Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kisné Portik Irén néprajzkutató lett Gyergyószentmiklós díszpolgára

Barabás Orsolya 2019. december 05., 16:53 utolsó módosítás: 2019. december 05., 16:55
HIRDETÉS

A Szent Miklós Napok egyik ünnepélyes rendezvénye a dísztanácsülés, amelyen ezúttal is számos elismerést adtak át. A díszpolgári címet Kisné Portik Irén néprajzkutatónak ítélték oda, aki a nemzet iránti elkötelezettsége mellett felbecsülhetetlen értékű munkát végzett.

Kisné Portik Irén néprazjkutató munkásságát díszpolgári címmel ismerték el Fotó: Benedek Szabolcs

A LariDante Igazi ünnep című, a Szent Miklós Napokra írt dalával kezdődött az idei dísztanácsülés Gyergyószentmiklóson.

Nagy Zoltán polgármester ünnepi beszédében az élhető élettér és az erős közösség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy Gyergyószentmiklós fő gazdagsága a nemzeti és felekezeti sokszínűség békés együttélésében rejlik.

Idén a díszpolgári címet Kisné Portik Irén néprajzkutatónak ítélték oda, aki a nemzet iránti elkötelezettsége mellett felbecsülhetetlen értékű munkát végzett.

„Idevezetett a sors, itt teljesedett ki az életem, nőiességem, szakmaiságom” – fogalmazott a díjazott.

Pro Urbe-díjat kapott Dezső László, aki hosszú ideje fényképezőgéppel és nyitott szívvel járja a természetet, és akinek Székelyföld látványosságairól készült fotói bejárták a világot. Szerinte a díjnak üzenete van, és reméli, hogy megérti ő is az üzenet tartalmát.

HIRDETÉS

Az önkormányzat a lelkiismeretes, odaadó, generációkon átívelő pedagógusi pályafutásokat elismerés átadásával hálálta meg Borsos Enikő magyar szakos tanárnőnek, Szilágyi Mária óvónőnek, Nap László fizikatanárnak, Csata Zsuzsanna kémia és német szakos tanárnőnek, valamint Baricz Anna matematika-tanárnőnek. Egészségügyi életműdíjat kapott Dr. Décse-Csorja István nyugalmazott sebész és Burján Margit egészségügyi asszisztens. Az év Karancsi Sándor-díjas művésze, Baricz Dezső festőművész lett. Életműdíjat adományoztak önzetlen, odaadó tevékenységéért Bíró Sándor nyugalmazott református lelkipásztornak, aki 30 évig szolgált Gyergyószentmiklóson.

Dezső László fotóművész Pro Urbe-díjat kapott Fotó: György Csongor

Számos civil szervezet, rendezvény ünnepelt kerek évfordulót. Kiemelt önkormányzati elismerésben részesítették a 35 éves Figura Stúdió Színházat, a 15 éves EMI-tábort, az 50 éves Fogarasy Mihály Általános Iskolát, a 65 éves Iskolás Sportklubot, a 70 éves gyergyói jégkorongot, a 25 éve újjáalakult gyergyószentmiklósi Kolping Család Egyesületet. Díjazták a Rafters és a Teddy Queen együttest. Testvérvárosi kapcsolat is jubilált, 25 éve írták alá a szerződést Cegléddel. Oklevelet adtak át Izsó Gábornak, aki 12 évig volt Békés polgármestere és sokat tett a testvérvárosi kapcsolat elmélyítése érdekében.

A dísztanácsülés végén Somorja testvértelepülés pénzadományát nyújtotta át Nagy József a Hóvirág Néptáncegyüttesnek, valamint a Tarisznyás Márton Múzeum két Kondor Béla emlékérmet kapott Budapest XVII. kerületétől.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS