Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

Két éve elkészült az új iskolaépület, és nem lehet használni a tűzoltók jóváhagyásának hiánya miatt

Fotó: Tuchiluș Alex

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni. Nem vitás: a közösségi média világában is a legjobb, ha ilyen találkozókat szerveznek az önkormányzatok.

Bodor Tünde

2024. február 17., 12:262024. február 17., 12:26

2024. február 17., 14:212024. február 17., 14:21

Bordás Enikő polgármester, Szabó Anna Mária alpolgármester és Bartalis Fruzsina jegyző adott válaszokat a jelenlévő mintegy 60 helybéli felmerülő kérdéseire. A gyűlés a polgármester rövid évértékelőjével és a 2024-re átnyúló munkálatokról, új tervekről szóló beszámolóval kezdődött, közben pedig a kivetítőn leperegtek a képek a tavalyi év falukép-változásairól, de közösségi ünnepeiről is.

A folyamatban levő beruházások közül a legnagyobb volumenű a gázbevezetés.

Ennek kivitelezése tavaly nyáron kezdődött, most a félidejénél tart, ez év végéig viszont le kell zárni ezt az ügyet – közölte Bordás Enikő. A nagy infrastruktúra-fejlesztési program (POIM) keretéből kiutalt eddigi uniós finanszírozás végére jártak, így új kérést kellett erre vonatkozóan benyújtani az európai beruházások minisztériumához.

Idén kiépítik az ivóvíz- és szennyvízvezetéket Uzon, Szentivánlaborfalva, Lisznyó és Bikfalva néhány hátralevő utcáján, ahol a korábbi nagy infrastrukturális munkálatokkor ez kimaradt.

Ugyanakkor a Beke György utcából elvezetik az ivóvizet Uzonfüzesre is, a község egy másik falujába, ahol eddig még nem voltak ilyen fejlesztések. Ez az országos Anghel Saligny infrastruktúra-fejlesztési program keretében valósul meg.

Galéria

Az új napközi-óvoda épülete lassan készül

Fotó: Tuchiluș Alex

A Tatrangi Sándor Általános Iskola udvarán felújított, az egyház tulajdonában levő iskolaépületet remélhetőleg szintén sikerül idén használatba venni, nagy szükség lenne rá. Jelenleg a tűzoltósági engedélyek miatt késik az átvétel.

A legtöbb probléma azonban az új építésű, szintén uniós finanszírozású napközi-óvodával van, ahol már a tervezővel meggyűlt a baja a megrendelő önkormányzatnak, utóbb pedig – megfelelő munkaerő híján – a Tîrgoviște-i kivitelező is jelentősen megkésett.

Még az is megeshet, hogy felbontják vele a szerződést – latolgatta az elöljáró. Tavaly év végéig be kellett volna fejezni a munkálatot, de szeptemberig kaptak a hatóságtól haladékot. A késésből fakadt az újabb gond, ugyanis azt

az épületet, amelyben eddig volt az óvoda, ki kellett üríteni, hogy felújítsák és majd egészségügyi központként működtessék.

Galéria

Az uzoni polgármesteri hivatal és kultúrotthon

Fotó: Tuchiluș Alex

Ezt pályázati pénzből fogják megvalósítani, a finanszírozási szerződést már aláírták, most van folyamatban a tervezés, majd az építési engedély beszerzése után következik a kivitelezés.

Az óvodások átmenetileg átköltöztek a könyvtár épületébe, a könyveket pedig ideiglenesen a sportcsarnokban helyezték el.

Innen is kikölcsönözhetők, de sajnálatos módon nincs sok érdeklődő – hangzott el.

Végül a polgármesteri hivatal energetikai hatékonyságának növelésére, új tetőzet, villanyhálózat és esővízelvezető csatorna kiépítésére is sikerült lehívni pályázati támogatást az Országos Helyreállítási Program keretéből.

Az építkezés mellett a polgármesteri hivatal támogatta és támogatja Uzon kulturális életének szereplőit, a sportolókat, tűzoltókat, egyházakat, a tennivágyó fiatalokat is, a Diakóniának köszönhetően pedig

működik az idősgondozás és 50 gyermek délutáni oktatása is megoldódott erre a tanévre.

Galéria

A bitumengyár többször támogatta a települést, de kéretlen „ajándékot” is ad

Fotó: Tuchiluș Alex

Szennyezi a levegőt a bitumengyár

Az egyik útkereszteződés közelében lakó helybéli azt panaszolta el, hogy

a fiatalok a havat kihasználva quadokkal driftelnek a tágas útkereszteződésben.

Miután többször szemtanúja volt annak, hogy rongálás lett e művelet eredménye (sáncba hajtottak és ott megrongálták a gázvezetéket, de a háza kerítését és csatornáját is), kamerát szeretett volna kihelyeztetni az útkereszteződésbe a további esetek megelőzése céljából. Egy nő arra panaszkodott, hogy

a 7-es szivattyúháznál, a szennyvízülepítő közelében sokszor eldugul a vezeték, felszínre tör a szennyvíz, megtelik vele a sánc és a kert.

Ez a probléma egyébként az Uzonhoz tartozó másik faluban, Szentivánlaborfalván is szóba került a héten megtartott falugyűlésen. A kifogásolt jelenség oka a dugulás, ezek oka pedig ismert és sajnálatos módon gyakori (még városon is):

nem odavaló tárgyakat dobnak a vécékbe, ezt pedig a közműveknek kell megoldani.

Szándékukban is áll egy szűrőt beépíteni a pompák elé.

Régóta aggasztja az is a helyi lakosokat – főleg gyermekeik miatt –, hogy a Pünkösti-kúria közelében még a jelzett átjárón is veszélyes átkelni, mert a 11-es országúton nagy a forgalom. Egy gombbal működő jelzőlámpa megoldaná a helyzetet – vélekedett a jelenséget szóvá tevő lakos.

Egy többszöri kemoterápián átesett helybeli amiatt volt felháborodva, hogy

sokszor fojtó a levegő a településen az ott működő bitumengyár miatt.

„Annak nincs helye lakott településen, a házak közelében” – húzta alá. A bitumengyár a nagy múltú szeszgyár telephelyére költözött, ami korábban is része volt a községnek.

Galéria

Van tornaterem is az iskolásoknak, csak bajos odáig elmenni a gyerekekkel...

Fotó: Tuchiluș Alex

Azt is nehezményezte egy anyuka, hogy harmadikos gyermekének az osztályban tartják a tornaórákat, holott szinte új tornaterme van az önkormányzatnak, igaz, nem közvetlenül az iskola mellett, hanem pár száz méterrel odébb. A szülő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy gyermeke valóban mozogjon a tornaórán.

Válaszok az önkormányzat részéről

A felvetések közül ez utóbbira volt a legegyszerűbb a megoldás, hiszen mint a polgármester elmondta, csak jelezni kell a tanárnak, vagy az iskola vezetőségének, hogy igényt tartanak a terem használatára, az pedig minden további nélkül megoldható.

Az átjáró ügyében az önkormányzat már kérést nyújtott be a Közúti Infrastruktúrát Felügyelő Országos Hatósághoz (CNAIR), de talán jó lesz, ha sokak által aláírt petícióval adnak nyomatékot a kérésüknek

– jelezte Bordás Enikő a problémát jelző javaslatára. Kamerák telepítése azonban nincs benne az idei költségvetésben, de ez még változhat, ha az önkormányzati képviselők is rábólintanak – felelte az első panaszkodónak az elöljáró.

A bitumengyár ügyében már korábban a környezetvédelmi hivatalhoz fordult az önkormányzat azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki a levegőszennyezés mértékét, egyelőre azonban jogilag teljesen rendben van a cég, minden engedélye megvan a működéshez

– tájékoztatta az egészségéért aggódó lakost az elöljáró.

A falugyűlések sora a hónap végén folytatódik, legközelebb február 27-én Bikfalván, 28-án pedig Lisznyón szervezi meg azokat az önkormányzat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 22., hétfő

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál

Befejezéshez közeledik Gyergyószárhegy két meghatározó középületének felújítása, és más önkormányzati tulajdonú épületeknél is zajlik a munka. A felszegi iskolánál a régi arculat visszahozására is odafigyelnek.

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál
2024. április 22., hétfő

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián

Jacob de Haan Missa de Santa Cecilia című művét adja elő csütörtökön a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánián a Palló Imre Művészeti Középiskola 9-12. osztályos diákokból álló kórusa.

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián
2024. április 22., hétfő

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit

Rendzavarásért és egy autó megrongálásáért vettek huszonnégy órás őrizetbe egy mezőbándi férfit vasárnap a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság egységei – közölte hétfőn a rendőrség.

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit
2024. április 22., hétfő

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!

A Szent György Napok kulturális hetébe ágyazott tavalyi Made in Sepsi ArtBrunch program folytatásaként idén újabb alkotóműhelyekbe látogathatnak el az érdeklődők. Hétfőn Hervai Katalin grafikusművész fogadta műtermében a vendégeket.

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!
2024. április 22., hétfő

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében

Hétfői együttes ülésén a szenátus jogi és védelmi bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a B és BE kategóriás jogosítvánnyal rendelkező 17 éves kiskorúak felnőtt kísérő jelenlétében vezethetnek gépjárművet.

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében
2024. április 22., hétfő

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Bringás felvonulás, koncertek, táncelőadások és különleges gyerekprogramok várnak azokra, aki részt vesznek a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, illetve a városi könyvtár által szervezett majálison, amelyet a Sétatéren tartanak idén.

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
2024. április 22., hétfő

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek

Nagy igény volt az unitárius nőszövetségeken belül a vezetői és mentálhigiénés képzésekre, ezért egy képzéssorozat harmadik állomásaként az elmúlt hétvégén Sepsiszentgyörgyön is megszervezték a nőknek szóló mentálhigiénés hétvégét.

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek
2024. április 22., hétfő

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját

Negyvenkét év orvosi munka áll Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos mögött, akit hasznos, a közösség érdekében végzett munkájáért elismerésben részesítette hétfőn a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság.

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját
2024. április 22., hétfő

Külföldi turistanőt sebesített meg itthon egy medve

Medve támadt egy idős nőre hétfőn a Vidraru víztározó közelében – írja az Agerpres hírügynökség az Argeş megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatására hivatkozva.

Külföldi turistanőt sebesített meg itthon egy medve
2024. április 22., hétfő

Évente egyszer Magyar filmnapok, tizenkétszer pedig filmklub

Régi magyar filmek mozija címmel az idei Magyar filmnapokon debütál az áprilistól havi rendszerességgel jelentkező filmklub Csíkszeredában.

Évente egyszer Magyar filmnapok, tizenkétszer pedig filmklub
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!