Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nehezen alkalmazhatóak az írástudatlan fiatalok

Bíró Blanka 2018. március 20., 17:15
HIRDETÉS

Nehezen alkalmazhatók azok a 26 év alatti a fiatalok, akik eddig még nem vállaltak munkát és semmilyen képesítésük nincs – állapította meg Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.

Illusztráció

Az intézményvezető keddi sajtótájékoztatóján elmondta, folyamatban van a fiatal munkanélküliek elhelyezkedését támogató EU-s projekt, próbálják felkutatni, nyilvántartásba venni, majd bevonni őket a munkaerőpiacra, ám ez nem könnyű feladat.

Az adatbázisba kerülő fiatalok egy kérdőívet kell kitöltsenek, ez alapján négy kategóriába sorolhatók, a könnyen, közepesen, nehezen és nagyon nehezen alkalmazhatók. A könnyebben alkalmazható kategóriákba azok kerültek, akik legalább a nyolc osztályt elvégeztek.

HIRDETÉS

Kovászna megyében 557, 26 év alatti fiatalt vettek nyilvántartásba, nekik még nem volt munkahelyük, és a többségük, 428-an a nehezen elhelyezhető kategóriába kerültek. A fiatalok közül 339-en roma nemzetiségűnek vallották magukat.

Kelemen Tibor elmondta, ők azok a vidéki fiatalok, akik még két osztályt sem végeztek, nehezükre esik az írás-olvasás, számukra kénytelenek voltak egyszerűsített kérdőívet összeállítani, mert a bonyolult kérdésekkel már nem tudnak megbirkózni. Az igazgató elmondta,

a kérdőívben arra keresik a választ, hogy milyen ismereteik, képességeik vannak, milyen munkát végeznének szívesen, mire tartják alkalmasnak magukat. A legtöbben a portás szakmát választanák, de erre nincs képesítésük, kevés az ajánlat a szakképzetlen kapusoknak.

Ezenkívül a nagyáruházakban takarítanának, vagy mozgatnák az árut. Nehézséget okoz az is abban, hogy megfelelő állást találjanak számukra, hogy

nem szívesen mozdulnak ki a falujukból, a többség eddig is a családban, vagy a szomszédoknak segített mezőgazdasági munkákban, idényben napszámosként dolgoztak.

Kelemen Tibor szerint, a többség számára a Második esély program jelentene megoldást, hogy az elmaradt tanulmányaikat pótolják, megtanuljanak írni és olvasni. A felnőtteknek indított elemi osztályok most már kizárólag az oktatási minisztérium hatáskörébe tartoznak, így kevés az esély arra, hogy különböző szubvenciókkal motiválják a fiatalokat arra, hogy újra beüljenek az iskolapadba. Néhány évvel ezelőtt még a biztos havi jövedelem reményében tanultak, azonban ilyen körülmények között inkább vállalnak napszámot, vagy elmennek külföldre.

A fiatal munkanélküliek alkalmazása esetén az állam havi 900 lejjel támogatja a munkaadót, a fiatal pedig egyszeri alkalommal 500 lejes ösztönző juttatást kap. A folyamatban levő vállalkozásösztönző programoknak is egyik feltétele lehet a munkanélküliek alkalmazása, ezért is tartják fontosnak, hogy bekerüljenek a munkanélküli fiatalok az adatbázisba.

Kelemen Tibor hangsúlyozta, nagyon alacsony a munkanélküliségi mutató, 4 százalék körül van, sok az ajánlat, februárban például 135 meghirdetett állást nem tudtak betölteni.

Csak az nem talál munkát, az nem dolgozik, aki nem akar

– szögezte le a igazgató. Hozzátette, Kovászna megyében az EURES európai munkaközvetítőn keresztül 14-en keresnek külföldi munkát, ám a háromszékiek nem szívesen dolgoznak a mezőgazdaságban, inkább az ipar vagy a szolgáltatások területén szeretnének külföldön munkát találni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS