Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

MPP-tisztújítás: lemondott Biró, megválasztották Mezeit

Balázs Katalin 2018. november 24., 17:15 utolsó módosítás: 2018. november 24., 17:24

Száz küldött és számos meghívott vett részt a Magyar Polgári Párt országos tanácsának gyergyószentmiklósi rendkívüli ülésén. A szombaton tartott kongresszuson tisztújításra és alapszabály-módosításra is sor került.

Mezei János és Biró Zsolt. Váltás az MPP élén Fotó: Balázs Katalin

Egyházi elöljárók áldásával vette kezdetét a Magyar Polgári Párt országos tanácsa a gyergyószentmiklósi Maros hotel konferenciatermében. Az MPP-s küldöttek mellett más szervezetekhez tartozó meghívottak is jelen voltak.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az elmúlt évekre visszatekintve kijelentette: bebizonyosodott, hogy magyar ügyekben az RMDSZ és az MPP tud együttműködni, érdemes a közéletben részt venni.

Testvéri és harcostársi üdvözletét hozta Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, aki üdvözlőbeszédében kiemelte, a több párt nem baj, ha vannak közös célok, viszont ha a magyarok egymással hadakoznak, azok kacagnak rajtunk, akik nem a magyarság javát akarják. „Egy a múltunk, és bízom benne, hogy egy lesz a jövőnk is” – fogalmazott Szilágyi Zsolt.

Zászló lehet több, de célból elég egy is Fotó: Balázs Katalin

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusáról Farkas Balázs vezetőkonzul volt jelen, az MPP fontosságát azzal támasztva alá, hogy

olyan ügyeket vállal fel, amelyeket mások nem, vagy kevésbé,

de hozzátette azt is, hogy nemzeti ügyek képviselete összefogás nélkül nem lehetséges.

„Nem személyek, hanem értékek és célok mellett kell összefognunk” – mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, bevallva, örömmel töltötte el, hogy végre az összes magyar képviselő kiállt Székelyföld autonómiastatútuma mellett. A jövő feladatát így fogalmazta meg:

meg kell akadályozni, hogy Székelyföld elszegényedése uniós segédlettel menjen végbe.
Alapszabály-módosítás, tisztújítás

Az MPP alapszabályzata új pontokkal bővül az országos tanács döntése értelmében. Így

a továbbiakban nem lehet egy és ugyanazon személy az MPP elnöki tisztségét betöltő azzal, aki más politikai szervezet színeiben szerzett tisztséget, mandátumot.

Biró Zsolt, aki lemondott az országos elnöki tisztségről, és RMDSZ-es képviselő marad a továbbiakban, egy másik javaslattal is előállt: erősítsék meg a 2012-ben hozott egyes számú határozatot, amely az MPP szervezeti önállóságának sérthetetlenségét tartalmazza.

HIRDETÉS

A kongresszus előtt lemondását írásban adó elnökség nevében Biró Zsolt kijelentette, a tíz éve alakult szervezet 2012-ben ott tartott, hogy hét polgármester nyert a párt színeiben. Akkortól lett Biró az elnök, és mára tizenöt település élén van MPP-s polgármester, öt megyét irányít magyar személy, két polgári képviselő van a román törvényhozásban.

Bíró Zsolt feleségének köszönte meg a kitartást és bátorítást, mert „nélküle a Magyar Polgári Párt biztos nem tartana ott, ahol tart. Az elmúlt hat évben mindent megtapasztalhattam abból, amit a politikai küzdelem jelent. Sikert és kudarcot, hűséget és árulást, erényt és gyarlóságot, igazságot és igazságtalanságot, méltánytalanságot és elégtételt. Az a tény, hogy itt állok és átadom a stafétát, hogy egyáltalán van, amit átadnom, és hogy három gyermekemhez hazatérhetek, az elsősorban feleségemnek köszönhető.”

Fotó: Balázs Katalin

Új elnökség a régi kerékvágásban

Egyetlen jelöltként indult Mezei János az országos elnöki megbízatásért. Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Hargita megyei tanácsos

a száz szavazatból nyolcvannyolc támogatóra talált.

Munkáját alelnökként segíti Kátai Attila, Fülöp Csaba, Benedek László, Mosdóczi Vilmos és Simon Csaba.

Fotó: Balázs Katalin

A Magyar Polgári Párt soraiban nagyon sok munkára számítanak a következő időszakban. A feladatok gyarapszanak mind a parlamenti munkában, mind a pártvezetésben, ezért látták jónak a feladatok szétosztását – közölte a sajtóval Mezei János. Nem akar új elnökként új szemlélettel előrukkolni „a politikai programját követni fogjuk a polgári pártnak, nem fogunk letérni arról az útról, amit eddig is követtünk, igazából inkább

visszaállunk arra az útra, amit meghatároztunk, amikor 2008-ban a Magyar Polgári Pártot létrehoztuk.”

Önálló politikai szervezetként kíván megjelenni az MPP a politikai palettán, tartva az értékrendet és irányvonalat, de nem zárkózik el a kapcsolatteremtéstől, azoktól a lépésektől, amelyek közelebb viszik a magyarságot a sikerekhez – közölte az új országos elnök, az európai parlamenti választások kapcsán kijelentve, az MPP készül, határozatot hoztak az irányvonalról, szándékról is. Még nem leszögezett, de fontolgatja a Magyar Polgári Párt, hogy külön jelöltet indít az EP-választáson, viszont a koalíciótól sem zárkózik el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS