Lénárd szerint Borboly nem szánt mélyen

Lénárd szerint Borboly nem szánt mélyen

Lénárd András. Szerinte a politikum egy ideje nem képviseli a gazdaság érdekeit Hargita megyében

Fotó: Veres Nándor

Nem állítja Lénárd András sörgyártulajdonos, hogy csak Borboly Csaba a felelős Hargita megye gazdasági gondjaiért. Azt azonban látni kell – véli –, hogy a megyeitanács-elnök nem szánt mélyen. Borboly szerint azonban ők becsülettel dolgoztak a Hargita megyei termelőkért.

Kozán István

2023. március 30., 12:072023. március 30., 12:07

2023. március 30., 18:512023. március 30., 18:51

Nem várt visszhangja lett Geréb László minapi cikkének: a Székelyhonon közölt, Elvesztegetett székelyföldi évtizedek című gondolatébresztő elemzésre reagálva Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra és a Csíki Csipszgyár alapító tulajdonosa vitára hívta ki Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét.

Utóbbi el is fogadta a felkérést, ám azonnal átvette a kezdeményezést és egyetlen időpontot és helyszínt szabott meg a vitára. Ennek apropóján kerestük meg Lénárd Andrást, akivel – ha már rendelkezésünkre állt – a vitán túl egyéb gazdasági kérdéseket is feszegettünk.

korábban írtuk

Elvesztegetett székelyföldi évtizedek
Elvesztegetett székelyföldi évtizedek

Már szomorú valóságként könyveljük el, hogy amíg az elmúlt tíz évben az ország lakossága 5,3%-kal, addig az erdélyi magyar közösség 10,3%-kal csökkent. Az erdélyi magyarságot érintő negatív tendenciák sajnos nem csak a demográfia területén vannak jelen.

Mindannyian felelősek vagyunk

„Telnek el az évek és azt látjuk, hogy Hargita megye vezetője nem szánt mélyen, vagyis

Idézet
úgy csinál, mintha dolgozna, mégsincs látszata.

Korántsem állítom azt, hogy Borboly Csaba az egyedüli felelős azért, ami a megye gazdasági helyzetében kialakult.

Idézet
Mindannyian felelősek vagyunk Székelyföld, és ezen belül Hargita megye elmaradott gazdaságáért.

Ám ha rá kellene mutatnunk, hogy melyik az a szervezet vagy ki az az ember, aki a leginkább felelősségre vonható, akkor

Idézet
nem az RMDSZ az (hiszen az elmúlt 15 évben nem voltak mindig kormányon), hanem sokkal inkább Borboly, aki megszakítás nélkül tölti be a megyeitanács-elnöki tisztséget”

– így válaszolt Lénárd arra a kérdésünkre, hogy miért döntött úgy, hogy párbeszédet kezdeményez Borbollyal.

korábban írtuk

Borboly Csaba válaszára vár Lénárd András
Borboly Csaba válaszára vár Lénárd András

Nyílt vitára hívja Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra és a Csíki Csipszgyár alapító tulajdonosa Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét az Elvesztegetett székelyföldi évtizedek című cikkünk apropóján.

Ugyanakkor leszögezte, hogy nem feltétlenül akar vitázni, „ráadásul az elnök által önkényesen kijelölt időpont sem megfelelő nekem, ezért egyeztetnünk kell több időpontról, mint ahogy szokás a politikai és gazdasági életben. Én például azt javaslom, hogy halasszuk későbbre ezt a párbeszédet.

Idézet
Nekem egyébként is az a célom, hogy első körben a közvélemény figyeljen fel végre arra, hogy hol tart gazdasági szempontból Hargita megye, ehhez pedig kiváló kiindulási pont volt Geréb László közgazdász Székelyhonon megjelent cikke”

– fejtette ki Lénárd.

Amiről a közvéleménynek tudnia kell

Amiről feltétlenül beszélnünk kell, azaz a közvéleménynek tudnia kell, az az, hogy

a politikum egy ideje Hargita megyében nem képviseli a gazdaság érdekeit

– hívta fel a figyelmet a csíki vállalkozó. „Erre számtalan példa van, én pedig elmondom a legfontosabbat. Gazdasági aranyszabály, hogy aki elvesztette a piacát, az elvesztette a gazdaságát. A mai világ ugyanis már nem arról szól, hogy tudunk-e valamit gyártani vagy sem. Ha ugyanis például hegedűt akarunk gyártani, akkor megbízunk egy céget, aki lefejleszti nekünk a hegedűgyártósort, onnantól szabad a pálya. Az igazi kérdés azonban az, hogy

Idézet
az új termékünket, a hegedűinket el tudjuk-e adni?”

Lénárd egy példával folytatta gondolatmenetét. „Amikor nyolc évvel ezelőtt elkezdtük a gazdasági aktivitásunkat, Székelyföld 150 kilométeres körzetében ezer kisbolt üzemelt – mostanra ez hatszázra zsugorodott. Mindeközben városainkban nagyáruházak nyíltak, egy ideje pedig már a községekben (például Csíkszentkirályon) és a kisvárosokban (többek között Szentegyházán) is ilyenekben lehet vásárolni. Az áruháznyitások teljesen rendben vannak, nem is szabad megakadályozni, mert ezek a fejlődés egy ismérvei, és az emberek is jól érzik magukat ezekben az üzletekben – és a választék is nagyobb.

Idézet
De valakinek Székelyföldön jutott-e eszébe – mondjuk egy polgármesternek vagy egy megyeitanács-elnöknek –, hogy arra kérje ezeket a nagyáruházakat, hogy az adott kistérség helyi termelője is felölthesse értékes áruját a nagyáruház kijelölt polcára”

– tette fel a kérdést Lénárd.

korábban írtuk

Elfogadja a vitafelkérést Borboly, de „igazságos beszélgetést” szeretne
Elfogadja a vitafelkérést Borboly, de „igazságos beszélgetést” szeretne

Elfogadta Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök Lénárd András, a Csíki Manufaktúra és Csíki Csipszgyár alapító tulajdonosának vitára hívó felkérését. Íme, néhány a részlet a pikánsnak ígérkező vitáról.

Rögtön hozzátette, nem nyomásgyakorlásra kell gondolni a multinacionális cégekkel szemben, erre nem is lenne esély, sokkal inkább arról van szó, hogy

egy megyei politikus vagy polgármester hogyan tudná segíteni a saját közösségét, választóit.

„Látnunk kell azt a kedvezőtlen folyamatot, ami oda vezetett, hogy meg kell alázkodnunk azért, hogy a saját szilvalekvárunkat el tudjuk adni – ha egyáltalán sikerül. Mondok még egy példát: pár éve egy csicsói kisvállalkozó jó minőségű talicskákat gyártott az egyik csíkszeredai építőipari forgalmazónak, ám annak bukása után az országos barkácsáruháznak már nem tudja értékesíteni a termékét, mert szóba sem állnak vele.”

Meglátása szerint Székelyföldön elvesztettük a kezdeményezőképességünket és a piacunkat. „Ez nem történt volna meg, ha a vezetőink szemléletében ott lett volna a piacvédelem. Így jutottunk el oda, hogy

Idézet
a piacon maradt helyi gazdasági szereplő kínlódik, mivel a kisbolt bezárt, a nagyáruház pedig nem áll szóba vele.”

Erdély, Transilvania, a kihasználatlan imázs

„Lépjünk ki egy kicsit Székelyföldről és gondoljunk a márkázásra, amivel nagy gondunk van. Erdélyt mint brandet világviszonylatban legalább kétmilliárd ember ismeri. Vagy ha nem is ismeri, már hallott a Transilvania elnevezésről annak misztikuma (Drakula) miatt, vagy azért, mert a filmipari óriás Hollywood száz éve életben tartja. Ha ezt tudjuk, akkor erdélyi magyarokként ki kell használnunk ezt az előnyt mind gazdasági, mind pedig társadalmi és turisztikai szempontból” – summázott.

Hogyan tovább?

Na, de akkor mi legyen? – kérdeztük.

Idézet
Sajnos, nincs gazdaságpolitikai szemlélet nálunk. Ami van, az megélhetés-politikai szemlélet. Épp ezért kezdtem a beszélgetést azzal, hogy észre kell vennünk azt, amikor valaki nem szánt mélyen.

Hangsúlyozom, nem mindenért kell egyetlen embert hibáztatni, ám ha egy megye fejlesztéséről beszélünk, akkor nem kerülhetjük meg azt az illetőt, aki 15 éve vezeti az adott közigazgatási egységet” – emelte ki a vállalkozó.

Lénárd szerint talán arra is jó lesz egy társadalmi párbeszéd, hogy rájöjjünk,

nem is egy politikai vezető iránymutatására kell várnunk, hanem a világon bevált jó példákat kell követnünk.

„Első lépésként le kell tisztáznunk, hogy székelyekként mire tudunk építeni, és ebből a beszorult, magát sajnáló mentalitásból ki kell végre törnünk, hiszen másként el fog menni mellettünk a világ. Attól büszkén kell viselnünk ünnepnapjainkon – vagy akár hétköznap is – a székely ruhánkat, és minden nap meg kell élnünk a kultúránkat és hagyományainkat. És olyan, talán másodlagos kérdésekre is választ kell adnunk, hogy mit akarunk kezdeni a medvékkel. Amiket tekinthetünk ősellenségnek vagy a székely turizmus egyik alapjának, ami nagyon sok pénzt tudna hozni.

Idézet
Bármelyikre is esik a választásunk, azzal tisztában kell lennünk, hogy Székelyföldön darázscsípésben vagy kutyaharapásban többen meghalnak, mint medvetámadásban”

– mondta el zárszóként a Székelyhonnak Lénárd András.

Galéria

Borboly Csaba szerint Hargita megye esetében másfél éve készült el a gazdaságfejlesztési stratégia, amibe beleszólhatott Lénárd András is

Fotó: Veres Nándor

Borboly Csaba: büszke vagyok a csapatomra

Az érintettség jogán fontosnak tartottuk megszólaltatni Borboly Csabát is. Hargita Megye Tanácsának elnökét két kérdéssel kerestük meg. Elsőként azt kérdeztük tőle, hogy mivel tudná segíteni a politikum a gazdasági szereplőket? Mindezt annak kapcsán kérdeztük, hogy

Lénárd András szerint azért van szükség párbeszédre Hargita Megye Tanácsa elnökével, mert a politika olyan területeken tudna segíteni, ami kimozdíthatná végre a megye megrekedt gazdaságát.

„Az egészséges társadalmi rend és berendezkedés a modern demokráciákban az, hogy a gazdasági szféra jelez, kér, javasol a politikum részére, az meg amit meg tud fogni, van forrása, hatásköre, politikai döntésekre alakít, majd ezt képviselőin keresztül a helyi, megyei vagy országos államigazgatási rendszerben közigazgatási döntések formájában kivitelez.

Idézet
A gazdaság szereplői akár egyénileg, akár szervezett formában, például egy ilyen Székelyföldi Nagyvállalkozós Egyesületen keresztül, elmondják, amit szeretnének, amit másként látnak, amire javasolnak beruházást és szolgáltatást a kormányzattól vagy a helyi önkormányzatoktól. Majd megszületnek a döntések, és azokat lehet számonkérni, »elszámoltatni«.

Például Hargita megye esetében másfél éve készült el a gazdaságfejlesztési stratégia, amibe beleszólhatott Lénárd András is, remélem volt véleménye és azt is, hogy azt beépítettük. A második eset az, amikor fordítva van mindez (legalábbis Kozán úr kérdését én így értem), az a »pártállami rendszer«, például nálunk 1989 előtt, ami volt, amikor a politika mondja meg mit lehet, szabad, hogyan a gazdasági szférának. Azt ne kívánja senki se vissza. A harmadik típus számomra nem ismerős a gyakorlatban, hogy esetleg a politika »raktárra gyárt« intézkedéseket, programokat, folyamatokat és a gazdasági szféra, mint a svéd asztalról, abból »csipeget«.

Idézet
Az mindkét oldal számára vállalhatatlan erőforrás veszteséget jelentene, pl. megépíteni egy ipari parkot, amire nincs igénye a gazdasági szférának, vagy promoválni olyan terméket közpénzből és szolgáltatást, amire vagy nincs szükség, vagy nincs elég belőle, stb.”

Borboly szerint Hargita Megye Tanácsának tevékenységében igen jelentős gátat szab, hogy „a nagyon kevés pénzből ami van, nagyon keveset tehetünk a gazdasági élet fejlesztése érdekében. Ez ügyben számtalan törvénymodosító javaslatot fogalmaztunk meg az évek során, nagyon várjuk a kormányban és a parlamentben dolgozó kollégáktól, hogy azokat fogadtassák el, mert akkor valószínűleg még többet tudnánk tenni. Ellenben büszke vagyok a megyei tanácsosi csapatra és a hivatalunk munkaközösségére, hisz

Idézet
több mint száz témakörben kisebb-nagyobb mértékben igyekeztünk »áttételesen« keresni megoldásokat, jó néhány témakörre, lásd például székely termék védjegy és a mögéje kiteljesült gazdasági erőteret, stb”

– fejtette ki a megyei tanácselnök.

Mivel Lénárd András szerint a piacvédelem területén is óriási a szakadék a gazdasági szektor és a politikum között, ezért Borboly Csabától erre is rákérdeztünk.

„Ez a témakör, amiben úgy gondolom, nagyot teljesített a megyei tanács és munkaközössége.

Idézet
Hisz egyedüli megyei tanács vagyunk, akik egy ilyen éles helyzetben, mint ami volt a Csíki sör és a Ciuc sör között, fel mertünk vállalni egy hivatalos megyei tanácsi elvi döntést, amely alapján a Magyar kormány felkérésünkre lépett eredményesen

(Lásd a legfelsőbb szintektől lefelé a miniszteri nyilatkozatokat!). Abban az időben a sok millió eurós kártérítés egyik le nem kommunikált »célpontja« a megyei tanács is volt, hogy a vád szerint »beleavatkoztunk« egy üzleti vitába, ami számunka üzlet-közösség vita volt, és ezért vállaltuk fel. A piacvédelem terén a fogyasztóvédelemtől kezdve a nagy multikig el, becsülettel dolgoztunk a Hargita megyei termelőkért, és dolgozunk; ha ennek bárki párját felmutatja Romániában, más megyei tanácsnál, annak adok egy »rács« (rekesz) Csíki sört.

Idézet
Személyesen vállaltam fel minden vitát, vegzálást, amire kaptam és kapok felkérést, illetve közösségi piacvédelemre irányul az adott helyzet. Úgy tudom, a Csíki sör esetében, nincs elvégezetlen »házi feladatom« e téren sem”

– zárta a Székelyhonnak küldött válaszát Borboly Csaba.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM