Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Nincs lehetőség arra, hogy egyénileg hőszigeteljék lakásukat a csíkszeredaiak

Barabás Hajnal 2017. október 18., 11:41
HIRDETÉS

Ezertől százezer lejig terjedő pénzbírságot helyezett kilátásba Csíkszereda Polgármesteri Hivatala annak a Mikó utcai lakónak, aki lehőszigeteltette kívülről garzonlakását. Mint kiderült, hivatalosan nincs mód arra, hogy egy csíkszeredai tömbházlakó egyéni hőszigetelést végeztessen a saját lakása körül a külső falon.

Földszinten jobban elkel a hőszigetelés. Le kellett bontassa a szigetelőanyagot az egyik Mikó utcai lakos Fotó: Sándor Csilla

Egy Mikó utcai lakó azzal a panasszal kereste meg a Csíki Hírlapot, hogy földszinti lakásának ablaka alatt a falat kívülről hőszigeteltette:

„négy polisztirol darabot” ragasztatott a külső falra, azonban a tömbházfelelős ezért feljelentette a városházán.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala pedig ezertől százezer lejig terjedő pénzbírságot helyezett kilátásba, így kénytelen volt lebontatni a hőszigetelést.

A hivatal az értesítőben az 1991-ből származó 50-es számú, az építkezési munkálatokat szabályozó törvényre hivatkozott, amely építkezési engedély nélküli felépített építményekért a fent említett bírságösszegeket írja elő, de akár a már elkészített építmény lebontását is elrendelhetik.

Az idős hölgy fényképet mutatva a hőszigetelésről elmondta, nem változtatta meg jelentősen a tömbház külsejét, ezért

nem érti, hogy miért engedélyköteles a beavatkozás.

Mint mondta, amennyiben mégis kért volna rá építkezési engedélyt, annak kiváltása jóval meghaladta volna a munkálat és a felhasznált anyag összesen 500 lejes értékét, olyannyira, hogy nem érte volna meg kiváltani.

Többe kerülne a leves, mint a hús

– fogalmazott.

Arra pedig egyáltalán nem lát esélyt, hogy az egész tömbházat leszigeteljék, ugyanis sok albérlő lakik benne, illetve sok idős is, akik szerény anyagi körülmények között élnek, így nem engedhetik meg maguknak a hőszigetelés költségét. Arra a kérdésre, hogy miért nem szigetelteti le belülről a lakást, elmondta, egyeztetett erről szakemberekkel, de azok nem javasolták a kondenzvíz-lecsapódás és penészedés miatt.

Veres Csabától, a csíkszeredai városellenőrzési osztály irodavezetőjétől arról érdeklődtünk, mi az eljárás, ha egy csíkszeredai városlakó kívülről hőszigeteltetné tömbházlakását. Azt válaszolta, hogy nincs erre mód, mert tiltja egy helyi tanácsi határozat.

Már több bírságot is kiszabtak azoknak, akik engedély nélkül végeztek ily módon hőszigetelést a városban.

Ugyanakkor hozzátette, arra viszont van lehetőség, hogy egy a tömbház egész homlokzatát lehőszigeteljék a hőszigetelési programokon kívül is, ilyenre volt is már példa a megyeszékhelyen. Mint ismertette, a 2007-ből származó 201-es számú önkormányzati határozat adja a jogszabályi hátteret, amely a többszintes építmények hőszigetelésének feltételeit szabályozza, és előírja, hogy csak az egész homlokzaton, egységesen lehet hőszigetelést végeztetni Csíkszeredában.

Ezt erősítette meg Albert Sándor, Csíkszereda főépítésze is, hozzátéve, hogy az 1991-ből származó 50-es számú építkezési törvény szerint a háromszintesnél nagyobb építmények esetében a hőszigetelés amúgy is engedélyköteles.

A külső szigetelést javasolják

Vigh Ádám, a hőszigeteléssel is foglalkozó Tectum Company cég ügyvezető igazgatója megkérdezésünkre elmondta, a szakemberek többnyire a külső szigetelést ajánlják a belső szigeteléssel szemben. Például amikor kint -20 Celsius-fok van, és a lakásban több mint +20 Celsius-fok, akkor valahol az épületelemekben 0 Celsius-fok alakul ki, ez az úgynevezett harmatpont. Ha ez a harmatpont a belső szigetelésnek köszönhetően az épületelemek belső felére kerül, akkor ott csapódik ki a pára, és emiatt akár penészedhet, rossz levegő alakulhat ki a lakásban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS