HIRDETÉS

Késik a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, változtatnak a közbeszerzési kiíráson

Bíró Blanka 2018. augusztus 23., 18:35
HIRDETÉS

A tervezettnél később kezdődik el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítása. A pénz pedig már megvan, a finanszírozási szerződést még tavaly aláírták.

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

Henning László, a közgyűjteményt fenntartó, és a felújításra pályázó Kovászna Megye Tanácsának alelnöke lapunknak elmondta,

háromszor hirdették meg a közbeszerzést a tervezésre, ám egy ízben sem akadt jelentkező.

Az a gond, hogy országos szinten is kevés tervezőnek van engedélye arra, hogy A kategóriás műemlékre készítsen tervet. A sikertelen próbálkozások után most megváltoztatják a kiírást, a tervezést és a kivitelezést egyszerre ítélik oda. Erre most várják a jóváhagyást Bukarestből. Abban bíznak, hogy a kivitelező szerződést köt egy olyan tervezővel, akit más ismer, korábban együtt dolgoztak, így rugalmasabb kapcsolatot építhet ki vele.

HIRDETÉS

Henning László elmondta, már most késésben vannak, hiszen három ízben hirdették meg sikertelenül a közbeszerzést a tervezésre, az új kiírással még további két hónapot csúsznak. A Regionális Operatív Program keretében

22 millió lejt, azaz 4,8 millió eurót fordíthatnak a Székely Nemzeti Múzeum felújítására.

Az uniós projekt finanszírozási szerződését tavaly tavasszal írta alá a megyei önkormányzat. A teljes felújítás, a berendezéssel együtt hétmillió euróba kerülne, ám egyelőre az infrastruktúra megerősítésére kértek és kaptak pénzt. Felújítják a főépületet, a két egykori múzeumőri lakást, átalakítják a kertet, a látogatói útvonalat, egy helyre csoportosítják a kutatói laboratóriumokat és a restauráló műhelyeket, a jelenlegi adminisztratív épületben múzeumpedagógiai foglakozásokra alkalmas teret alakítanak ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS