HIRDETÉS

Kerekesszékesek táncoltak

Antal Erika 2016. május 29., 17:13

Jó zene és jó hangulat, sok-sok táncos az ideiglenes színpadon, sok érdeklődő a nézőtéren – röviden így foglalható össze a rendezvény, amelyen a HIFA Románia Egyesület Buliding Bridges, vagyis Építsünk Hidakat nevet viselő tánccsoportjának kerekesszékes tagjai az Art Dance gyerek és felnőtt csoportjával közösen mutatkozott be.

Fotó: Boda L. Gergely

Különleges volt a mozgáskorlátozottak számára a nap, amikor bemutathatták, hogy mire képesek – azoknak is, akik táncoltak és azoknak is, akik csak nézőként követték figyelemmel a műsort. Ismét bebizonyították, hogy teljes értékű emberek, akik ugyanolyan sikerre, odafigyelésre vágynak, mint bárki más, akiknek álmaik és vágyaik vannak, és kellő elszántsággal, némi segítséggel képesek azok megvalósítására.

Amikor a HIFA Románia Egyesület fennállásának 15. évfordulójára készült, valami egyedit is szeretett volna bemutatni. Született egy ötlet, mi lenne, ha egy kerekesszékes és egy ép pár közös táncot mutatna be. A kezdeményezés jól sikerült, és arra serkentette az ötletgazdákat, hogy továbbgondolják, mit lehetne még abból kihozni. Legyen egy tánccsoport – merült fel a gondolat és nem is kellett tagokat toborozni, hiszen maguktól jelentkeztek azok, akik péntek este a marosvásárhelyi Ligetben bemutatkoztak, a marosvásárhelyiek mellett Segesvárról, Szászrégenből, Nyárádmagyarósról és Marosszentgyörgyről. A képzésüket Somodi Katalin tánctanár, az Art Dance Táncegyüttes vezetője első megkeresésre elvállalta, és heti két alkalommal tartotta a próbákat. Az elején a Deus Providebit Tanulmányi Házban, majd a Sapientia koronkai campusában – mondta Csata Éva, a HIFA elnöke a Vásárhelyi Hírlapnak, aki hozzátette: első lépésként pályáztak a Közösségi Alapítvány Adományozói Körnél. Az elnyert összegből fedezték kezdetekben az üzemanyagköltségeket, mellyel biztosítani tudták a táncosok szállítását. A másik nagy kihívást a speciális kerekesszékek beszerzése jelentette, ebben a Motivation Románia nyújtott támogatást az egyesületnek.

A tánccsoport tagjai: Györfi Margit, Katona Tímea Aranka, Kotró Réka, Máté Adél, Székely Beáta, Tóth Tímea, Demeter Mihály, Faluvégi Dénes, Graur Zsolt, Ősz Szilárd, Somodi Szilárd és Újfalvi János. A kerekesszékben ülő fiatalok baleset következtében váltak mozgáskorlátozottá, többnyire húszas, harmincas éveik alatt. „Le az összes kalapokkal előttük, hogy az akadályokon, amelyeket a társadalom, saját állapotuk gördített elejükbe, túlléptek, és igazi követendő példát mutatnak mindannyiunk számára!” – hangsúlyozta Csata Éva. A szervezet vezetője külön köszönet mondott azoknak az egyetemista lányoknak, akik tengernyi elfoglaltságuk ellenére mindent megtettek az elmúlt hónapok során, hogy részt vegyenek és keményen dolgozzanak a próbákon. „Nem csak ez az esemény, hanem az élet is így kerek és teljes egész – ahogy maga a tánccsoport neve is hirdeti – a hídépítés vezérmottójával: együtt, egymást kiegészítve!” – hangzott el a bemutatkozó eseményen. Az egyórás táncműsor után kicsik és nagyok, épek és mozgássérültek együtt táncoltak a közönséggel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS