisan kapcsolódott össze a két testvértelepülés. Gyimesbükkben és Telkiben is felvettek videóra négy-négy éneket, az ószövetségi és újszövetségi olvasmányokat, a plébánosok prédikációinak egy részét, a hívek könyörgéseit és a települések világi vezetőinek köszöntéseit, amelyeket elküldtek egymásnak, és mindkét helyen lejátszották a szentmisék alatt.

Kettős prédikáció volt Kontumácon. Harkai Gábor, Telki plébánosa az evangéliumból felolvasott részre (Jézus találkozása a tanítványokkal az emeleti teremben), a pünkösd piros, a szentlélek tüzét ábrázoló színe, illetve a Trianon okozta sebek köré fűzte szentbeszédét, kiemelve, hogy

a száz éve megcsonkított ország mégis él.

Salamon József gyimesbükki plébános többek között arról beszélt, hogy a Gyimesekben élő nép hitéből merített erőt a nyelv és a hagyományok megtartására, majd a mai ember küldetéséről szólt, kiemelve, hogy „az Összetartozás évében számunkra a Szent István által kijelölt úton kell menni!”

A hatósági rendeleteket betartva csak kevesen vettek részt a kontumáci szabadtéri szentmisén, amelyet Tankó Előd kántor szolgálata, Hanuleac Tamás lelkész szavalata és nemzeti imáink eléneklése tett ünnepélyesebbé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat