HIRDETÉS

Az önkormányzati hatékonyságot fejlesztenék

Nagy D. István 2012. november 09., 09:58

Sepsiszentgyörgy is része egy a napokban induló, a demográfiai változásokkal szembeni hatékonyabb önkormányzati válaszok kifejlesztését célzó nemzetközi programnak.

A megyeszékhelyen csütörtökön ismertetett önkormányzatok teljesítőképességének növelése a népességpolitikai kérdések kezelésében (röviden SEEMIG) megnevezést viselő programban összesen 11 ország, 28 intézménye vesz részt. A bemutatón a romániai résztvevők: a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Hargita Megye Tanácsa, valamint Sepsiszentgyörgy önkormányzatának képviselői ismertették a projektet, amelynek összértéke 3,2 millió euró. A program kifutási ideje harminc hónap.

A kisebbségkutató intézet részéről Horváth István elnök, projektvezető általánosan ismertette a programot, rámutatva, hogy a népességpolitika kezelése egyelőre komoly kihívást jelent az önkormányzatok számára, míg az akadémiai körökben már elég komoly tudásanyag gyűlt fel ezen a téren. Ennek átadását, illetve az önkormányzatok, intézmények közötti tapasztalatcserét szolgálja ez a program. Kiss Tamás demográfus, a program technikai felelőse a székelyföldi és romániai demográfiai folyamatokat ismertette, a legutóbbi népszámlálás adatait alapul véve. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, komoly segítséget jelent ez a program, például a migrációt, népességváltozást érintő, atütőbb közpolitikai lépések kidolgozásában. A városvezető úgy értékeli, hogy tudományos alapokon nyugvó tervezéssel előnyt is szerezhetnek a többi régióval való vetekedésben, a gazdasági válság ellenére is. Antal hozzátette, reméli, ennek egyik hozadéka a Székely Statisztikai Intézet létrehozása lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS