Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Felújítanák a Szováta–Marosvásárhely vasútvonalat

Szucher Ervin 2015. március 10., 12:09 utolsó módosítás: 2015. március 10., 12:10

Több mint 37 millió euróból szándékozik újjáépíteni a Marosvásárhelyt Szovátával összekötő keskeny nyomtávú vasutat a közlekedésügyi minisztérium – derül ki a szaktárca nemrég közzétett közlekedési főtervéből, az úgynevezett master planból. A nyárádmenti kisvasutat csaknem két évtizeddel ezelőtt a Ciorbea-kormány szállításügyi minisztere, Traian Băsescu számolta fel.

Fotó: Boda L. Gergely

Helyreállítaná a nyárádmenti kisvasutat a kormány, a 74 kilométeres szakasz újjáépítése csaknem 37,4 millió euróba kerülne – olvasható a közlekedésügyi minisztérium jelentésében. A szaktárca februárban közzétett terve azokat a helyi elöljárókat is meglepte, akik a vasút gazdasági okok miatt történt felszámolása után sokáig küzdöttek annak megmentéséért. Ma már a nyárádmenti települések elöljárói is belátják, hogy a Marosvásárhelytől Szovátáig több mint öt órát döcögő vonat szállítási eszközként idejét múlta. Turisztikai látványosságként viszont hasznos befektetés lenne, vélik a megkérdezettek.

Sikertelen mezőségi próbálkozás
Idegenforgalmi próbálkozások már voltak a 2000-es évek elején is, Marosvásárhely és Mezőbánd között. Akkor Nicu Rădulescu turisztikai államtitkár jelenlétében indították útjára nagy csinnadrattával a gőzöst, amely azonban néhány út után, érdeklődők híján, holtvágányra került. A mezőségi töltésekről időközben több szakaszon is ellopták a síneket.

„Én már annyi Master Plannal találkoztam és be nem váltott ígéretet hallottam, hogy majd akkor hiszem, amikor meglátom a vasút helyrehozásán dolgozó első munkást” – jelentette ki portálunknak Péter Ferenc, Szováta polgármestere. Bár egyáltalán nem derűlátó, a fürdőváros elöljárója örülne, ha a közlekedési tárca komolyan venné saját bejelentését. Péter tudja, hogy a szovátai turizmus felfele ívelésében a kisvasút is komoly szerepet játszik. Ugyanis csaknem négy éve egy magáncég nyári idényben naponta többször is forduló nosztalgiavonatot üzemeltet a Szováta–Vármező szakaszon. Az egyáltalán nem olcsó jegyek ellenére számos kiránduló veszi igénybe a pöfékelő gőzös által vontatott nyílt vagonok egyikét. A fürdőváros polgármestere szerint, ha a tárca valóban nagyot szeretne alkotni, akkor helyreállítja a másik irányba is a vasutat. Szováta és a Sóvidék másik gyöngyszeme, a mintegy tíz kilométerre fekvő Parajd között mintegy fél évszázaddal ezelőtt szedték fel a síneket. Ugyanebben az időszakban számolták fel a Sebes-, illetve a Szováta-pataka mentén lévő ipari vasutat is.

Nem tartja rossz ötletnek a nyárádmenti gőzös újraindítását Nyárádszereda polgármestere sem, de Tóth Sándor mégis úgy véli: ha a minisztériumnak sok pénze van, inkább a kerékpárutak kiépítését kellene fontolóra vennie. „Turisztikai látványosságként jó volna helyreállítani a kisvasutat. De ennél sokkal jobb és szükségesebb lenne egy Marosvásárhely–Szováta bicikliút kiépítése. Ugyanis tavasztól őszig évről évre többen kerékpároznak ezen a szakaszon” – mondta Tóth Sándor. A kisvasút újjáélesztéséből szerinte Szereda nemigen profitálhatna. „Aki be szeretne menni Vásárhelyre, az kisbuszra ül. A turista, aki vonattal érkezik, nincs miért leszálljon Nyárádszeredában. Hacsak nem kíváncsi Bocskai szobrára vagy a szerdai vásárra” – jegyezte meg a város polgármestere.

Se nem használna, se nem ártana – így jellemezte a tervet Karácsony Károly, Nyárádgálfalva községgazdája. Mint ecsetelte, a faluban már szinte mindenkinek van autója, ha be akar menni a városba, húsz perc, fél óra alatt bejut. Akinek meg nincs, felpattan a maxi-taxik egyikére. Ennek dacára, ha turistákkal tömött vonatok közlekednének fel s alá a Nyárádmentén, Karácsony úgy véli, Gálfalván is megállhatnának. A község egyik faluja, Nyárádszentlászló a Pásztortűz panzióval, egy másik települése, Nagyadorján a Dorman sportbázissal várja az érdeklődőket.

A Felső- és Közép-Nyárádmentén nagyjából még megvannak az 1800-as évek vége felé Resicabányán hengerelt sínpárok. Az Alsó-Nyárádmentén azonban sokkal rosszabb a helyzet: itt nem csak a síneket lopták el, helyenként még a töltést is elhordták. A vasút felszámolásáról az útügyi hatóságok is „gondoskodtak”; három évvel ezelőtt Nyárádtőn és Ákosfalván aszfalttal borították az országutat átszelő síneket.

A Szászágota–Nagyszeben vonalat is felújítanák
A szállításügyi minisztérium tervében egy másik kisvasút, a Szászágotát Nagyszebennel összekötő vonal felújítása is szerepel. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1910-ben épült, két egykori szász települést összekötő, mintegy 58 kilométeres vasutat az ezredfordulóig használták. Az erődtemplomokban bővelkedő, barátságos hortobágyi falvakon áthaladó vasút jellegzetes MÁV-állomásépületei, őrházai sok helyütt még ma is felfedezhetők. A szaktárca mintegy 28,8 millió euróra becsüli a pálya felújítási munkálatainak összegét. Sajnos a Szászágota–Segesvár, már 1898-ban elkészült szakaszt 1968-ban felszámolták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS