Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Módosult a lakótársulások működését szabályozó törvény – íme a változások

Széchely István 2018. október 05., 22:20
HIRDETÉS

Veszélybe kerül a lakástulajdonosi társulások működése, szigorúbb szankciókra számíthatnak az engedély nélkül elvégzett belső lakásátalakítások megrendelői, a lakók nem adhatnak egyéni megbízást hőszigetelésre, a szakcégek pedig emiatt visszaesésre számíthatnak – megváltozott a lakótársulások működését szabályozó törvény.

Egyéni megbízásból elvégzett hőszigetelés. Mostantól már csak teljes tömbházakat lehet burkolni Fotó: Barabás Ákos

Nagyon sok adminisztratív többletmunkát ró a lakástulajdonosi társulásokra a működésüket szabályozó, néhány napja érvénybe lépett új jogszabály, emellett

többletköltséget is generál, amely végül a lakók számláján köt majd ki, hiszen a társulásoknak nincs jövedelmük.

A törvényváltozás miatt felmerült számtalan probléma és kérdés kapcsán múlt héten megbeszélést tartottak a Székelyudvarhelyen működő lakástulajdonosi társulások elnökei, valamint a polgármester és a városháza képviselői. Előbbiek segítséget kértek az új törvény alkalmazásával keletkező gondok megoldására – tudtuk meg Szolga Tibortól. A Bethlen-negyedi 5-ös számú lakástulajdonosi társulás elnöke elmondta, égetően szükséges – a törvény értelmében is – egy olyan városházi osztály létrehozására, amely irányítja és ellenőrzi a társulások működését, illetve segítséget nyújt azoknak jogi kérdésekben.

Az új törvény számtalan adminisztratív többletfeladatot ró a társulásokra, egyebek közt külön nyugtát kell adniuk a lakóknak a javítási, illetve a forgóalapba befizetett összegekről, valamint a közköltség kifizetéséről is.

Ez többletköltséget eredményez, amit kénytelenek lesznek a lakókkal megfizettetni, hiszen saját jövedelmük nincs.

HIRDETÉS

Működési gondok

A törvény ugyan előírja az egyszerű könyvelést, de emellett számtalan területen megnehezíti a társulások működését, főként a környékbeliekét, amelyek jóval nagyobbak, mint az ország más részén lévők, melyek rendszerint egyetlen tömbház tulajdonosait tömörítik. A nagy társulásokat ugyanis szinte lehetetlen szavazóképes többségben összehívni, bárhogyan is szervezik, nem gyűl össze 250–300 tag – sorolta a gondokat Szolga Tibor.

Az új törvény értelmében a közgyűlések összehívásakor is minden tagot értesíteni kell, ha másként nem, ajánlott levélben. A társulások adminisztrátorainak tanfolyamot kell elvégezniük, hogy feladataikat továbbra is elláthassák.

„A baj az, hogy az emberek kis pénzért dolgoznak itt. A kérdés pedig az, hogy egy csomó munkát ki fog elvállalni aprópénzért, hiszen ez felelősséggel is jár. Lehet, hogy el sem fogják vállalni” – fogalmazott a lakótársulási elnök, megjegyezve, hogy

a szabálysértésekért kiróható pénzbírságok is meglehetősen nagyok, és lassan már lépcsőházi felelősöket sem találnak.

Tartják a kapcsolatot a lakástulajdonosi társulások országos ligájával, ott is általános az elégedetlenség az új törvénnyel kapcsolatban – mondta Szolga Tibor.

Az adósságot bejegyeztetik a telekkönyvbe

A lakókat érintő egyik fontos változás, hogy

a minimálbér értékét elérő, három hónapot meghaladó tartozások esetén az adósságról bejegyzés kerül a lakás telekkönyvébe, ami problémákat okoz hitelfelvétel esetén, de akkor is, ha a tulajdonos el akarja adni az ingatlant.

„Vannak nagyadósok, akik esetében tényleg be kell jegyezni a tartozást, de ha valaki késik három hónapot például azért, mert külföldön dolgozik, nem kellene rögtön futni, hogy bejegyzésre kerüljön a tartozás” – vélekedett az új előírásról a Bethlen-negyedi társulás elnöke.

Fotó: Barabás Ákos

A törvény több esetben is borsos pénzbírságot ír elő a lakók mulasztásai esetén.

Ha például nem végzik el a szükséges karbantartási munkálatokat és ezzel kárt okoznak a többi lakónak, 5000-től 10 000 lejig terjedő bírságot kaphatnak.

Ugyanekkora összegig terjedő büntetésre számíthatnak azok is, akik engedély nélkül végeznek átalakításokat lakrészükben, a lépcsőházban vagy annak előcsarnokában.

Bealkonyult az egyéni hőszigeteléseknek

Az új jogszabály értelmében mostantól

nem végeztethető el egyénileg a lakás hőszigetelése, tehát részlegesen nem, csak teljes egészében burkolható az adott épület.

Abban az esetben, ha több tömbház van összeépítve, az összes lakástulajdonosnak – adott esetben akár száznak – bele kell egyeznie a hőszigetelésbe, és hozzá kell járulnia annak költségéhez.

Ennél jóval kisebb lakóközösségek esetében is nehéz volt dűlőre jutni a tulajdonosokkal a kivitelezés részleteit illetően, nem tudtak megegyezni a vakolat színéről, de olyan lakó is volt, aki maga hozta volna a nemesvakolatot, elvárva, hogy arra a cég vállaljon garanciát – fogalmazott a hőszigetelések korábbi nehézségeiről az egyik leggyakrabban foglalkoztatott székelyudvarhelyi szakcég, az Alpin Technik társügyvezetője. Barabás Lajos elmondta, éppen az említett problémák miatt két éve már nem vállalnak hőszigeteléseket.

Egyértelműen előnyösebb és szebb, ha egyszerre az egész épületet burkolják, de ez gyakran nem megoldható, mert az anyagiak miatt nem minden lakó egyezik bele a fejlesztésbe.

Éppen ezért várhatóan negatív hatással lesz a megrendelésekre az új törvény – véli a szakember.

Eltörölték a kisgyerekek „közköltség-amnesztiáját”

Alig másfél éve lépett életbe a módosítás, melynek értelmében

a lakástulajdonosi társulások dönthetnek arról, hogy közös felületek esetében ne kelljen közös költséget fizetni a háromévesnél kisebb gyerekek után, ezt máris eltörölte az új jogszabály.

Igaz, a székelyudvarhelyi társulások egy részénél nem is éltek a lehetőséggel a törvény kuszaságára hivatkozva, máshol azt kifogásolták, hogy ezeket a költségeket nem az állam vagy az önkormányzat vállalná át, hanem a többi lakóval fizettetnék ki. Volt azonban néhány olyan eset is, ahol beleegyeztek ebbe a lakók. Nem feltétlenül kell kivételezni a kisgyerekes családokkal, hiszen az első néhány hónapot leszámítva már a három évnél kisebb gyerekek esetében is keletkezhetnek közös költségek – véli egy általunk megkérdezett székelyudvarhelyi szülő. Kihangsúlyozta azonban, hogy amennyiben a kisgyereket már három hónapos korában bevezetik a lakástulajdonosi társulás nyilvántartásába és közös költséget számolnak utána – mint ahogyan esetükben történt –, akkor vegyék nyilvántartásba a tömbházakban tartott házikedvenceket is, hiszen azoknak a sétáltatásával jóval több költség keletkezik, mivel például többet kell takarítani utánuk.

HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS