Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Kívül-belül korszerűsítették a gyimesfelsőloki óvodát

Barabás Hajnal 2019. június 26., 18:00

Teljesen megújult és ezzel együtt sokkal barátságosabb arculatot kapott a gyimesfelsőloki óvoda. Az átadási ünnepséget szerdán tartották a helyi kultúrotthonban, a beruházás a Magyar Kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja révén valósult meg.

Fotó: Gábos Albin

A gyimesfelsőloki óvodások és iskolások rövid ünnepi műsort adtak elő a helyi óvodaépület teljes felújításának szerdai átadóünnepségén, a gyimesfelsőloki kultúrotthonban. A műsort követően az ünneplők átvonultak a művelődési ház közvetlen szomszédságában lévő felújított óvodába, ahol szimbolikusan szalagvágással adták át az épületet.

Fotó: Gábos Albin

Vass Nimród István helyi plébános áldása után a gyermekek birtokukba vették a korszerűen felszerelt óvodát, és a szülők is megtekinthették a bebútorozott termeket.

HIRDETÉS

Pruteanu Róza Izabella, a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskola igazgatója elmondta, annak ellenére, hogy korábban történtek felújítások az óvoda termeiben, összességében az épületre ráfért a teljes tatarozás, mert eléggé elhanyagolt állapotban volt.

Jelenleg 24 gyermekről gondoskodnak az óvodában, az igazgatónő abban bízik, hogy ezzel a beruházással a jövőben létszámuk gyarapodni fog.

Az óvodának két csoportterme és egy multifunkcionális terme újult meg, ugyanakkor modernizálták a mosdókat és illemhelyiségeket, valamint egy öltözőt és egy irodát is kialakítottak az épületben. A felújítási munkálatok mellett új bútorzattal, eszközökkel és játékokkal látták el az intézményt. A fejlesztések értéke összesen 43,3 millió forint (632 ezer lej).

Fotó: Gábos Albin

A gyimesfelsőloki óvoda fejlesztését a Magyar Kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja révén valósíthattuk meg, hozzájárulva az oktatási-nevelési feltételek javításához. Az óvodában korábban nem voltak megfelelőek a körülmények, de végül a sok kreatív tervezői ötletet felhasználva sikerült nagyon modern, a gyerekek és óvónők igényeinek megfelelő épületet átadni

– fogalmazott Burus-Siklódi Botond, az óvodafejlesztési programot koordináló Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke. Hozzátette, Erdély-szerte több mint 60 óvoda felújítását, bővítését vagy új épület felépítését vállalták, a felújítások zömével elkészültek már, az új óvodaépületek átadását az elkövetkezőkben tervezik, lehetőleg úgy, hogy ősszel már az új épületekben kezdhessék a tanévet az óvodások.

{P16}

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja kiemelte,

az óvodafejlesztési program első két ütemére a teljes Kárpát-medencében mintegy 40 milliárd forintot szán a magyar kormány.

Ennek az összegnek hozzávetőleg a fele Erdélybe jut, és ezen belül Székelyföldre is jelentős összeg érkezik. A Gyimesekben korábban Gyimesbükkön adtak át felújított óvodát, ezúttal pedig Gyimesfelsőlokon került erre sor. Ugyanakkor egyházi területre épül majd Gyimesközéplokon és Hidegségen egy-egy új óvoda.

Az óvodafejlesztésekről

A magyar kormány óvodafejlesztési programja három ütemben zajlik. Az első főként a szórványra összpontosít, a második már  kiterjed a tömbmagyar területekre is, míg a harmadik ütem az első kettő lezárását hivatott biztosítani, főként működési költségek biztosításával – írták a programot koordináló RMPSZ közleményében. Eddig az első ütemben tíz helyszínen újítottak fel óvodát. Az óvodafejlesztések mellett a programban 197 játszótér kialakítása még a cél, eddig 102 játszóteret telepítettek. Ugyanakkor különböző óvodai felszereléseket, bútorokat, játékokat, didaktikai eszközöket is biztosítottak eddig 230 óvodának. A program második fázisában 39 helyszínen dolgoznak Erdélyben, ebből 6 zöldmezős beruházás, 5 udvarrendezés, 28 pedig épületfelújítás. A program idén januártól 2020 végéig tart.
A gyimesfelsőloki óvodások a haszonélvezői az óvoda korszerűsítésének Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS