Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Merészet álmodtak, tesznek is érte a bencédiek

Molnár Melinda 2019. október 20., 19:11

Mint a jó gazda, úgy kerítette be házát a bencédi unitárius gyülekezet: székely kaput avattak a megvásárolt portán, és bemutatták terveiket. Berendezik a Nagyszülöttek házát, közösségi szerepe lesz a csűrnek, és jut azoknak a hazalátogatóknak is egy fekhely, jó szó, akiknek ez már hiányzik a szülőfaluban.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Többszörösen is találkozásünnep volt a bencédi unitárius gyülekezet vasárnapja: szórványbéli és anyaországi testvéreik, Csángóföldön élő barátaik, helyi és környékbeli székelyek töltötték meg zsúfolásig az alsóbencédi templomot. Összegyülekeztek, és kisgyerekeiket is magukkal vitték mindazok, akik 2007-től a helybéli Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (BEDFIE) tagjai voltak.

A Torda melletti Mészkő unitárius gyülekezetével, „Balázs Ferenc által rokonaikkal”, több éves barátság köti össze a bencédeiket, lelkészük Bálint Róbert Zoltán hirdette az Igét az istentiszteleten. Igaz barátokra leltek Tápszentmiklóson is – emlékeztetett Makkai-Ilkei Ildikó helyi lelkész –, jövőtervező ünneplésüket együtt ülték. Ugyanakkor meghívták a moldvai csángók körében munkálkodó Márton Attilát és feleségét. A BEDFIE székely, illetve magyar zászlót adott át a vendégeknek – kinek-kinek küldetése szerintit.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az istentisztelet után a népes, összetett gyülekezetet Lőrinczi Lajos, a Székelykeresztúri Unitárius Egyházkör esperese köszöntötte a falu központjában, az avatandó székely kapu előtt. Babits Mihálynak A gazda bekeríti a házát című versét idézve kiemelte, az ember akkor válik gazdává, amikor bekeríti bennvalóját.

Az új kapu szemöldökfájára a legrégebbi, nyolcvanéves bencédi székely kapu felirata került: Légy áldva, betérő.

Nyílóját szélesre tárja az a közösség, amelyik mindig szeretettel fogadta a vándort, és osztozott azon, amit egy székely közösség adni tudott – sorolta az esperes. Célja pedig, hogy a közösség életének újabb dísze legyen, tartalékolja az örökséget és szolgálja népünk javát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Makkai-Ilkei Ildikó elmondta, hogy a fiatalokkal 2015 nyarán végigjárták mindkét Bencédet, lefényképezték és dokumentálták az akkor 36 székely kaput. Gyarapodott azóta a „székely házak mértékadó dísze és koronája”, az avatandó immár a 40.

A lelkésznő a 100. Zsoltár szavait idézve vallja: a kapu akkor lesz „élő”, a házak pedig gyermekeik gyermekeinek az otthona, ha „tornácaiba” mindig hálaadással lépnek be az érkezők. A Nagyszülöttek házában, a tornácos öreg lakocskában egy kis múzeum lesz, amelyben helyet kap a bencédi születésű írók, költők, tudósok emléke. Közösségi és vendégváró tereket egyaránt kialakítanak a csűrben és a portán lévő nagyobbik ingatlanban.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A gyülekezetnek megköszönte, hogy „élő, munkálkodó és imádkozó közösség”. Hálájuk kiemelten szólt Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének, aki személyesen egymillió forinttal támogatta terveiket, és Veress Lászlónak a kapcsolatépítésért.

Áldás előtt Péter Zoltán Siménfalva község polgármestere annak a reményének adott hangot, hogy az összefogás és a bizalom további erőt ad a közösségnek. Végül a gyülekezet apraja-nagyja, a kisiskolásoktól a BEDFIE-n át a nőszövetség kórusáig köszöntötte az egybegyűlteket. Az esperes a létesítményre, az azért munkálkodó kezekre és az álmokra egyaránt Isten áldását kérte.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szalagvágás után birtokba vették az udvart és a tereket, továbbgondolva annak belakását. Terveiket, álmaikat a szeretetvendégségen, fehér asztal mellett szőtték tovább.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-9.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-10.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-11.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-12.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-13.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-14.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-17.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-20.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-21.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-22.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-23.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/03_oktober/02/o_kapuavato-benced-ebe-24.jpg
Fotó: Erdély Bálint Előd
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat