Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nincs fejlesztés a helyiek munkája nélkül

Becze Dalma 2014. március 19., 18:57 utolsó módosítás: 2014. március 19., 19:07

A lehető legtágabb tevékenységi kört szeretné felölelni a Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság, ezért több külhoni településen is szerveztek fórumbeszélgetéseket a helyi szakemberekkel. A marosvásárhelyi beszélgetés előtt Molnár György hálózatfejlesztési igazgató számolt be a tervekről.

Kialakult már egy támogatási rendszere Magyarországnak, amellyel a külhoniakat segíti. Ide tartozik például az állampolgárság lehetősége vagy a Bethlen Gábor Alap, most azonban egy strukturáltabb fejlesztésről van szó – jelentette ki Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett fórumbeszélgetés előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az Európai Unió nemcsak megengedi, hanem kéri is, hogy az uniós beruházási alapokat használják az adott ország területén kívüli fejlesztési programok finanszírozására is. A hálózatfejlesztési igazgató beszámolt arról, hogy 2007 és 2013 között Magyarország nem, de Románia kihasználta ezt a lehetőséget. Magyarországon a kormányváltás után már nem lehetett módosítani a döntésen, ezért most szeretnék megragadni a lehetőséget. Arra is volt példa, hogy magyarországi szervezet bukaresti pályázatot nyert, de a székelyföldiek  nem pályázhattak Budapesten ebben az időszakban.

Ezúttal élni fognak a lehetőségekkel – hangsúlyozta Molnár György. A Kárpát-medencei körútnak az a célja, hogy találkozzanak a helyiekkel, akik jól ismerik térségeik problémáit és hiányosságait, így könnyebben tudnak javaslatokat tenni. „Elsősorban a szakemberekkel szeretnénk találkozni, összegyűjteni az ötleteket, felmérni a lehetőségeket. Egy hálózatot szeretnénk kiépíteni, reményeink szerint 300 fejlesztési szakértővel és 200 szervezettel dogozhatunk majd. Ez azért is fontos, mert nemcsak javaslatokat szeretnénk Magyarország miniszterelnöke elé vinni, hanem egy tettre kész csapatot is” – mondta Molnár György.

A helyi partnereket arra kérte az igazgatóság, hogy ők kérjék fel a szakembereket, ne Budapestről válasszák ki őket. Az erdélyi fórumsorozat partnerei a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a két intézmény javasolta a marosvásárhelyi beszélgetésre is a szakembereket. Széles körű fejlesztési programról van szó, több társadalmi réteg képviseltette magát: civil szervezetek, egyházak, önkormányzatok, kulturális és sport szervezetek is szerepeltek a meghívottak listáján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS