Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Tamás Gyopár 2018. szeptember 04., kedd

Hívnak, hogy kezdjük együtt a tanévet Csaba testvérrel

Idén is több száz kis zarándok indul a tatárdombi, iskolakezdés előtti szentmisére hálát adni, Isten áldását kérni az új tanévre. Készülnek a szárhegyi otthonban lakók is, ha mondhatni, külön hálával: József, aki kisbabaként került édesanyjával az otthonba, mára már családban nevelkedik.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 29., szerda

Helyükre kerülnek a gyergyószentmiklósi örmény templom restaurált ólomüveg-ablakai

A restaurált ólomüveg-ablakok visszahelyezését a gyergyószentmiklósi örmény templomban csütörtökön befejezik. Rendre szedik ki az ablakkeretekből a farostlemezeket, és szerelik vissza a Grottauban működő egykori híres Türcke cég által a 19. század végén készített ólomüveg-ablakokat.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 29., szerda

Táncolnak a fiatalok Gyergyóremetén

Táncos lábú a gyergyóremetei gyereksereg és ifjúság. Évek óta minden gyerek néptáncot tanul, és tíz éve immár a modern táncok terén is komoly lépéseket tesznek, szerepeltek már határon túl is.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 27., hétfő

Szárhegyen és Gyergyószentmiklóson is kárt okozott a nagy mennyiségű eső

Szárhegy négy utcája maradt áram- és vízszolgáltatás nélkül huszonnégy órán át, mert meghibásodott Tölgyesen egy transzformátor a szombati vihar miatt. Gyergyószentmiklóson a Csiky-kert utcán folyt le a sárlé, mert a Sózó útján lévő árok nem bírta nyelni a lezúduló esővizet.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 21., kedd

Tűzifa a gyergyói otthonnak testvérvárosi kenyerből

Napok óta árusítják Békésen a Testvérvárosok kenyerét, amelyhez gyergyószentmiklósi búzát is őrlettek, és amelynek árával, illetve az adományként befolyó összeggel a gyergyószentmiklósi Szent Anna-ház téli tűzifájához járulnak hozzá.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 09., csütörtök

Galambast sütöttek, így próbálták ki a kemencét

Nem kevesebbre vállalkoztak a gyergyószentmiklósi Őszirózsák nyugdíjas klub tagjai, minthogy galambast sütnek nagy tételben, ráadásul kemencében. Próbasütés volt a szerdai, terveik között szerepel, hogy augusztus 20-án, a búcsús szentmisét követően galambassal kínálkoznak.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 05., vasárnap

Nyaraljunk itthon, Csomafalván

Lesz kovács, pásztor, traktorista, farmer, dránicakészítő, pedagógus, zenetanár, fodrász, fogatos, cukrász, kertész és rendőrnő is Csomafalván – erről árulkodnak azon gyermekek rajzai, akik a községben nyaraltak.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 02., csütörtök

Szelektíven gyűjtik a hulladékot immár Gyergyóditróban is

Augusztus 13-án reggel tehetik ki a ditróiak a külön gyűjtött pillepalackokat portáik elé. Ekkor kezdődik ugyanis a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék elszállítása a gyergyóditrói házaktól. Gyergyóalfalvi magánvállalkozáshoz kerül a különválogatott hulladék.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 01., szerda

Búcsút ülnek a Pricske-tetőn

Szombaton tizenötödszörre lesz búcsú a Pricske-tetői keresztnél. A déli tizenkét órakor kezdődő ünnepi szentmisén Lukács József kölni plébános prédikál.

Tamás Gyopár 2018. július 29., vasárnap

Rávilágítottak Gyergyóalfalu kincseire

Benépesedett Gyergyóalfalu központja szombat este. A Művészetek Éjszakáját nyitó templomi koncertről kijövőket táncosok fogadták – énekszó, szavalat, tárogató hangja hívta az alfalviakat, tekintsék meg kincseiket, a több helyszínen kiállított alkotásokat.

Tamás Gyopár 2018. július 26., csütörtök

Árokmélyítéssel, csőcserével az ár ellen

Gyergyóalfalu felszegi részén, a főút mentén árkot mélyítenek, új, nagy méretű műanyaggyűrűket helyeznek el a porták bejáratánál azért, hogy a Budai utcából kivezessék a vizet, az ott lakók javait mentve.

HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. július 26., csütörtök

Így fogják működtetni a tűzifatelepet Gyergyóban

Igényfelmérést végzett a gyergyószentmiklósi önkormányzat azzal a céllal, hogy beüzemelhesse a tűzifa-értékesítésre szánt telephelyet, nemrég pedig a jogosultságra vonatkozó szabályzatot is elfogadta a képviselő-testület. Előreláthatólag száz köbméter tűzifát ajánlanak megvásárlásra.

Tamás Gyopár 2018. július 25., szerda

Másfél tonna ribizlit szüreteltek a gyergyóalfalvi ültetvényen

Idén nagyon megviselte a májusi szárazság az alfalvi feketeribizli-ültetvényt, a termés kétharmada elveszett, de így is közel duplája lett a leszüretelt feketeribizli a tavalyi mennyiségnek. Az alfalvi polgármester évekig dédelgetett álma megvalósult.

Tamás Gyopár 2018. július 18., szerda

Külföldön is hódít a csomafalvi kokojzalekvár

Sok mindenről megjegyzik az idegenek Gyergyócsomafalva község nevét, közülük egyik a fekete áfonyából készült lekvár. Az íz már számos hazai üzletben a polcokon van, de Magyarország több településére, fesztiváljára, sőt távolabbra is eljutott, és díjazták ott is.

Tamás Gyopár 2018. július 17., kedd

Szavazás dönt a településünnep nevéről

Három éve keresztelték a Gyergyócsomafalvi Falunapokat Szent Péter és Pál Búcsús Ünnepnap és Csomafali Nagy Gyúródásra, jónéhány csomafalvi örömére, és persze sokak bánatára. A kérdést tisztázandó, szavazás döntött a név kapcsán.

HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. június 20., szerda

Anna asszonysorsa Gyergyóban

Egy megesett székely lány, Anna fiktív élettörténetén keresztül mesél a legújabb múzeumi kiállítás Gyergyószentmiklóson, a huszadik század néprajzi, történeti vonatkozásait felsorolva.