Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Néhány percig volt Kossuth Lajos utca Marosvásárhelyen

Gáspár Botond 2012. november 14., 16:09 utolsó módosítás: 2012. november 14., 16:18

Néhány percig állt a „str. Kossuth Lajos utca” feliratú utcanévtábla szerdán délben Marosvásárhelyen. A forgalmas útkereszteződésnél felszerelt táblát ismeretlen tettesek eltávolították, amíg a kezdeményezők a demokrácia központhoz mentek, hogy ott „Klastrom utca” feliratú táblát helyezzenek ki.

Néhány perccel 14 óra előtt négy lyukat fúrtak az Erdélyi Magyar Ifjak a Teleki-Köpeczi ház Kossuth utcai falára, és felszerelték a „str. Kossuth Lajos utca” feliratot. A tábla mintázatában megegyezett a városháza által kihelyezettekkel.

A forgalmas útkereszteződésnél és gyalogátjárónál többen megálltak és helyeseltek. „Már ideje volt, hogy valaki megtegye. Ez nem román utca” – mondta egy bácsi, egy idős román néni pedig közölte: „Én Moldvában születtem, de már 40 éve Marosvásárhelyen élek. Egyik leányom férje magyar, az unokáim is magyarok. Azt szeretném, ha mindenkinek jó lenne, hogy legyen kétnyelvű felirat. Nem zavar a Kossuth Lajos név, de amit lehet, írják ki románul is”.

A kezdeményező Erdélyi Magyar Ifjak marosszéki alelnöke, Szűcs Péter elmondta: szívügyük Erdélyben a kétnyelvűség, és az a céljuk, hogy hozzájáruljanak Marosvásárhely kulturális örökségének a megőrzéséhez azáltal, hogy kihelyezik a magyar utcanév-táblákat. Úgy vélik, nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek az utcák, közterek régi magyar elnevezései, még akkor sem, ha ezeket ma már átkeresztelték.

A Kossuth Lajos utcából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központjához mentek, ahol szintén a régi magyar nevet tartalmazó táblát helyezték el. A valamikori Klastrom utcát ma Mihai Viteazulnak hívják. „Amióta megnyílt a demokrácia központ, azóta mi mindkét megnevezést használtuk a levelezésben, magyar kőzegben Klastrom utcaként, románok között Mihai Viteazulként emlegettük. Úgy vélem, hogy a közösség szintjén meg kell őriznünk a régi magyar elnevezéseket, mint ahogy azt kolozsvári diákéveim alatt a kincsesvárosban megtapasztaltam. Nagyon örvendek annak, hogy ilyen fiataljaink vannak, akik a jövőt úgy képzelik el, hogy itthon maradnak és a Kossuth Lajos utcán járnak minden nap. Az EMNT kitűzött célja az itthonmaradás, a szülőföldünkön való boldogulás, és ezt kellene támogassa minden politikus” – mondta az EMNT Maros megyei szervezetének elnöke, Jakab István.

A Kossuth Lajos-felirat azonban csupán néhány percig állt, amíg a kezdeményezők és az újságírók átmentek a másik helyszínre, addig ismeretlen tettesek nagyon gyorsan és nyomtalanul eltávolították a táblát, a város egyik legforgalmasabb útkereszteződésében senki nem vette észre őket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
19 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS