Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megérkeztek az első gólyák Székelyföldre

Antal Erika 2020. március 25., 09:55
HIRDETÉS

Két webkamera a gólya- és egy a vörösvércse-család életéről tudósítja az érdeklődőket a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából. Az egyik megfigyelt fészekbe már hazatért a gólyapár, a vércsék is itthon vannak, és hozzá is láttak otthonaik rendbetételéhez.

Megérkeztek az első gólyák Székelyföldre
galéria
Képünk illusztrcáió Fotó: Pinti Attila

Mint Vizi Júlia, az egyesület munkatársa tájékoztatott, a Sáromberkén felszerelt kamerákat bekapcsolták, azokon keresztül látható, mi történik a hazatért vándormadarakkal. Bár egyelőre csak az egyik fészekbe érkeztek haza, hamarosan a másik lakóira is számítani lehet – vélik a madarászok.

Újdonság a vörös vércse megfigyelésére felszerelt kamera, amelyet városi környezetben, Marosvásárhelyen a Kövesdomb lakótelep egyik konyhaablakába szerelt fel az egyesület egyik barátja. Vizi Júlia elmondta, szép számú vörös vércse él a városban, a főtéren is sokszor hallani a hangjukat, ahogy a galambokkal összevesznek. A webkamera aktiválásával látható lesz a fészkük is. 

HIRDETÉS

„Ettől a tavasztól kezdődően fehér gólyáink egy újabb típusú fészektartóra rakhatják fészkeiket” – hívta fel a figyelmet az egyesület szóvivője, aki a Székelyhonnak elmondta, a Milvus Csoport évek óta próbál olyan állványokat készíteni, amelyek több oszloptípusra is könnyen felszerelhetők. Ezekkel azokat a régi állványokat szeretnék lecserélni, amelyek a súlyos fészkek alatt eltörtek, leestek vagy már nagyon rossz állapotba kerültek.

Az új állványokat Hargita és Maros megyében tervezik felszerelni. Az állványok iránt nagy az érdeklődés, sokan szeretnének gólyafészket felszerelni a közelükben.

Ehhez a Milvusnál lehet jelentkezni – mondta Vizi Júlia.

Gólyagondnokok

Idén a két megyében 22-en váltak gólyagondnokká. Ők azok, akik ezentúl figyelni fogják településük gólyafészkeit, valamint adatokat küldenek a gólyák érkezéséről és költéséről. Az egyesület célja egy közösségi mozgalom elindítása, amely által önkéntesek is szolgáltathatnak értékes szakmai adatokat a madarakról. A kezdő madárbarátokat egy újabb eszközzel segítik, a romániai viszonyokra egy mobiltelefonon használható madárhatározó alkalmazást is lehetővé tettek. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS