HIRDETÉS

Biogazdálkodásról tanultak a nyárádmenti kertészek

Gligor Róbert László 2016. március 16., 17:16 utolsó módosítás: 2016. március 18., 13:18

Vegyszermentes zöldségtermesztésről tartott képzést a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány kéttucatnyi nyárádmenti kertésznek, termelőnek kedden és szerdán.

Fotó: Gligor Róbert László

Kétéves projekt vége felé közeledik a Civitas Alapítvány: 2014-ben fogalmazódott meg az igény, hogy Székelyföldön összegyűjtsék a tájfajta zöldségeket, és azokat feljavítsák, majd olyan gazdáknak adják át, akik ezeket a maguk számára, esetleg eladásra is termelnék. Emellett rendszeresen tartanak ilyen rövid képzéseket biotermelés témakörében.

A Nyárádmente Kistérségi Társulás stratégiai partner, évek óta dolgoznak együtt ezen a vidéken, így hozták el ide is ezt a képzést. Itt sokan és jól termelnek zöldséget, a képzésre jelentkezett kéttucatnyi gazda is szakmailag jól felkészült, és érdekelt abban, hogy egészséges termékeket vigyen a piacra. Pakot Mónika projektfelelőstől megtudtuk, hogy a Norvég Alap volt a támogatójuk a Hagyományos magvak – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezésű projektben.

A két nap alatt a résztvevők talajról, magbegyűjtésről és -kezelésről, művelési rendszerekről, növénytársításról, betakarításról, növényvédelemről, karbantartási munkálatokról tanultak. Mindezt a biogazdálkodás szellemében, és lehetőleg a legegyszerűbb technológia alkalmazásával – részletezte a képzés tartalmát Ferenc Lehel gyergyószentmiklósi kertészmérnök, biotermelő, a tanfolyam oktatója. A tanfolyam, információcsere tulajdonképp egy hosszú távú folyamat első lépése, ezután próbálnak szakmai irányítást nyújtani a gazdáknak, számukra egy internetes fórum is létrehoztak. A lényeg a tanulás, és az, hogy a gazdák egymásnak nem versenytársai, hanem partnerei kell legyenek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS