Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Orban Marosvásárhelyen: 2020 az észak-erdélyi autópálya éve lesz

Simon Virág 2020. május 29., 17:00 utolsó módosítás: 2020. május 29., 17:09

2020 az észak-erdélyi autópálya éve lesz – tett optimista kijelentést pénteken Marosvásárhelyen Ludovic Orban miniszterelnök, aki egy hónap alatt immár másodszor látogatott a városba. Ezúttal azért érkezett, hogy „szemtanúként” részt vegyen a Nyárádtő–Marosvásárhely közötti autópálya-szakasz és a bekötőút kivitelezési szerződésének megkötésén.

Orban Marosvásárhelyen: 2020 az észak-erdélyi autópálya éve lesz
galéria
A román kormány több tagja látogatott pénteken Marosvásárhelyre Fotó: Maros Megyei Prefektusi Hivatal

Májusban immár második alkalommal tér vissza Marosvásárhelyre a román miniszterelnök. Korábbi látogatásán felavatta az államelnökkel az orvosi egyetem sportcsarnokában a koronavírussal fertőzött betegek számára kialakított kórházat – ezt egyébként azóta sem kellett használni, és úgy tűnik, hogy ezután sem kell.

Pénteken a közlekedési, a védelmi és a gazdasági miniszterrel érkezett a kormányfő Maros megyébe, hogy részt vegyen a Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) és a kiválasztott kivitelező, a Strabag közötti kivitelezési szerződés megkötésén.

A megyei tanácsnak és prefektúrának otthont adó, volt városháza nagytermében tartott találkozón Orban elmondta, azt szeretné, hogy 2020 az észak-erdélyi autópálya éve legyen. Kiemelte: két héten belül aláírják a tervezési és kivitelezési szerződést a Biharkeresztes és Bisztraterebes közötti pályaszakasz kivitelezésére. A  nyáron kész lesz a Radnót–Maroskece közötti rész, és az útügyi igazgatóság év végéig el fogja készíteni a maroskecei csomópontnál a le- és felhajtó sávokat, hogy

ne váljon autópálya-múzeummá az elkészült szakasz.

Mint ismert, a Maroskece–Aranyosgyéres szakaszon  a munkálatoknak csupán 35 százalékát végezte el a csődeljárás alá vont kivitelező. Ezen a részen van a Radnót–Maroskece közötti szakasz csomópontja is, így ha az nem készül el, nem lehet használni a korábbi szakaszt. A szállításügyi minisztérium még nem döntötte el, hogy szerződést bont a munkálatokkal lemaradt  kivitelezővel, vagy  hagyja, hogy befejezze a vállalt munkálatokat.

Egész télen dolgoztak a Radnót–Maroskece közötti pályaszakaszon Fotó: Haáz Vince

Lucian Bode közlekedésügyi miniszter pénteken Marosvásárhelyen ennek kapcsán arról beszélt, hogy a szerződésbontás és a felmérések elkészítése, új versenytárgyalás kiírása nagyon hosszas lenne, így jól meg kell fontolják, hogy mi legyen ezen a szakaszon.

Bode emlékeztetett, hogy

a Nyárádtő–Marosvásárhely közötti pályaszakasz esetében már tíz éve el lehetett volna kezdeni a munkálatokat, de számtalan óvás és pereskedés akadályozta ezt.

A 192 millió lejes munkálatot most a Strabag cég nyerte el, aki vállalta, hogy 18 hónap alatt megépíti a Nyárádtő–Marosvásárhely közötti 4,5 kilométeres pályaszakaszt és a városba bevezető, a Metro nagyáruház környékéig haladó 4,7 kilométeres bekötőutat.

A CNAIR igazgatója, Mariana Ionita és a Strabag vezetője, Heimo Oberwinkler írta alá a szerződést Fotó: Maros Megyei Prefektusi Hivatal

A 9,2 kilométeres pályaszakasz és bekötőút kivitelezéséről szóló szerződést a CNAIR igazgatója, Mariana Ionita és a Strabag vezetője, Heimo Oberwinkler írta alá. Ez utóbbi elmondta, hogy szeretnék bebizonyítani, hogy komoly és megbízható a cégük, és szeretnék 2021 végére befejezni, majd átadni az említett pályaszakaszt és bekötőutat, amelyre kilenc év garanciát vállalnak.

Maros megyében Marosvásárhely és Maroskece közé tervezték az erdélyi autópályát, négy szakaszra osztva. Ennek jelenleg csak egyetlen szakasza használható, a Nyárádtő–Radnót közötti, s ha minden igaz, év végén közlekedhetünk majd a Radnót–Maroskece közötti részen is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat