Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nagygalambfalva határában zengik Kányádi Sándor verseit

Molnár Melinda 2019. július 11., 19:56

Több száz gyermek kórusa zengi a falu nagy szülöttének, az egy éve elhunyt költőnek a verseit, szalagokra írt strófái szárnyra kelnek a táborhelyet övező fák ágain, és kiállításnyi illusztráció készül Sándor bácsi rímes meséihez. Kányádi Sándor emlékét viszik tovább a tizedik helyismereti sátortábor és vakációs bibliahét eseményei.

Nagygalambfalva határában zengik Kányádi Sándor verseit
galéria
Ahányszor meglebbenti a szél a szalagra írt üzenetet, annyiszor röppennek fel a költő gondolatai Fotó: Veres Nándor

A helyiek mellett a környékről, továbbá Galactól Brassón, Nagyenyeden, Gyergyón át 27 romániai és 7 magyarországi településről érkezett a 210 sátorozó részvevő. Dániából, Las Vegasból, New Jerseyből is hazatértek az unokák. Együtt látogattak el Kányádi hantjához, és a helyi kis szavalóktól meghallgatták a házhoz, utcához kötődő halhatatlan strófákat – tudtuk meg Kányádi György helyi református lelkésztől.

Sütő-Petre Rozália helyi születésű, Martonvásáron élő grafikus és festőművész vallja, egy tőről fakadtak a költővel, és később is sok szálon kapcsolódott össze tevékenységük. Tanítványával, Somogyi Zsuzsával vezetik a napi tevékenységeket:

harminc gyermek készít illusztrációkat a Néma tulipán és a Csukástó című meséhez.

Gyermekkezek illusztrálják a rímes meséket Fotó: Veres Nándor

Reméli, hogy a további táborok során összeáll majd egy kötetre való gyermekalkotás. Kedden Szász Tibor András felsősófalvi református lelkipásztor Felírom a szélbe címmel vezetett interaktív foglalkozást: a táborlakók tizenkét csoportban huszonnégy verset írtak fel soronként a szalagokra. Színüket, írásukat is találtatták a verssor tartalmával, hangulatával. A költemények így kerültek fel az élő fákra, hogy a szél minden fuvallata meglobogtassa a szöveget, az üzenetet – mint a hajdani imafán.

Egymást váltják a programok a színpadon Fotó: Veres Nándor

Nagyon sok helybéli és hazatérő elszármazott tesz azért, hogy előremutató legyen az emléktábor. Mások adományokkal, tudással járultak hozzá a helyi református egyházközség és a galambfalvi polgármesteri hivatal rendezvényéhez. Idén kétszáztíz 4–14 éves, huszonkilenc IKE-s (Ifjúsági Keresztyén Egyesület) fiatal, húsz állandó segítő vesz részt. A konyhán 30–35 asszony szorgoskodik.

Fotó: Veres Nándor

Délelőttönként az IKE-csoport vezette a vakációs bibliaheti foglalkozásokat. Az autóbuszba berendezett Bibliamúzeum Németországból érkezett. Előadások, szabadidős tevékenységek, hagyományos mesterségek bemutatói, koncertek, néptáncelőadás, kézműveskedés zajlik, Vetési Nándor színművész és az alsórákosi fiatalok esténként megzenésített Kányádi-verseket tanítanak.

Fotó: Veres Nándor

Nagy érdeklődésre tartanak számot a gyakorlati bemutatók is. Ottjártunkkor a baleseti mentést szimulálták a mentősök és a székelykeresztúri tűzoltók.

Gyerkó Levente polgármester érzi, minden nagygalambfalvinak fontos Sándor bácsi hírneve, és tesznek azért, hogy tovább terjedjen a nagyvilágban, s csodájára járjanak.

Fotó: Veres Nándor

A pénteki táborzáróra kivonul a falu népe, vasárnap pedig a templomban adnak hálát az együttlétért.

Közreműködik Benedekffy Katalin operaénekes, orgonán Brian Jonston kíséri.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat