HIRDETÉS

Rendhagyó irodalomóra Szávai Gézával

Bús Ildikó 2013. február 04., 14:18 utolsó módosítás: 2013. február 04., 14:57

Rendhagyó irodalomórán vettek részt hétfőn a negyedikes tanulók a Székely Mikó Kollégiumban, ugyanis Szávai Géza író látogatta meg a magyarórát, sok izgalmas történettel, játékkal színesítve azt. Az író nemcsak mesélt, de ajándékokat is osztott a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Kedden mutatja be legújabb kötetét Sepsiszentgyörgyön Szávai Géza, aki nemcsak felnőtt történeteiről, de gyerekeknek szóló írásairól, a maga által kitalált és megrajzolt karaktereiről is híres. A Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője és Saica Enikő tanítónő közös ötlete alapján látogatott el az író a kisdiákokhoz, akik készültek az órára: ismerték Szávai Géza életútját és regényei címét is. A mesekönyveket is író Szávai Géza szintén készült: ajándékokkal, színes történetekkel, felolvasással és játékkal tette rendkívülivé a magyarórát. Az író elöljáróban elmesélte legismertebb karakterének Burgum Bélusnak a születését, a medve detektívet 9–10 éves gyerekek számára tervezte, mivel gyerekkorában elégedetlen volt azzal, hogy míg a felnőttek detektívregényeket olvasnak, a kicsik számára nem írnak meseregényt. Burgum Bélus történetéből végül sorozat lett, a kis medve mindennek utánajár, ami a világban történik: sőt barátaival együtt kideríti az élet alapigazságait is.

Az író elmondta, a történetet együtt írja a gyerekekkel, akik a rajzokat is elkészítik egy-egy regényhez, ezeket pedig a szerző honlapján publikálják. Ugyanakkor a mesterdetektív történetei román nyelven is megjelennek a közeljövőben, hiszen a magyar gyermekek is olvassák Ion Creangă meséit, így a románok is megismerhetik Burgum Bélust – magyarázta az író. A rendhagyó magyarórán a nyomozó medve történetének részleteibe avatta be Szávai Géza a gyerekeket, majd Háry Jánosról mesélt, aki köztudottan a legnagyobb magyar hazudozó volt. Hazudni egy-egy történetben nem bűn – mondta az író, hiszen meg lehet nevettetni ezáltal az embereket. Az általa létrehozott Háry János Akadémia is erről szól: úgy kell tudni hazudni, hogy derüljön rajta a környezetünk. „Hazudni nem szégyen, hanem dicsőség, de csak akkor, ha nem rosszra, hanem nevettetésre használjuk. A legnagyobb hazugságokat begyűjtve alapítottam meg az akadémiát, mely révén megszületnek a legjobb gyerekeknek szóló történetek is” – magyarázta az író. Az akadémiába bárki beiratkozhat, csupán annyit kell tennie, hogy elküldi az írónak a kitalált történetét versben, prózában vagy akár rajzban. „Az ilyen nagyotmondáshoz ötletesség, vidámság és barátkozó kedv szükséges. Ezért gondoltunk arra, hogy nagyotmondó versenyt hirdetünk. Írásokat és rajzokat is várunk, hiszen rajzban is lehet »hazudni«: aki például a hintaló elé vizesvödröt rajzol – az a fából készült lovat itatja. Egyszóval száz és ezerszám terem a nagyotmondás. Ezeket gyűjti össze az akadémia” – magyarázta Szávai Géza.

Az óra nem telhetett el játék nélkül, így minden gyerek és felnőtt kapott egy papírlapot, melyen egy háromszög volt látható. A feladat roppant egyszerű volt: úgy kellett írással vagy rajzzal kiegészíteni a háromszöget, hogy az érdekes és derűs legyen. Az eredmény pedig magáért beszélt: a gyerekek fantáziája határtalan hiszen pizzaszelettől királylányig minden lerajzoltak, amiből mesét lehet írni. Természetesen a jutalom sem maradt el, mindenki kapott egy könyvet ajándékba Szávai Gézától, melyet az óra végén dedikált is az író.

Saica Enikő tanítónő az óra végén elmondta, számára is öröm volt a látogatás, hiszen nem mindennapi esemény, hogy egy író tartja az órát. A gyerekek pedig készültek, elolvasták Szávai Géza életútját, megnézték honlapját és beleolvastak a gyerekregények részleteibe is.

Szávai Géza örömmel teljesítette a felkérést, hiszen mint mondta, sokat van gyerekek között, szeret mesélni és játszani, mert ezekből meríti a mesék alapját. Az író felnőtteknek szóló Csodálatos országokba hoztalak című új regényéről és alkotói műhelyéről Bogdán László író beszélget kedden este a könyvtár Gábor Áron-termében 18 órától.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS