Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Keresztény pedagógust és tanítványát díjazták

Létai Tibor 2012. január 22., 14:40 utolsó módosítás: 2012. január 23., 11:47

Lőrincz József székelyudvarhelyi tanár és volt tanítványa, Bálint Tamás vehette át vasárnap Csíkszeredában a Németh Géza Emlékdíjat. A református templomban megtartott rendezvényre az istentisztelet után került sor.

Fotó: Iochom Zsolt

Dáné Szilárd, Lőrincz József és Bálint Tamás. Tekintse meg fotógalériánkat!

„Tanuljunk imádkozni Jézus Krisztustól” – hívta fel a figyelmet vasárnap délelőtti prédikációjában Szatmári Ingrid lelkipásztor. Az imádság fontosságáról szólva hangsúlyozta, az ima alapja nem más, mint a hit, minden lehetséges annak, aki hisz, mert a hit csodákra képes. Aki kér, annak adatik. Ugyanakkor az ima feltétele a megtérés és a megbocsátás. Imádkozás alatt a képmutatásnak nincs helye, és kerülnünk kell a haszontalan fecsegést, mert a mennyei Atya tudja, mire van szükségünk. Az ima erőt ad az ember számára a nehézségek idején – nyomatékosította a tiszteletes.

A prédikációt követően ünnepélyes keretek között került sor a Németh Géza Emlékdíj átadására, a nagy múltú tiszteletes nevét viselő egyesület jóvoltából. Idén Lőrincz József Székelyudvarhelyről és tanítványa, Bálint Tamás érdemelte ki a díjat, amit olyan keresztény pedagógusnak és az általa javasolt tanítványának adnak, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra ápolásához, megmaradásához. A díj pénzbeli részét Sógor Csaba EP-képviselő, a díjjal járó művészeti alkotást pedig Xantusz Géza csíkszeredai képzőművész ajánlotta fel.

„Lőrincz József munkássága során mindig a maximumot nyújtotta, tevékenysége, helytállása követendő példa. Örök útravalót hagyott tanítványainak” – fejtette ki Dáné Szilárd a laudációban. A Kolozsvárott élő tanítványt – aki sikeres közgazdász és kétkötetes költő – maga a tanár méltatta.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Himnusz születéséről is megemlékeztek elszavalva azt, majd felolvasták Lőrinc József méltató gondolatait nemzeti imádságunkról, amit a hívek a felemelő rendezvény záróakkordjaként elénekeltek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS