Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A helyes babahordozásról

Hajnal Csilla 2016. október 06., 15:13

Sokan életformaként élik meg, mások pedig azért hordozzák gyereküket, mert így könnyebben jutnak el bárhova a kisbabával. Van, aki a szövött kendőre esküszik, van, aki szereti váltogatni a hordozóeszközöket. Egyvalami azonban közös minden hordozó szülőben: tudják, hogy a baba alapvető igényeit elégítik ki ezzel, ugyanakkor megkönnyítik saját mindennapjaikat is. A megfelelő hordozóeszköz kiválasztása azonban nagy fejtörést okozhat.

Ahogy az igény szerinti szoptatás, úgy az igény szerinti babahordozás is a kötődő nevelés része. Annak ellenére azonban, hogy Marosvásárhelyen és környékén is egyre elterjedtebb a hordozás, sokan nem mernek vagy nem akarnak hordozni. Van, aki azért, mert nem ismeri az ergonomikus hordozóeszközöket és a hordozás előnyeit. Van, aki egy bizonyos életformával azonosítja például a kendőzést, és elutasítja azt. Vannak, akik szerint így elkényeztetjük a gyerekeinket. Sok szülő azonban vallja, hogy igenis a korai években kell kielégíteni ezt az igényt, hogy később bátrabban induljanak el a világba, magabiztos emberekké váljanak. Tarczali Mónika marosvásárhelyi hordozási tanácsadóval, négygyerekes édesanyával beszélgettünk az ergonomikus hordozóeszközök helyes használatáról és a hordozás előnyeiről. 

– Mit jelent az ergonomikus hordozó kifejezés? Mitől ergonomikus egy hordozóeszköz?

– Egy hordozóeszközt akkor nevezünk ergonomikusnak, ha a kialakítása során a kisbaba testi sajátosságait figyelembe vették, formájában és funkcionalitásában a baba testéhez igazodik. Nagy általánosságban azokra a hordozókra mondjuk azt, hogy ergonomikusak, amelyek széles alátámasztást tesznek lehetővé, a baba hátát pedig megfelelően körülölelik és megtámasztják. 

– Milyen előnyei vannak a hordozásnak a baba és az anyuka szempontjából?

– A testközelben hordozott babának a hordozás az anyaméhből ismert védettség érzetét nyújtja, egy biztos pont az életében, ahonnan biztonságban és kényelmesen megfigyelheti a világot. A hordozott babák lényegesen kevesebbet sírnak, mint nem hordozott társaik, jellemzően nyugodtak, kiegyensúlyozottak. A helyes hordozás segíti a csípő és a gerinc fejlődését, fejleszti a baba egyensúlyozó- és idegrendszerét, elősegíti a biztonságos kötődés és az egészséges önértékelés kialakulását, tehát a baba testére és lelkére egyaránt jó hatással van. A babáját testközelben hordozó anyuka könnyebben ráhangolódik a gyermekére, könnyebben kommunikál vele és elégíti ki az igényeit, ezáltal megtanul bízni anyai ösztöneiben, megerősödik anyai kompetenciájában, önértékelésében. Ráadásul két szabad keze van (két vagy több gyerek mellett nagy kincs!), és lényegesen nagyobb mozgásszabadságot élvez, mint a babakocsit használó társai. A babahordozás elősegíti a szoptatást, segít a gyermekágyi depresszió kialakulásának a megelőzésében, és még sorolhatnám. 

– Milyen korú babának milyen hordozóeszközök ajánlottak?

– Minél kisebb egy baba, annál fontosabb, hogy a fejlettségi szintjének megfelelő, természetes testtartásában hordozzuk, terhelésmentesen, vagyis ne kelljen olyan testtartást fölvennie, amelyet önállóan még nem tudna fölvenni, illetve megtartani, és ne kelljen izomerőből tartania magát a hordozóban. Jó kiindulópont lehet a választáshoz, ha megfigyeljük, hogyan tartjuk, mennyire támasztjuk meg a babát ölben. Egy újszülött baba a magzati pózhoz hasonló testtartásba összegömbölyödve érzi a legjobban magát: ha ölbe vesszük, lábacskáit felhúzva tartja, gerince enyhén ívelt, fejét pedig a mellünkre hajtja – őt így hordozzuk, jellemzően hordozókendőben, mivel ez a testtartást hordozókendőben tud a legjobban megvalósulni. A következő opció az esetek nagy részében a mei tai, ezt jellemzően már ülni tudó babáknak ajánljuk, a csatos hordozókat pedig általában még később, tipegő kortól. Minél nagyobb egy baba, annál többféle eszköz közül válogathatunk, de ez nem föltétlenül szükséges, egy jó minőségű szövött hordozókendő például újszülött kortól akár kisóvodás korig elkísér. 

– Sokan hordozzák kifele fordítva a babát. Miért nem ajánlott ez? Egyáltalán mit jelent a rosszul hordozás?

– Azok a szülők, akik arccal kifele fordítva hordozzák a babájukat, általában a baba kíváncsiságát szeretnék kielégíteni. Amíg ölben tartjuk a kicsit, nincs is ezzel gond, hiszen ösztönösen is úgy fogjuk, ahogy az neki kényelmes, ott tartjuk-támasztjuk, ahol szükséges, ha nyüzsögni kezd, változtatunk a tartásán. A kenguruban kifelé fordítva hordozott baba kevésbé van szerencsés helyzetben, hiszen a jellemzően keskeny ülőrész miatt a gerince és a csípője is természetellenes tartásba kényszerül, és az egész testsúlya az ágyékára nehezedik. A kifelé fordított baba nem tud védekezni az őt érő ingerek ellen, és a fejét sem tudja megtámasztani, ha aludni szeretne. Az ergonomikus hordozók a kifelé fordított testhelyzetet eleve nem teszik lehetővé, viszont kényelmesen lehet bennük háton hordozni a kíváncsi babát: így a gyerek is jobban kilát, és a hordozó szülő is nagyobb mozgásszabadságot élvez. 

– Miért nem lehet könnyebben hozzáférni az ergonomikus hordozókhoz? Míg az olcsóbb nem ergonomikus kengurukat bárhol beszerezhetjük…

– Én azt gondolom, ma már aránylag könnyen hozzáférhetők az ergonomikus hordozók is. Tény és való, kevés még az olyan bababolt, ahová besétálva ergonomikus hordozóeszközök között is válogathatnánk, azonban egyre több internetes bolt kínál hordozóeszközöket egyre szélesebb választékban, és az anyukák egymás között is adják-veszik kinőtt, megunt hordozóikat különböző közösségi portálokon, amit én nagyon jó dolognak tartok. Az ergonomikus hordozók ára valóban magasabb a kengurukénál, ám a tapasztalat azt mutatja, megéri beruházni rájuk. Akár használtan is, hiszen egy jó minőségű hordozóeszköz több gyereket is kiszolgál. 

– Mi a helyzet a babahordozással Marosvásárhelyen? Egyre többen érdeklődnek a helyes hordozás iránt, honnan szerezhetnek infókat és hordozóeszközöket az itteni szülők?

– A Védem Egyesület havonta szervez babahordozós találkozókat, ahol összejöhetnek a babájukat hordozó, illetve hordozni vágyó családok, kipróbálhatják egymás hordozóit és megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Ezeken a találkozókon általában képzett babahordozási tanácsadó is jelen van, aki válaszol a felmerülő kérdésekre, és eszközkölcsönzésre is van lehetőség, de én is örömmel segítek bárkinek, aki megkeres, egyéni babahordozási konzultációval és eszközkölcsönzéssel is. 

– A hosszú távon rosszul hordozott babának milyen egészségügyi következményei lehetnek?

– A tartósan előnytelen testtartásban való hordozás okozhat deformitásokat, tudományos kutatásokkal alátámasztott adatok azonban a helytelen hordozás hatásairól nem állnak rendelkezésünkre. Én jobban szeretem a helyes hordozás jelentőségét kiemelni, és azt megtanítani a hozzám forduló családoknak, hiszen mindig könnyebb a bajt megelőzni, mint egy már kialakult elváltozást korrigálni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS