HIRDETÉS

Nem a medvétől félnek a leginkább – de akkor mitől?

2017. július 11., 10:52
HIRDETÉS

Inkább a pásztorkutyáktól és nem a medvéktől tartanak a csíkszeredai Gentiana Természetjáró Egyesület túrázói. A szervezet egyik alapítója, Imre István szerint alaposan felkészülve kell nekivágni a természetnek.

Illusztráció Fotó: Balázs Katalin

Mindig szoktak látni vadnyulakat, de találkoztak már rókával, szarvassal, farkassal, őzzel, hiúzzal és medvével is – mesélte érdeklődésünkre Imre István. Mint hangsúlyozta, a medve alapvetően kerüli az embert, csak akkor támad, ha megijed. A Gentiana túrázói minden évben látnak mackót, de még soha nem lett ebből probléma. Imre István szerint

a juhászkutyák nagyobb veszélyt jelentenek,

néha a pásztorok direkt heccelik a kutyákat, hogy támadják meg az arra járókat.

A mindenféle kellemetlenségek, problémák megelőzése érdekében tapasztalt, hozzáértő vezetőkkel járják a természetet. Túrákat a szabad hétvégeken, általában egy vagy többnapos időtartamra szerveznek. Az útvonalak változatosak, szem előtt tartják a környezet megismerését. Megfigyelik a növényzetet, különös tekintettel a ritka virágokra, gyógynövényekre. Ha van lehetőség, akkor menedékházakban, azok hiányában pedig sátrakban töltik az éjszakákat.

HIRDETÉS

A Gentiana Természetjáró Egyesület 1990 óta működik civil szervezetként Csíkszeredában. A tárnics latin nevét, a Gentianát viselő szervezetnek jelenleg huszonöt állandó tagja van, túráikra azonban bárki jelentkezhet.

Imets Dóra

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS