Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Népi kultúrák találkozása a Szejkén

Széchely István 2019. június 23., 19:42
HIRDETÉS

Örmény, görög, rutén, ukrán, orosz-lipován, szerb és természetesen magyar néptánccsoportok előadásait tekinthették meg vasárnap azok, akik kilátogattak a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőre, az 53. alkalommal megrendezett Szejke Népzene- és Néptáncfesztiválra. A Romániában élő nemzeti kisebbségek táncai és népviselete mellett Székelyudvarhely hét magyarországi testvérvárosának a néptánccsoportjai is felléptek a rendezvényen, illetve helyi és környékbeli települések együttesei is.

Fotó: Veres Nándor

A vasárnap déltől zajló szejkei gálaműsor koronázta meg idén is a több évtizedes múltra visszatekintő értékőrző Szejke Népzene- és Néptáncfesztivált. A kétnapos rendezvény első napján, szombaton délután, az esemény meghívott néptánccsoportjai Székelyudvarhelyen, a Bethlen-negyedi parkban adtak ízelítőt produkcióikból, majd ezt a művelődési házban megrendezett nemzetközi táncház követte.

HIRDETÉS

Vasárnap délelőtt a Tábor-negyedben, a Városháza téren, illetve a művelődési ház előtt tartottak népviseleti menettáncot, majd délben elkezdődött a gálaműsor a Szejkén. A színpad elé és a domboldal tetején a fák árnyékába letelepedett közönség 17 néptáncegyüttes előadását tekinthette meg, ugyanis a 19 meghívott együttes közül végül kettő – a nagyszebeni szász néptánccsoport és a székelyudvarhelyi Kékiringó – nem tudott részt venni a fesztivál idei kiadásán. Ennek ellenére – amint azt portálunk érdeklődésére Elekes Gyula, a székelyudvarhelyi művelődési ház igazgatója, a rendezvény szervezője elmondta – szép, színes és gazdag volt az idei fesztivál műsora: „nagyon rég nem volt annyi testvértelepülésről néptáncegyüttes, mint idén. Hét néptáncegyüttes volt Székelyudvarhely hét testvérvárosából”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy

a fesztivál idén összességében is több táncegyüttest látott vendégül, mint az utóbbi években.

Fotó: Veres Nándor

Amint azt kérdésünkre Elekes Gyula elmondta, jövőre,

a fesztivál 54. kiadását szeretnék kibővíteni, az állami finanszírozás függvényében lovastábort és íjászatot is szerveznének, ugyanakkor Népek konyhája elnevezéssel egy gasztronómiai rendezvényt is csatolnának a fesztiválhoz.

Erre vonatkozóan már voltak próbálkozásaik régebben, idén viszont már egyeztettek a ruszin (rutén) csoporttal, akik vállalták, hogy jövőre szakácsot is hoznak és ízelítőt adnak a hagyományos ruszin konyha étkeiből. Elekes Gyula reményei szerint jövőtől minden évben sorra bemutatásra kerülhetnek a fesztiválon részt vevő népcsoportok konyhái a rendezvényen.

Fellépők

Az 53. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál fellépői a következő csoportok voltak: Hayakaghak örmény néptánccsoport (Szamosújvár), Efthymos görög néptánccsoport (Brassó), Bujorul Rosu rutén néptánccsoport (Máramaros), Cervona Kalena ukrán néptánccsoport (Suceava), Trandafirii Bucovinei orosz-lipován néptánccsoport (Suceava), Moldova Veche szerb néptánccsoport (Karánsebes), Deákvári Naszály Néptáncegyüttes (Vác – Magyarország), Atasz táncegyüttes (Beregszász – Ukrajna), Boróka Senior tánccsoport (Barcs – Magyarország), Bartók táncegyüttes (Budapest – Magyarország), a Ceglédi Patkós Irma Művészeti Líceum tánccsoportja (Cegléd – Magyarország), Izva néptánccsoport (Csíkszereda), Szilvamag néptánccsoport (Oroszhegy), Serittő néptáncegyüttes (Székelyudvarhely), Fenyőalja néptánccsoport (Székelyvarság), Iglice néptánccsoport (Felsőboldogfalva), Gyöngyszem néptánccsoport (Székelyszentkirály).
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS