Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Hétvégi házakat dúlt fel Libánban a medve

Tamás Gyopár 2017. december 05., 09:37 utolsó módosítás: 2017. december 05., 09:52

Nemrég ismét két libáni hétvégi házban és környékén okozott kárt a medve. Amint tulajdonosaik elmondták, két hónappal ezelőtt szintén betört a vadállat. Fotókat is mutattak garázdálkodásának nyomairól. A gyergyóújfalvi önkormányzat kérvényezte két medve kilövését.

Hétvégi házakat dúlt fel Libánban a medve
galéria

Az újfalvi Elekes-Józsa Csaba hétfőn reggel kapta a hírt a szomszédtól, hogy a libáni házánál gond van. Amint mesélte, nemrégiben, a havazás után járhatott be az állat, nyomai még láthatók voltak. Mindkét ház, amelybe betört a medve az út melletti csorgó közelében van, ahhoz a házhoz is közel, amelybe az utóbbi időben hatszor is bejárt a vadállat.

Amint a károsultak beszámoltak,

a medve áttörte a kerítést kihordta az udvarra a befőttesüvegeket és az olajjal teli palackokat. Elszakította műanyag vízslagot, lerágta a nyírfák kérgét, és még a kinti dézsába is belemászott a nyomok alapján. A vízaknát sem kímélte, ki kellett cserélni az egyik csapot, mert abban is kárt tett. A ház ajtaját felfeszítette, és ami a konyhai szekrényekben volt, mindent kirámolt.

Érthető, hogy a háztulajdonos elkeseredett, hiszen két hónap leforgása alatt, immár másodszor kell a medve miatt tatarozzon az udvaron és a házban. A korábbi alkalommal az ablakon át tört be és a fotelt törte össze.

Nemrég javították meg a bejárati ajtót. Most cserélni kell, szintén a medve miatt

A szomszédban levő Elekes Csaba házába napokkal korábban járhatott be a medve. Az udvaron a hó eltakarta nyomait, de a kár, amit a házban okozott nagyon is látható, s az is egyértelmű hogy medve volt a tettes. Elekes Csaba a helyszíni szemlét követően asztalost is hozott magával, hiszen ismét ajtót kell javítani. Két hónappal ezelőtt is így történt, de most teljes ajtócserére van szükség.

Hűtőszekrény, konyhaszekrények ebben a házban is tárva-nyitva, és tartalmuk összevegyítve, szétszórva mindenütt. Lekváros üveg, mustár az udvaron.

Amint a károsultak fogalmaztak, száz házat is fel tudnának sorolni, ahová a nyár folyamán bejártak a medvék. Mondják is a neveket, lakókat sorban. Merthogy nem egy medve garázdálkodik szerintük, hanem több is. Azt is fontolgatja Elekes Csaba, hogy ha még egyszer ilyen történik, eladja a házat, mert egyre több a kár, amit a medve okoz. Ráadásul a család tagjai is félnek kimenni a nyaralóba.

Elég volt már, kellene valami megoldás, ezt tovább nem lehet tűrni

– mondják.

Kérik a medvék kilövését

Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere a történtek kapcsán elmondta, hogy házban tett kárra vonatkozó jelentést nem továbbíthatnak az illetékeseknek. Hozzátette, hogy múlt héten egy 28 oldalas dokumentumot küldtek el a környezetvédelmi miniszternek címezve, melyben részletezik, hogy miért kérik két medve kilövését a környéken.

4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat