Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hargita megyében egyedülálló képzéseket kínál a népiskola

Barabás Hajnal 2018. szeptember 10., 20:23 utolsó módosítás: 2018. szeptember 10., 20:25
HIRDETÉS

Ruhatervezés, alkalmazott grafika és mozgóképi animáció szakokkal bővült a Hargita Megyei Művészeti Népiskola oktatási palettája idén. Ezek mellett zenei és képzőművészeti szakterületeken is zajlik majd tanítás.

Iratkozókat vár a művészeti népiskola, régi és új szakjaira egyaránt Fotó: Gecse Noémi

A Hargita Megyei Művészeti Népiskolába számos hangszeres képzésre, képzőművészeti szakokra (grafika, festészet, fotográfia), iparművészeti szakokra (bútorrestaurálás, faművesség, kerámiakészítés), valamint különböző táncórákra lehet iratkozni. A táncok közül a balett számít a legnépszerűbbnek, azonban a modern táncokat és a néptáncot is kedvelik a diákok. Ugyanakkor

ezentúl társasági táncokat is fognak oktatni.

HIRDETÉS

„Diákokat és felnőtteket egyaránt várunk a képzéseinkre, illetve kezdőket is ugyanúgy, mint haladókat. Tanáraink ugyanis először felmérést végeznek a tanulókról, és tudási szintjüknek megfelelően osztják be őket különböző csoportokba” – magyarázta Sándor Árpád, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola igazgatója.

Ráadásul az órarend is rugalmas, a képzésre beiratkozók az oktatókkal közösen beszélhetik meg, hogy melyik időpont a megfelelő. A múlt tanévben

többségében iskolai diákok jelentkeztek a népiskolába, remélik, hogy idén több felnőtt iratkozik a korhatárhoz nem kötött szakokra.

Például az újonnan induló szakokat is, azaz a ruhatervezést, az alkalmazott grafikát és a mozgóképi animációt alapszinttől is oktatják. Mint megtudtuk, ezek a képzések egyedülállóak a megyében, és egyelőre csak Csíkszeredában indítják, azonban ha lesz rá igény, akkor más településeken is megpróbálják bevezetni az oktatásukat. Az iskola igazgatója továbbá elmondta, nemcsak új szakokkal, hanem új tanárokkal is bővült idén az oktatói gárdájuk. További újdonság, hogy új honlappal, és új arculattal vágnak neki az idei tanévnek. A nepiskola.ro oldalon számos, az iskolát és a szakokat érintő információt meg lehet találni.

Az érdeklődők a 2018–2019-es tanévre az iskola csíkszeredai székhelyén, a Gál Sándor utca 9. szám alatt szeptember 25-ig, 10–18 óra között iratkozhatnak. A hangszeres szakok esetén a tandíj diákoknak évi 600 lej, a művészeti képzések, csoportos órák esetében pedig évi 500 lej. A felnőtteknek 100 lejjel több.

A tandíjat két részletben is ki lehet fizetni.

A részletekről érdeklődni az iskola székhelyén, vagy az info@nepiskola.ro email címen lehet. A 2–5 éves képzések elvégzése után a sikeresen vizsgázók a kulturális minisztérium által jóváhagyott diplomát is kapnak, amellyel lehet érvényesülni a továbbiakban, például egyéni vállalkozás indításakor.

Nem is inkább a diploma, mint a megszerzett tudás az, amivel jól lehet boldogulni, akár a felsőoktatásban, akár a szakma gyakorlásában

– fogalmazott az igazgató. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az elmúlt években számos diákjuk indított saját vállalkozást, vagy alapított saját zenekart, többen pedig különböző fúvószenekarok, vagy kamarazenekarok tagjaiként tevékenykednek, zeneakadémiák hallgatóiként tanultak tovább.

A népiskoláról

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola 40 éves múltra tekint vissza, a tanügyi rendszer keretein kívül nyújt művészeti oktatást gyerekeknek, felnőtteknek, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Az iskola központja Csíkszeredában van, de kihelyezett szakok működnek az alábbi településeken is: Borszék, Csíkdánfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentgyörgy, Csíkszentimre, Gyergyószentmiklós, Gyimes, Korond, Kozmás, Madaras, Maroshévíz, Parajd, Sófalva, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Zetelaka, Zeteváralja. Az intézményben több mint 21 szakirányban kínálnak képzéseket, amelyekből 10 hangszeres szak, a többi tánc, képzőművészeti és iparművészeti ágak. Tavaly 820 beiratkozott diákjuk volt, és 50 szaktanáruk. Az iskola jelenleg 40 százalékban saját jövedelemből gazdálkodik, a fennmaradó részt Hargita Megye Tanácsa biztosítja.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS