HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. augusztus 09., csütörtök

Galambast sütöttek, így próbálták ki a kemencét

Nem kevesebbre vállalkoztak a gyergyószentmiklósi Őszirózsák nyugdíjas klub tagjai, minthogy galambast sütnek nagy tételben, ráadásul kemencében. Próbasütés volt a szerdai, terveik között szerepel, hogy augusztus 20-án, a búcsús szentmisét követően galambassal kínálkoznak.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 05., vasárnap

Nyaraljunk itthon, Csomafalván

Lesz kovács, pásztor, traktorista, farmer, dránicakészítő, pedagógus, zenetanár, fodrász, fogatos, cukrász, kertész és rendőrnő is Csomafalván – erről árulkodnak azon gyermekek rajzai, akik a községben nyaraltak.

HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. augusztus 02., csütörtök

Szelektíven gyűjtik a hulladékot immár Gyergyóditróban is

Augusztus 13-án reggel tehetik ki a ditróiak a külön gyűjtött pillepalackokat portáik elé. Ekkor kezdődik ugyanis a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék elszállítása a gyergyóditrói házaktól. Gyergyóalfalvi magánvállalkozáshoz kerül a különválogatott hulladék.

Tamás Gyopár 2018. augusztus 01., szerda

Búcsút ülnek a Pricske-tetőn

Szombaton tizenötödszörre lesz búcsú a Pricske-tetői keresztnél. A déli tizenkét órakor kezdődő ünnepi szentmisén Lukács József kölni plébános prédikál.

Tamás Gyopár 2018. július 29., vasárnap

Rávilágítottak Gyergyóalfalu kincseire

Benépesedett Gyergyóalfalu központja szombat este. A Művészetek Éjszakáját nyitó templomi koncertről kijövőket táncosok fogadták – énekszó, szavalat, tárogató hangja hívta az alfalviakat, tekintsék meg kincseiket, a több helyszínen kiállított alkotásokat.

HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. július 26., csütörtök

Árokmélyítéssel, csőcserével az ár ellen

Gyergyóalfalu felszegi részén, a főút mentén árkot mélyítenek, új, nagy méretű műanyaggyűrűket helyeznek el a porták bejáratánál azért, hogy a Budai utcából kivezessék a vizet, az ott lakók javait mentve.

Tamás Gyopár 2018. július 26., csütörtök

Így fogják működtetni a tűzifatelepet Gyergyóban

Igényfelmérést végzett a gyergyószentmiklósi önkormányzat azzal a céllal, hogy beüzemelhesse a tűzifa-értékesítésre szánt telephelyet, nemrég pedig a jogosultságra vonatkozó szabályzatot is elfogadta a képviselő-testület. Előreláthatólag száz köbméter tűzifát ajánlanak megvásárlásra.

Tamás Gyopár 2018. július 25., szerda

Másfél tonna ribizlit szüreteltek a gyergyóalfalvi ültetvényen

Idén nagyon megviselte a májusi szárazság az alfalvi feketeribizli-ültetvényt, a termés kétharmada elveszett, de így is közel duplája lett a leszüretelt feketeribizli a tavalyi mennyiségnek. Az alfalvi polgármester évekig dédelgetett álma megvalósult.

HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. július 18., szerda

Külföldön is hódít a csomafalvi kokojzalekvár

Sok mindenről megjegyzik az idegenek Gyergyócsomafalva község nevét, közülük egyik a fekete áfonyából készült lekvár. Az íz már számos hazai üzletben a polcokon van, de Magyarország több településére, fesztiváljára, sőt távolabbra is eljutott, és díjazták ott is.

Tamás Gyopár 2018. július 17., kedd

Szavazás dönt a településünnep nevéről

Három éve keresztelték a Gyergyócsomafalvi Falunapokat Szent Péter és Pál Búcsús Ünnepnap és Csomafali Nagy Gyúródásra, jónéhány csomafalvi örömére, és persze sokak bánatára. A kérdést tisztázandó, szavazás döntött a név kapcsán.

Tamás Gyopár 2018. június 20., szerda

Anna asszonysorsa Gyergyóban

Egy megesett székely lány, Anna fiktív élettörténetén keresztül mesél a legújabb múzeumi kiállítás Gyergyószentmiklóson, a huszadik század néprajzi, történeti vonatkozásait felsorolva.

HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. május 28., hétfő

Európai kultúrák ízeibe kóstoltak bele Alfaluban

A falunapokkal egyidőben hét országra szóló találkozót terveztek Alfaluban, csupán az olaszországi vendégek nem tettek eleget a meghívásnak. Így hat ország településeinek küldöttségei ismertették kultúrájukat, és sok országra szóló lakomát tartottak.

Tamás Gyopár 2018. március 19., hétfő

Tavaszi nagytakarításra készülnek Csomafalván

Közös erővel, közösségi összefogással tervezik a községben a nagytakarítást március 27 és 30. között, melyhez kérik a helyiek csatlakozását, és azt, hogy a csomafalviak szűkebb-tágabb környezetüket tegyék rendbe húsvét előtt.

Tamás Gyopár 2018. február 18., vasárnap

Népbetegségről a testi egészség megőrzését célzó gyergyói előadáson

Visszérbetegségekről és kezelésükről szólt a Védjük, amíg van című előadássorozat első alkalma, a gyergyóremetei dr. Asztalos László tartotta előadás sok érdeklődőt vonzott. A humorral fűszerezett felvilágosítást követően a jelenlévők kérdéseikre is választ kaptak.

Tamás Gyopár 2018. február 11., vasárnap

Gyergyócsomafalván is eltemették a farsangot

Megadták a módját a farsangtemetésnek Gyergyócsomafalván. A Mocorgók Néptáncegyüttes tagjai első alkalommal járták körbe az utcákat, zenével kicsalogatva a falustársakat, hogy együtt vegyenek búcsút a farsangi időszaktól, és űzzék el a telet.

HIRDETÉS
Tamás Gyopár 2018. január 22., hétfő

Érdekli a gyergyóremeteieket, mi történik a községben

Megtelt a közösségi ház a gyergyóremetei helyi önkormányzat és a polgármesteri hivatal tevékenységi, pénzügyi számadásán. A vasárnapi falugyűlésen a megyei elöljárók is részt vettek. A helybéliek a gyűlés után egy új célgépet vehettek szemügyre.