Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kivinnék Székelyföldről Gábor Áron ágyúját

Bíró Blanka 2018. december 05., 18:42 utolsó módosítás: 2018. december 05., 18:43
HIRDETÉS

Idén háromszor is bemutatkozott Magyarországon a Székely Nemzeti Múzeum, ezzel pedig egy „láthatatlan falat sikerült áttörni” – fogalmazta meg évértékelőjében Vargha Mihály a háromszéki közgyűjtemény igazgatója.

Gábor Áron ágyúja. Értékes, és minél több embernek látnia kellene. Archív Fotó: Veres Nándor

Vargha Mihály felidézte, az elmúlt tizenkét évben általában a vendégkiállítások jelentettek eseményt, a székelyföldi múzeumokhoz hasonlóan a sepsiszentgyörgyi is inkább befogadó volt. Magyarországról érdekes, új szemléletű kiállításokat hoztak, és ezeket a székelyföldi intézmények „kézről kézre” adták. A saját anyagaikat az elmúlt években inkább Székelyföldön, vagy az országhatáron belül vendégszerepeltették: a Gyárfás Jenő életművét bemutató kiállítást négy, a Kós Károly életművét bemutató tárlatot tíz helyszínre vitték el, a Gyermekkor kiállítást pedig Bukarestbe, a Román Nemzeti Történelmi Múzeumba.

Idén azonban három alkalommal is eljutottak külföldre. Augusztus közepén nyitották meg a budapesti Vigadóban a Panteon című kiállítást, amely a múzeum képzőművészeti gyűjteményének nyolcvan műtárgyát mutatta be, és közel 3500 látogatója volt.

A pécsi Tudományegyetemre a Kós Károly világa 1907–1914 című pannókiállítást vitték el, ez a jövő évben Muravidékre és Horvátországba is eljut.

HIRDETÉS

A harmadik bemutatkozás a Benczédi Székely Están Chronikájának ünnepélyes visszaszolgáltatása és az azt kísérő stúdiókiállítás volt a budapesti Országos Széchenyi Könyvtár termeiben. „Ez az esemény gyógyító vigasztalás a múzeumunkat ért második világháborús veszteségért. A nagy égésből csodával határos módon megmenekülő Chronika elődeinknek az újrakezdésben vetett töretlen hitét jelképezi számunkra” – szögezte le az igazgató. Hozzátette,

a küszöbön álló felújítási munkálatok közben folytatják a külföldi bemutató sorozatot.

Eddigi legértékesebb tárgyaikat, például Gábor Áron ágyúját vagy Bem nyomdáját nem mozdíthatták el az állandó kiállításról, de mivel a felújítás miatt úgyis raktárba kerülnek, azt tervezik, hogy bemutatják külföldön.

Merész terv, de igény mutatkozik arra, hogy az 1848–49 forradalom 160. évfordulóján Lészen ágyú címmel Budapesten és Szegeden bemutassuk a forradalomhoz kapcsolódó műtárgyainkat

– mondta Vargha Mihály. Hozzátette, a múzeum előreláthatólag jövő év közepéig nyitva tart, akkor kezdődnek a felújítási munkálatok. A Regionális Operatív program keretében 22 millió lejt, azaz 4,8 millió eurót fordíthatnak a Székely Nemzeti Múzeum felújítására, a Kós Károly tervei alapján 1912-ben átadott épület infrastruktúrájának korszerűsítésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS