Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kettőt hátra, és csak egyet előre – tanügyi valóság Háromszéken

Bíró Blanka 2018. április 16., 15:58
HIRDETÉS

A Kovászna megyei tanügyben éves szinten 17 százalékos hiány van a bérlapok tekintetében, és már áprilisra sem elég a pénz a fizetések fedezésére – mondta el lapunknak a háromszéki főtanfelügyelő. Kiss Imre tudatta, a fizetéseket most maradéktalanul kiadják, de ehhez a következő hónapok alapjából vettek el, ezzel pedig csak tovább növelik, görgetik maguk előtt a hiányt.

Szükség van a minimális számú kisegítő személyzetre a tanügyben. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az oktatási minisztérium vezetői múlt héten Bukarestbe hívták össze a főtanfelügyelőket, és csak azt hajtogatták, hogy idén bele kell férni a keretbe, nem lesz költségvetés-kiegészítés. Kiss Imre rámutatott, ez kivitelezhetetlen, hiszen

tanév közben nem lehet didaktikai állásokat megszüntetni, azonkívül a minimális kisegítő személyzetre is szükség van,

nem lehetetleníthetik el a tanintézetek működését, takarítani, fűteni, javítani továbbra is kell.

A következő tanévre már jóváhagyták a beiskolázási tervet, akkor sem valósítható meg a jelentős létszámcsökkentés, esetleg néhány osztály nem alakul meg, és akkor néhány állás megszűnik. Egyelőre kisebb, tűzoltásjellegű megoldásokkal próbálkoznak.

HIRDETÉS

A háromszéki főtanfelügyelő elmondta, részletes adatbázisuk van, minden mozgást nagy figyelemmel követnek, de csak kis megtakarításokat eszközölhetnek, ha néhányan kilépnek a rendszerből, például nyugdíjba vonulnak.

Minden két megüresedett állásra egy munkatársat alkalmazhatnak, és ezt kénytelenek megtenni, hogy biztosítani tudják az iskolák működését.

„Az biztos, hogy egyetlen tanintézetet sem szüntetünk meg, ha csak teljesen ki nem ürül. Az különben sem jelentene megoldást, hiszen ha ötven falusi kis iskolát bezárnánk, az száz állást jelentene, ami csak egy-két százalékponttal faragna le a költségvetéshiányból. Az csak csepp a tengerben” – részletezte az oktatási szakember. Rámutatott, idén még összetettebb a helyzet, hiszen a béralapot az oktatási minisztérium a tanfelügyelőségeknek utalja. Az előző években az önkormányzatok kapták ezt a pénzt, ha valamelyik településen kisebb hiány volt, kipótolták, ám amit egy megyében ötven önkormányzat megtehetett, a tanfelügyelőség már nem tudja orvosolni. Teljesen új számítási módszertanra lenne szükség, hiszen a jelenlegi fejkvótarendszer nem biztosítja az oktatás finanszírozását.

A 42 megyéből 15 fér bele a jelenlegi keretbe, és csak egy-kettő tud kevesebből gazdálkodni.

A különböző sajátos helyzeteket kellene megvizsgálni, és az alapján új kvótarendszert kidolgozni” – véli a főtanfelügyelő. Szerinte a különböző jogszabályok ellentmondanak egymásnak, hiszen a pénzügyminiszter által leosztott költségvetésbe bele kell férni, de arról is törvény rendelkezik, hogy a tanároknak, alkalmazottaknak ki kell adni a béreket, ki kell fizetni az órákat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS