Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Még mindig nincs működési engedélye az értelmi sérültek napközijének – kilátástalan a tanévkezdés

Baricz-Tamás Imola 2018. augusztus 30., 12:00
HIRDETÉS

A gyergyószéki értelmi sérülteket foglalkoztató központban a tanévkezdés még kilátástalanabb, mint tavaly. Az intézményvezető a szülőket kérte fel, hogy segítsenek a termek előkészítésében. A jelen helyzetről beszélgettünk Csata Kingával.

Félszáz értelmi sérült fejlesztését szolgálja a Virág negyedi épület Fotó: Baricz-Tamás Imola

Több mint egy éve, hogy a gyergyószentmiklósi Napsugár az Esőben Egyesület által működtetett,

gyergyószéki értelmi sérülteket foglalkoztató napközi működési engedélyének megszerzése kérdéses.

A 21. éve létesült napközi léte folyamatosan veszélyben van. A tavaly áprilisban kezdődő problémáról többször is tájékoztattuk olvasóinkat. A működési engedélyt a tűzoltósági bizonylat hiánya miatt nem kapta meg a napközi. Az épület körüli garázsokat, melyek akadályozták a tűzoltósági engedély megszerzését, időközben lebontották, viszont az épületen belül is átalakításokra van szükség. „Az önkormányzat egy engedélyeztetéssel foglalkozó szakcéggel kötött szerződést. De ez nem jelenti azt, hogy rövid időn belül lesz engedélyünk. A jóváhagyott összeg valószínű nem is lesz elég, mert többek között teljes tervrajzot kell készíttetni, és egy külső lépcső megépítésére is szükség van.

Működési engedély hiányában nem tudtunk szerződést kötni a szomszédos települések önkormányzataival az értelmi sérültek után járó fejkvótára, ugyanis környező falvakból is járnak hozzánk fiatalok. Az anyagi bizonytalanság miatt pedig időközben több kollégától kellett megválnunk

– mondta a fejlesztőközpont vezetője.

„Bízom benne, hogy sikerül megoldást találni”

Jelenleg három pedagógus állása biztos, és nyolcból két személyre csökkent a szakemberek száma, a napközibe járó sérültek száma pedig félszáz. „Összesen öten vagyunk, tizenöten kellene legyünk.

A három, tanfelügyelőség alkalmazásában lévő kolléga mellett ketten maradtunk, és még mindig nincs remény a fizetésünkre.

A polgármesteri hivatalban dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak. Jövő kedden találkozunk az illetékesekkel, és bízom benne, hogy az ígéret szerint, ha nem is gördülékenyen, de legalább alkalmazásban kezdjük  a tanévet” – ismertette Csata Kinga.

Takarítás a tanintézményben. Alkalmazott híján a szülők segítettek be Fotó: Baricz-Tamás Imola

Jelenleg negyvenöt értelmi sérült gyerek, fiatal és felnőtt várja a tanévkezdést, és további öt sérült személy felvételét kérték a szülők.

 A félszáz többnyire súlyos és nagyon súlyos értelmi sérült gyergyószéki embertársunk fejlesztésével, jelenlegi helyzet szerint, öten foglalkoznának a kötelező tizenöt szakember helyet. „Szeretnénk visszavenni az autistacsoporttal foglalkozó szakembert, illetve a gyereknevelésen lévő kolléganőt is. Ez a minimum, hogy a napközi tudjon működni” – mondta Csata Kinga.

Reméli, hogy olyan megoldást találnak, hogy a környező települések is be tudnak szállni majd anyagilag, mint ahogyan tették korábban.

Továbbá arról is beszélt, hogy a nemrég megváltozott tanügyi törvény értelmében, mely kötelezővé teszi a tíz osztály elvégzését, hét napközibe járó fiatal lehetne kilencedik osztályos. Az előírások szerint ez azt jelenti, hogy öt pedagógus és hét kisegítő szakember kellene dolgozzon az intézményben.

Szülők is takarítottak

Az értelmi sérülteket foglalkoztató napközibe szerdán délelőtt nagyrészt anyukák érkeztek a takarításról szóló felhívásra. „Takarítást hirdettem a szülői csoportban, mert egyszerűen nincs takarítónőnk. A nyár folyamán a munkálatok nagy részét elvégeztük a kollégákkal és néhány szülővel közösen. Kénytelen voltam ezúttal is a szülők segítségét kérni, hiszen nagy az épület. Kicsit elszomorít, hogy csak kevesen vettek részt.

Mindenkinek tudnia kell, nem magunkért csinosítjuk a termeket, hanem azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat

– mondta az intézményvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS