Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lakást kapott Hajdu Győző, a kommunista rendszer hű szolgálója

Fancsali Attila 2011. november 16., 14:48 utolsó módosítás: 2011. november 16., 16:21

Másodszor is állami ingatlanba költözhetett Hajdu Győző, Nicolae Ceauşescu egykori „udvari költője” (Adrian Păunescuval és Corneliu Vadim Tudorral együtt). A kommunista rendszer hű kiszolgálója a hetvenes évek végétől egy Vár sétányon található kétszintes családi házban lakott feleségével.Hajdu Győző és Adrian Păunescu 1992-ben

„Annak idején elüldözött a városból egy magyar családot, és beköltözött a házukba. Hála Istennek sikerült megtalálni őket, és visszaigényelhették egykori jogos tulajdonukat” – mondta a Székelyhon.ro megkeresésére az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Benedek István. Hajdu Győzőnek és feleségének, az egykori színésznő Ádám Erzsébetnek (Böbe) így költöznie kellett. Az érvényben lévő törvények értelmében az egykoron államosított ingatlanokból a visszaszolgáltatást követően kilakoltatott személyeknek az ifjúsági lakások bizonyos százalékát fenn kell tartani. Hajdu Győző kedden Dorin Florea polgármestertől vette át a Belvedere lakónegyedbeli ANL-s tömbházak egyik lakrészének kulcsát.

„Úgy tűnik, valamivel magára haragította Hajdu Győző az RMDSZ-t, és ezért nem kezelték igazságosan az ügyét. Mi nem ítélkezünk, a polgármesteri hivatal szemében mindenki egyenlő. Örülök, hogy a helyi tanácsnak sikerült kijavítani a csorbát, hiszen ő is egy kilakoltatott ember, és most ő volt soron, hogy lakást kapjon” – nyilatkozta a polgármester.Itt kapott ingyenlakást Hajdu Győző

Benedek István szerint azonban a lakáskulcsot egy ténylegesen rászoruló család is megkaphatta volna, amely nem panaszkodott volna annak a méretére, mint Hajdu Győző és felesége, akik szóvá tették, hogy nem férnek el a kétszobás lakásban – amelynek bérlése ráadásul csupán havi 20–30 lejbe kerül –, hiszen igencsak hozzászoktak a Vár sétányi lakás öt helyiségéhez. „Jó módban élte le az életét, és ennyi idős korára nem tett félre annyi pénzt, hogy lakást vegyen magának, olyant, amilyent akar. Itt nem arról van szó, hogy összerúgta volna a port az RMDSZ-szel, hanem arról, hogy Hajdu Győző a múlt rendszer protezsált alakja volt, aki annyit ártott a magyarságnak, és főként a marosvásárhelyieknek, hogy a rendszerváltáskor el kellett meneküljön. Dorin Florea polgármester szégyellheti magát, hogy mióta itt él Marosvásárhelyen, nem ismerte meg a magyar közösséget. Negatív pont számára, hogy nem tudja, miért ítélik el Hajdu Győzőt.”

Többször támadta a magyarságot

Hajdu Győző jelenleg 82 éves, székelykocsárdi származású. A kolozsvári Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán végzett. 1953-ban az Igaz Szó főszerkesztője lett, s maradt három évtizeden át. Az 1989 utáni másfél évtizedben főleg mint az Igaz Szó volt főszerkesztője, mint a Ceauşescu diktatúra „udvari költője” került célkeresztbe az ügynökviták, s a romániai magyarság nemzetfelfogása kapcsán. Több alkalommal támadta a magyarságot, illetve az autonómiatörekvéseket. 2005-ben az ő sugallatára Mona Musca művelődésügyi miniszter kiadott egy nyilatkozatot, amelyben törvénytelennek minősítette Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmjét. Felesége, Ádám Erzsébet 1989-ben a kommunista vezérkarnak, Elena Ceauşescunak címzett levelében beárulta a marosvásárhelyi színház munkaközösségét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
23 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS